Soloup: Ο Συλλέκτης. Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο

Μετά την επιτυχημένη έκθεση «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» το 2015, το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά τον Soloup, σε μια έκθεση βασισμένη στο νέο του graphic novel Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (εκδόσεις Ίκαρος). Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία και ένα αλλιώτικο συνάμα παραμύθι, με θέμα την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Mουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018». H έκθεση διαρκεί από τις 23 Ιανουαρίου ως τις 17 Μαρτίου.  

Έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του graphic novel (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς) και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες:
α) Στην πρώτη παρακολουθούμε τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα Διονύση καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή.
β) Στην δεύτερη έχουμε το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.

Εικαστικά

Τα σκίτσα ωστόσο δεν στέκονται μόνο στις σελίδες του graphic novel. Δραπετεύουν στον χώρο. Αποκτούν χρώμα, διαστάσεις, κίνηση και ήχο. Έτσι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν καμβάδες ζωγραφισμένους με ακριλικά και εμπνευσμένους από το graphic novel, πεταλούδες origami να δημιουργούν μια παράξενη συλλογή αριθμών και δυο φιγούρες από χαρτοπολτό σε φυσικό μέγεθος: τον πρωταγωνιστή φορώντας την λυκόμορφη τραγιάσκα του κάτω από τη μοναξιά της ομπρέλας και τον μαύρο σκύλο που τον ακολουθεί.
Video προβολή
Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλονται σε οθόνη δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη.

  • Το πρώτο, με τον τίτλο «Μαύρες Τρύπες», είναι μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στα σκίτσα και την ιστορία του ομωνύμου τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου, με πρωταγωνίστριες τη γιαγιά της φωτεινή και την εγγονή της (τις φωνές τους δανείζουν στους ήρωες αντίστοιχα οι ηθοποιοί Ειρήνη Αϊβαλιώτου και Καλή Δάβρη σε διδασκαλία Αγνής Χιώτη).
  • Το δεύτερο βίντεο είναι ένα τρέιλερ του graphic novel το οποίο ντύνει μουσικά η πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Drums & Voice Jazztronica Duet (Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή, και Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα), την οποία δημιούργησαν ειδικά για τον «Συλλέκτη».

Συνολικά, τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη συνεύρεση οπτικο-ακουστικών ερεθισμάτων που εμψυχώνουν, στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, τους χαρακτήρες του βιβλίου και την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν.

Δυο λόγια για το graphic novel Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (εκδόσεις Ίκαρος, 2019)

Τα έξι διηγήματα του βιβλίου αφηγούνται την ιστορία, με την γλώσσα των κόμικς, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Γείτονες, συγγενείς, ένας υπάλληλος κι ένα καναρίνι, η παρεξήγηση δυο φίλων αλλά και μια νέα παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, ξεδιπλώνουν σταδιακά την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο πρωταγωνιστής. Ο Διονύσης περιμένει κάθε πρωί έξω από το παλιό του σπίτι το παιδί, την Φωτεινούλα, για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα όμως επιλέγει να μπαίνουν σε ένα ταξί και να το μεταφέρει η ίδια στον καθημερινό προορισμό του. Ο πατέρας,  μην έχοντας άλλον τρόπο να  αντιδράσει, περιορίζεται στο να καταγράφει τα νούμερα των ταξί. Μετατρέπεται  έτσι, μέρα με την μέρα, σε έναν ιδιότυπο «συλλέκτη».

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 10.00 – 18.00
Ημερίδα: Τα Graphic novels: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς.
 Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της νέας δυναμικής σκηνής των graphic novels στην Ελλάδα καταθέτουν τη δική τους οπτική για την συγκεκριμένη φόρμα των κόμικς.

Κυριακή 3 Μαρτίου 10.00 – 18.00
Διεθνής Ημερίδα: Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού
Η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία σε ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συζητήσουν για το Σύνδρομο της Γονικής αποξένωσης και τη δυνατότητα της συνεπιμέλειας των παιδιών μετά από ένα διαζύγιο.
Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το International Counsel on Shared Parenting – ICSP.

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 11.00 – 13.00
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής: Στα χνάρια της Κοκκινοσκουφίτσας: Ξαναγράφοντας το παραμύθι.
Η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά συζητά λογοτεχνικές διασκευές της Κοκκινοσκουφίτσας, και μας καλεί να φανταστούμε νέες εκδοχές του μύθου, ανατρέποντας στερεότυπα και ρόλους. (Το Εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και σε ενήλικες).

Ξεναγήσεις από τον Soloup

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου στις 11.00

Event Information
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Αθήνα
Εγκαίνια: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 17 Μαρτίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά
Πληροφορίες-συμμετοχές: τηλ. 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00
Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: € 5 I Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €2,5
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3453111

 

 

 

 

 

 

Last modified: 25/01/2019