Marc Chagall: Χρώματα για τη Βίβλο

1fbcf885f8f5c9afc9f37188b3f00afc-1416824554

Το εθνικό μουσείο Marc Chagall στη Νίκαια της Γαλλίας με την έκθεσή του «Marc Chagall. Χρώματα για τη Βίβλο» δίνει την ευκαιρία στο κοινό ν’ ανακαλύψει τη γραφική έρευνα του καλλιτέχνη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα που τόσο τον γοήτευε. Κυρίως πρόκειται για ένα σύνολο σαράντα υδατογραφιών – γκουάς, οι οποίες εκτίθενται σπάνια στο κοινό και πρόσφατα έγινε και η αποκατάσταση τους. Η έκθεση ξεκίνησε στις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου 2015.
Η μεγαλύτερη πηγή ποίησης. Σε όλη την καλλιτεχνική πορεία του Marc Chagall, η Βίβλος κατείχε σημαντική θέση στο έργο του. Στα εγκαίνια του εθνικού μουσείου Marc Chagall στη Νίκαια το 1973, ο καλλιτέχνης εξέφρασε το θαυμασμό του για τη Βίβλο χαρακτηρίζοντάς την ως «τη μεγαλύτερη πηγή ποίησης που υπήρξε ποτέ».
Οι πρώτες του γραφικές έρευνες πάνω σ αυτό το θέμα ξεκινούν από το 1930 όταν ο εκδότης Ambroise Vollard του προτείνει να επιμεληθεί τις γκραβούρες για την έκδοση μιας εικονογραφημένης Βίβλου.

Ο Νώε δέχεται την εντολή να κατασκευάσει την κιβωτόΕκείνη την εποχή πραγματοποιεί μια σειρά από σχέδια γκουάς εμπνευσμένα από το εβραϊκό Τορά, από τα παιδικά του χρόνια σε εβραϊκό περιβάλλον στη Λευκορωσία και από το ταξίδι του στην Παλαιστίνη το 1931. Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους το μνημειώδες αυτό έργο με τις 105 γκραβούρες του καλλιτέχνη, θα ολοκληρωθεί 25 χρόνια αργότερα και θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Tériade. Από το 1956 έως το 1966 ο Chagall θα συνεχίσει την έρευνά του στο ίδιο θέμα με μια σειρά από μνημειώδεις πίνακες με τίτλο «Το Μήνυμα της Βίβλου»(Le message Biblique).
Η έκθεση. «Πρόκειται για ένα μοναδικό έργο ενάντια στο ρεύμα της εποχής.Ο Chagall εγγράφεται στο καλλιτεχνικό κίνημα της ιερής τέχνης, όπου οι καλλιτέχνες ψάχνουν να ανανεώσουν τη θρησκευτική τέχνη του 20ου αιώνα» διευκρινίζει η Sarah Ligner, επιμελήτρια του εθνικού μουσείου Marc Chagall.
abraham-is-going-to-sacrifice-his-son-1931_jpg!BlogΜέσω αυτής της έκθεσης το μουσείο «ιχνηλατεί» την αντίληψη του Marc Chagall για τη Βίβλο η οποία παρουσιάζεται συγχρόνως ονειρική και δραματική.
Παρουσιάζονται σαράντα προσχέδια γκουας τα οποία εκτίθενται σπάνια στο κοινό λόγω της ευθραυστότητάς τους και αποκαταστάθηκαν για την περίσταση. Παράλληλα παρουσιάζει μια συλλογή από γκραβούρες και πίνακες από τη σειρά «το μήνυμα της Βίβλου». Επίσης για πρώτη φορά αποκαλύπτεται στο κοινό η χαρακτική πρέσα την οποία χρησιμοποιούσε ο καλλιτέχνης και η οποία παραχωρήθηκε πρόσφατα στο μουσείο.
Την έκθεση συνοδεύει η έκδοση του ομότιτλου βιβλίου «Marc Chagall. Χρώματα για τη Βίβλο», το οποίο διερευνά τη σημασία της Βίβλου στο έργο του Chagall και τον επανατοποθετεί στο μεγάλο κίνημα ανανέωσης της ιερής τέχνης του 20ου αιώνα.
Το μουσείο Marc Chagall, εγκαινιάστηκε το 1973 από τον τότε υπουργό πολιτισμού André Malraux για να φιλοξενήσει τη σειρά έργων «Το Μήνυμα της Βίβλου» που δώρισε ο Marc Chagall στο κράτος. Φιλοξενεί επίσης ένα μεγάλο αριθμό έργων που δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης και οι κληρονόμοι του: πίνακες, γκουάς της Βίβλου από το 1931, 105 γκραβούρες της Βίβλου και τα χαλκώματά τους, μια σημαντική συλλογή από λιθογραφίες, πέντε γλυπτά, ένα κεραμικό και εικονογραφημένα βιβλία. Η πολιτική εμπλουτισμού των συλλογών προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς μία ευρύτερη άποψη του συνόλου του έργου του καλλιτέχνη.
Αγορές, καταθέσεις έργων από το εθνικό μουσείο μοντέρνας τέχνης, Κέντρο Georges Pompidou και διάφορες δωρεές, επιτρέπουν πλέον στο κοινό μια πρόσβαση στο σύνολο του έργου του Marc Chagall.
Ο Ιωσήφ βοσκόςΟ Ααρών μπροστά από το κηροπήγιοΑξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το έργο του Marc Chagall φαίνεται να μας μεταφέρεται ένα πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα της Βίβλου πέρα από τα όρια των θρησκευτικών δογμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιγραφή του το 1949 πάνω σε κεραμική τοιχογραφία στον καθολικό ναό του Plateau d’Assy: «Στο Όνομα της Ελευθερίας Όλων των Θρησκειών».

 

Επιμέλεια: Εύα Τζιμούρτα

Πηγή: www.culture.fr  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 17/12/2017