Farida El Gazzar: Η Αθήνα ως Alter Ego της καλλιτέχνιδος

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της Ελληνο-Αιγύπτιας καλλιτέχνιδος Farida El Gazzar «Both Sides Of The Moon». Η έκθεση διαρκεί από τις 6 Ιουλίου ως τις 18 Σεπτεμβρίου.
Συνεχίζοντας την πολυεπίπεδη εικαστική έρευνα συγκερασμού παρόντος και παρελθόντος, συλλογικής και προσωπικής μνήμης, μνημειακής αποτύπωσης, σοβαρότητας και ελαφρότητας η ελληνο-αιγύπτια καλλιτέχνης Farida El Gazzar αναδεικνύει το μεγαλείο που ενυπάρχει στο Kitsch. Στα νέα ζωγραφικά έργα (ακρυλικό σε χαρτί, vintage κορνίζες) πρωταγωνιστεί η πόλη της Αθήνας ως Alter Ego της καλλιτέχνιδος. Η El Gazzar αποτυπώνει την αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό τοπίο όπως τα βίωσε και εγγράφηκαν στη μνήμη της στη διάρκεια μακρινών περιπάτων κοντά στο σπίτι της στην Αθήνα. Αδυνατώντας να ταξιδέψει την περίοδο του lock-down και αναζητώντας στοιχεία που θα επέτρεπαν ένα νοητικό ταξίδι στη δεύτερη πατρίδα της την Αίγυπτο, τα ζωγραφικά έργα της μετατρέπονται σε πορτραίτα της Αθήνας όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση. Παράλληλα, τα έργα – ελαφρώς παραμορφωμένα τοπία της πόλης, με έντονα χρώματα και μια ονειρική ατμόσφαιρα – ‘ακτινογραφούν΄ την ιδιότυπη ψυχο-συναισθηματική κατάσταση όταν η γειτονιά μας για κάποιο διάστημα έγινε η αρχή και το τέλος του εμπειρικού μας κόσμου, εκπέμποντας ένα αίσθημα νοσταλγίας και ευφορίας ταυτόχρονα.
‘Οπως παρατηρεί η καλλιτέχνης: «Κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων εργασίας στο διαδίκτυο και σε εσωτερικούς χώρους, η ανάγκη μου για ‘κίνηση’, για ταξίδια αλλά και η ανάγκη σύνδεσης με τη φύση επικράτησαν ακόμη περισσότερο. Ευτυχώς στη γειτονιά μου υπάρχει πολύ πράσινο και χώρος για μεγάλες βόλτες. Η αίσθηση του χώρου μου επεκτάθηκε και τα συναισθήματα εγκλεισμού σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Στη διάρκεια αυτών των τελευταίων μηνών παρατηρούσα τις διάφορες αποχρώσεις του πράσινου και τις μεταβολές τους, με τις εναλλαγές του φωτός και των εποχών. Οι μέρες μεγάλωσαν και η νύχτα έγινε συντομότερη. Το φως που ανάβει κοντά σε ένα παράθυρο λίγο πριν φτάσει η νύχτα είναι η μαγική ώρα που μου αρέσει. Αυτή η μετάβαση και η διευθέτηση όλων των σκέψεων μιας ημέρας καταλήγουν συλλογικά σε μια πιο ήρεμη κατάσταση ύπαρξης.
Οι δρόμοι είναι άδειοι και το φως είναι έντονο. Δίνω προσοχή στην αρχιτεκτονική των σπιτιών και των κήπων που περπατώ σε αυτό το καταπράσινο προάστιο, και αισθάνομαι σαν να ανακαλύπτω εκ νέου ένα τοπίο που μου είναι οικείο εδώ και χρόνια.
Μου αρέσει η απεικόνιση του κιτς και των τυχαίων στοιχείων που παρατηρούνται από τις κατασκευές που προβάλλουν γοητευτικά στην άκρη του δρόμου ή μέσα από το πράσινο. Στους πίνακες, οι γραμμές μου είναι απενεργοποιημένες και ελαφρώς παραμορφωμένες, δίνοντας την αίσθηση ενός αθώου και παιδικού τόπου που θα έβλεπε κάποιος σε ένα όνειρο.
Μια ονειρική κατάσταση του νου όπου οι σκέψεις γίνονται πιο ζωντανές και σαφείς, όπου υπάρχει πάντα μια ελπιδοφόρα ευφορία στο τέλος κάθε περιπάτου».

Event Information
Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 6 Ιουλίου 18.00 – 21.00
Διάρκεια: 6 Ιουλίου – 18 Σεπτεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 – 15.00,Τρίτη – Παρασκευή 11.00 – 19.00,Σάββατο 11.00 – 15.00 Αύγουστος κλειστά
Πληροφορίες: 210 7217679, fax 210 7217623, info@kalgayangalleries.com,  www.Kalgayangalleries.com

Last modified: 01/07/2021