MccGwire, όταν τα φτερά κάτι έχουν να πουν…

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

Kate-MccGwire-yatzer-10H Αγγλίδα γλύπτρια Kate MccGwire δημιουργεί παράξενα οργανικά γλυπτά από φτερά πουλιών. Τα έργα της συναρμολογούνται με τόση ακρίβεια που φαίνεται να σχηματίζουν υβριδικά πλάσματα με πλοκάμια όπου τα άκρα τους περιστρέφονται παίρνοντας απροσδόκητες μορφές.

Η MccGwire μεγάλωσε στο Norfolk Broads, της ανατολικής Αγγλίας, ένα μέρος γεμάτο λίμνες και ποτάμια που φημίζεται για την άγρια πανίδα. Ζώντας σε στενή επαφή με τη φύση από μικρό παιδί γοητεύτηκε με τα πουλιά, το πέταγμα τους, το κελάδισμα τους τα πολύχρωμα φτερά τους. Σήμερα η καλλιτέχνης συλλέγει υπομονετικά φτερά από περιστέρια, αγριόπαπιες, φασιανούς, κοράκια, κίσσες, που πλένονται προσεκτικά και ταξινομούνται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για κάθε νέο γλυπτό. Όπως λέει η ίδια έχει αναπτύξει ένα δίκτυο φίλων που βρίσκουν και της στέλνουν φτερά. Είναι αγρότες, θηροφύλακες, εκτροφείς αγωνιστικών περιστεριών και άνθρωποι που αγαπούν και πιστεύουν στη δουλειά της.
406091_557980070896144_12923597_nΧρησιμοποιώντας χιλιάδες λοφία, MccGwire δημιουργεί αλλόκοτες μορφές που καταλαμβάνουν συχνά ολόκληρες αίθουσες. Ο επισκέπτης συναντά χαριτωμένα γλυπτά, μεγάλα φίδια, κατασκευές τοποθετημένες σε επιλεγμένους χώρους, όπως σωλήνες από τους οποίους μοιάζει να ξεχύνεται ορμητικά το νερό, απειλώντας να κατακλύσει μια αίθουσα. Σε ένα παλιό αγγλικό αρχοντικό μια τεράστια κατασκευή σφίγγει σαν κροταλίας τον εγκαταλειμμένο φούρνο λες και ζητά εκδίκηση για τα πλάσματα που έχουν μαγειρευτεί εκεί! Το φανταστικό στη δουλειά της Kate MccGwire αγγίζει τη θεωρία του Τσβετάν Τοντόροφ, όπου το αλλόκοτο παράγεται από ιστορίες στις οποίες το υπερβολικό αποτέλεσμα μπορεί να εξηγηθεί ως ένα όνειρο, μια ψευδαίσθηση. Τα έργα μοιάζουν να μην έχουν ψυχολογική εξήγηση παραπέμποντας  στο υπερφυσικό.
Μετά την ολοκλήρωση της M.A. στη γλυπτική στο Βασιλικό Κολέγιο Τεχνών του Λονδίνου το 2004, αγόρασε μια φορτηγίδα την οποία μετέτρεψε σε στούντιο στο Platts Eyot, ένα νησάκι στις εκβολές του Τάμεση. Η ανακάλυψη  μιας αποικίας περιστεριών σε ένα υπόστεγο κοντά στη βάρκα της την ώθησε να ξεκινήσει τη συγκέντρωση των φτερών τους το 2006, γοητευμένη κυρίως από τους συμβολισμούς του περιστεριού στην ανθρώπινη ιστορία.
Εκτός από τα φτερά, το MccGwire έχει δουλέψει και με άλλα υλικά όπως ψαλίδια, μαλλιά και …χυλοπίτες!.
shroud-2Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στο Μουσείο Τεχνών στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει παρουσιάσει πάρα πολλές ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Σεούλ κλπ. Μεταξύ αυτών που κατέχουν έργα της συμπεριλαμβάνονται διάσημοι συλλέκτες και γκαλερί. Τα έργα της στις γκαλερί του Λονδίνου πουλιούνται από τέσσερις ως ογδόντα χιλιάδες αγγλικές λίρες.
orchis .

Last modified: 09/08/2021