Tέχνη – Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία

Ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους παρουσιάζει οκτώ νέους καλλιτέχνες…                                                                                                                                               

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει για το μήνα Δεκέμβριο μια εξαιρετική ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με τίτλο «Κοινή Αφετηρία» την οποία επιμελούνται η Ηλέκτρα Δουμά-Χαλκούση και ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους.
Πρόκειται για μια έκθεση που έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχέση μαθητή-καθηγητή και πως αυτή μπορεί να εμπνεύσει τους καλλιτέχνες σε δημιουργικό επίπεδο και να καθορίσει την μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία.

Θάνος Δημογιαννόπουλος

Σε αυτή την ξεχωριστή έκθεση συναντώνται δέκα διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες, έχοντας ως κοινή αφετηρία το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής της Πάτρας «Θεμιστοκλέους», εκεί που όλοι πραγματοποίησαν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της τέχνης, και μας παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα έργων. Ο καθένας προσδίδει τη δική του προσωπική πινελιά και όλοι μαζί δημιουργούν έναν άκρως ενδιαφέροντα καλλιτεχνικό διάλογο με τον δάσκαλο τους Ελωίζο Θεμιστοκλέους, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση να συμμετάσχει.

Ελωίζος Θεμιστοκλέους

Ο συνεπιμελητής της έκθεσης Ελωίζος Θεμιστοκλέους γράφει:

Κοινή αφετηρία

«Μέσα από τυχαίες συναντήσεις στο χώρο του εργαστηρίου γεννιούνται τα πιο όμορφα ταξίδια».

Εννέα συν ένας καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ξεχωριστή έκθεση που αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ δασκάλου και μαθητών. Σε αυτή την ομαδική έκθεση όλοι μας έχουμε ως κοινή αφετηρία την πορεία μας στο εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους». Το εργαστήριο του πατέρα μου Χαράλαμπου Θεμιστοκλέους, Κύπριου γλύπτη και ζωγράφου με σημαντική συμβολή στα Ελληνικά εικαστικά δρώμενα, λειτουργεί από το 1983, ενώ τα τελευταία χρόνια τα ηνία έχω αναλάβει προσωπικά εγώ.

Θεοδώρα Τσοπόκη

Αυτό που παρατηρώ για πάνω από 15 χρόνια διδασκαλίας, είναι πως η επιρροή του πρώτου δασκάλου είναι εξίσου σημαντική όσο και οι επιρροές που θα λάβει ο καλλιτέχνης από τους καθηγητές και μέντορες που θα βρεθούν στο δρόμο του.
Στην ομαδική έκθεση «Κοινή Αφετηρία», η τέχνη γίνεται πείραμα, διάλογος, και πηγή έμπνευσης. Είναι μια ευκαιρία για να εξερευνήσουμε τον κόσμο της δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια τόσο των δασκάλων όσο και των μαθητών. Είναι μια υπενθύμιση ότι η τέχνη είναι πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία και την αυτοεκφραστικότητα, και η διαδρομή αυτή είναι ακόμα πιο σημαντική όταν γίνεται μαζί με εκείνους που μας καθοδηγούν και μας εμπνέουν.

Αλέξανδρος Μπακατσέλος

Στην έκθεση επιλέξαμε από κοινού με την Ηλέκτρα Δουμά – Χαλκούση μερικούς αξιόλογους καλλιτέχνες που έχουν βρει το δικό τους δρόμο και φιλοδοξούμε να επαναλάβουμε το εγχείρημα τα επόμενα χρόνια. Καθώς κάθε καλλιτέχνης έχει το δικό του ύφος διαμορφώνεται μία ποικιλία στην εικαστική έκφραση, συναντώντας έργα από την αφηρημένη γεωμετρία μέχρι το ρεαλισμό και από τη γλυπτική έως την ψηφιακή τέχνη.

Αλέξης Φούντζουλας

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Κωνσταντίνος Δαρείος, Θάνος Δημογιαννόπουλος, Άγγελος Θεμιστοκλέους, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Ανδριάννα Μαλτέζου, Αλέξανδρος Μπακατσέλος, Αγγελική Πολίτη, Θεοδώρα Τσοπόκη, Αλέξης Φούντζουλας και τιμητικά ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους. Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στις απαρχές του εικαστικού ταξιδιού μας, και στο αποτέλεσμα της πορείας μας.

Κωνσταντίνος Δαρείος

Το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής «Θεμιστοκλέους» με δύο χώρους σε Πάτρα και Αίγιο, φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια απρόσκοπτης λειτουργίας και μετρά πολυάριθμες επιτυχίες για την εισαγωγή φοιτητών σε Σχολές Καλών Τεχνών και Σχολές Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.
Ελωίζος Θεμιστοκλέους
Ζωγράφος-Γλύπτης

Event Information
Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος, Λεμπέση 12, metro Ακρόπολη
Εγκαίνια Έκθεσης: Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 16 Μαρτίου, 17.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 1 – 30 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.30 Τετάρτη 11.00 – 17.00, Σάββατο: 11.00 – 16.00 Κυριακή, Δευτέρα: κλειστά
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 211 182 38 18 www.technohoros.org  – info@technohoros.org

Last modified: 30/11/2023