«La Divina ΙΙ» – Ομαδική έκθεση

Tιμώντας την μεγάλη αοιδό του λυρικού θεάτρου Μαρία Κάλλας, η Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «La Divina ΙΙ» στην Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος.
Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης   Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

ΙΣΜΗΝΗ ΜΠΟΝΑΤΣΟΥ Στο Φως

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Πελαγία Ανδρουλάκη, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φάνης Γουλής, Αργυρώ Δρίβα, Μαρία Κελαϊδή, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Φίλιππος Κούτρικας, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Λάσκαρης, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Χρυσάνθη Λυμπεραίου, Ματθαίος Μακαρόνας, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Robert Barcia, Νίκος Μπασιάς, Αλεξάνδρα Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ρένα Μπραουδάκη, Θεόδωρος Μπρουσκομάτης, Ασπασία Παπαδοπεράκη, Γιώργος Πετράκης, Παναγιώτα Πιτσιρή, Νατάσσα Πουλαντζά (αρχική εικόνα), Πάνος Ρήγας, Βασιλική Σαμουηλίδου, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Σπανάκης, Γρηγόριος Στάμου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Ειρήνη Τσιράκη, Αποστόλης Φιλίππου, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Loes Huis Int Velt, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Νίκος Χιωτίνης.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗ Μαρία Κάλλας


Το βράδυ των εγκαινίων οι μουσικοί Κώστας Κοκολογιαννάκης και Γιάννης Ρενδούμης θα τραγουδήσουν άριες από τις όπερες που αγάπησε η Κάλλας και ο Αποστόλης Φιλίππου με την Λαμπρινή Μποβιάτσου θα παρουσιάσουν performance με αναφορά στη ζωή και τη δράση της Ντίβας.
Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης, με τίτλο «La Divina», έγινε στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, στο Νομό Χανίων της Κρήτης, το Φθινόπωρο του 2023, τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.
Η Μαρία Κάλλας υπήρξε, κατά γενική ομολογία, η καλλιτέχνιδα του λυρικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον εικοστό αιώνα. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώιμη εκδημία της, εκτιμάται η φωνή και η ερμηνεία της σε μια μεγάλη γκάμα έργων της όπερας. Το μουσικό και δραματικό της ταλέντο της χάρισαν το προσωνύμιο “La Divina (Η Θεϊκή) και τους χαρακτηρισμούς της ντίβας και της πριμαντόνας. Η μέθεξη την οποία απαίτησε, πρόβαλε και βίωσε μεταξύ τέχνης και ζωής την έκανε είδωλο τόσο για το κοινό όσο και για πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη διαδρομή και την πορεία της που ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην τέχνη και την αγάπη, σα να επεδίωκε να ζήσει στην πραγματική ζωή, τους ρόλους που εκλήθη να παίξει στην όπερα. Έχοντας επάξια κερδίσει την αναγνώριση ως το φωτεινό αστέρι του λυρικού θεάτρου για την απόδοση των πολύπλευρων οπερατικών ρόλων, η Μαρία Κάλλας εκτιμήθηκε για το δραματικό της ταλέντο, την  επιβλητική παρουσία της στη σκηνή και την αψεγάδιαστη μουσική της συνέπεια και τεχνική.

ΑΡΓΥΡΩ ΔΡΙΒΑ La Divina

Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Αυτό που ήταν πραγματικά υπέροχο στην περίπτωση της Κάλλας ήταν η λυρική της προσωπικότητα που έδινε στην παράστασή της μια μοναδική και συγκινητική αίσθηση αλήθειας και ειλικρίνειας στο συναίσθημα. Αν και ο λυρισμός ως ποιότητα και αξία προέρχεται από τη μουσική, είχε μια σταδιοδρομία και στις εικαστικές τέχνες. Σύμφωνα με τον Robert Reiff το λυρικό είναι αυτό που σχετίζεται με τη λύρα και κατά προέκταση με τη φωνή και σημαίνει μια έντονη σύνδεση με το συναίσθημα που καταλήγει σε μια φόρμα η οποία είναι ανολοκλήρωτη, λεπτή και υπαινικτική, που γίνεται κατανοητή συν τω χρόνω και είναι συγκινητική αλλά χωρίς να είναι άμεση και στιγμιαία η επιρροή της. Στον βαθμό που και οι εικαστικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να κοινωνήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, το επίθετο λυρικός εφαρμόζει και στην περίπτωσή τους».
Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, κατασκευών, εγκαταστάσεων και performance.
Τη βραδιά των εγκαινίων οι μουσικοί Κώστας Κοκολογιαννάκης και Γιάννης Ρενδούμης τραγούδησαν άριες από τις όπερες που αγάπησε η Κάλλας και ο Αποστόλης Φιλίππου με την Λαμπρινή Μποβιάτσου   παρουσίασαν performance με αναφορά στη ζωή και τη δράση της Ντίβας.
Η έκθεση «La Divina ΙΙ» παρουσιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης αγκάθι-κartάλος σε παραγωγή της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Πλατανιά και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More, το Ζεύξις Art Studio και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2024.

Event Information
 Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος», Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Πλ. Αμερικής,
Εγκαίνια: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου,  18.00
Διάρκεια έκθεσης: 10  – 29 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11.30-13.30 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.30-20.30
Πληροφορίες: τηλ. 210 8640250

Last modified: 16/02/2024