Eveline Kolijn: Όλοι μας αναπνέουμε τον ωκεανό

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Το Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο εικαστικό έργο της Ολλανδο-Καναδής καλλιτέχνιδας Eveline Kolijn που εστιάζεται στους Ωκεανούς και την Κλιματική Αλλαγή, σε επιμέλεια της Κατερίνας Πιζάνια.
Το έργο, που χρησιμοποιεί διάφορα οπτικοακουστικά μέσα, αποτελείται από μία ταινία της καλλιτέχνιδας που προβάλλεται σε ‘ενα χειροποίητο πέπλο δικής της δημιουργίας – με αφετηρία μοτίβα που μπορούμε να δούμε στο πλαγκτόν- το οποίο είναι ένα έργο τέχνης από μόνο του. Eveline Koliijn - The Ocean Inside
Είδαμε την ταινία των 20 λεπτών και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ με ποίηση. Η Eveline Kolijn μεγάλωσε στην Καραϊβική με αποτέλεσμα να ζήσει από κοντά και την ομορφιά αλλά και την καταστροφή των κοραλλιογενών υφάλων. Η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς και η ρύπανση των θαλασσών την έχουν προβληματίσει βαθιά. Η ίδια λέει: «Η επιστήμη δεν έχει κατορθώσει να κάνει πολλά σε σχέση με την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ελπίζω να το κάνει η τέχνη».
Και, πραγματικά, με το δικό της πολύ ιδιαίτερο τρόπο καταφέρνει να ευαισθητοποιήσει το θεατή. Πως το πετυχαίνει αυτό; Μας κάνει να αγαπήσουμε τον ωκεανό. Κινηματογραφεί το νερό δείχνοντας το φως και τις σκιές, τα διαφόρων ειδών ψάρια στον πυθμένα του ωκεανού και αναφέρεται σ’ αυτόν τον τελευταίο σε δεκαέξι γλώσσες: «Είμαστε νερό», «Αναπνέουμε τον ωκεανό», «Κουβαλάμε τον ωκεανό μέσα μας», «Ο ωκεανός είναι μία ανάμνηση»… Eveline Koliijn - The Ocean Inside

Προβληματίζει τους θεατές σε όλον τον κόσμο μιλώντας στη γλώσσα τους.
«Στην Ελλάδα είναι προφανές ότι ο ωκεανός είναι σημαντικός. Η θάλασσα είναι παντού. Για άλλους λαούς όμως που ζουν για παράδειγμα μέσα στα δάση δεν είναι. Θέλω να προβληματίσω και όσους δεν βλέπουν την θάλασσα και νομίζουν ότι δεν τους αφορά»

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλα τα ημισφαίρια, όλους τους λαούς», γράφει η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Πιζάνια. «Όπως αποδεικνύει το The Ocean Inside, οι καλλιτέχνες που είναι ευαίσθητοι στις διαδικασίες και τα μοτίβα της φύσης, χρησιμοποιούν με επιτυχία την τέχνη ως μέσο για να αποκαλύψουν την κλιματική υποβάθμιση και να εμπνεύσουν τους θεατές να αναλάβουν δράση. Eveline Koliijn - The Ocean Inside Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση κεφαλαίου δημιούργησε όχι μόνο κοινωνικές ανισότητες εντός και μεταξύ των εθνών, αλλά και άνιση κατανομή του οικολογικού βάρους. Πώς μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα; Ποια θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή; Όπως αναφέρει η Kolijn, «το να αποδεχτούμε την ανθρωποκεντρική, βασισμένη στην Ευρωπαικη αποικιοποίηση των λαών και των πόρων ως τον κύριο φορέα των κρίσεων«, είναι μια καλή αρχή. Μπορούμε τότε να βρούμε μια νέα ισορροπία μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου, του προσωπικού και του πολιτικού». Eveline Koliijn - The Ocean Inside

Το βιογραφικό της Eveline Kolijn έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ζει στο Κάλγαρι του Καναδά. Σπούδασε πολιτιστική ανθρωπολογία και Καλές Τέχνες στο Alberta College of Art + Design στον Καναδά όπου έλαβε το βραβείο Governor General’s Award για τις ακαδημαϊκές της επιδόσεις. Για την επιλογή της να ασχοληθεί με τους ωκεανούς μας λέει: «Αφού δεν έγινα ποτέ θαλάσσιος βιολόγος, είμαι καλλιτέχνης – θαλάσσιος βιολόγος».
Την ευχαριστούμε για όλες της τις προσπάθειες και αναμένουμε τα επόμενα – με σημασία- έργα της.

 Eveline Koliijn - The Ocean Inside

Event Information

Καναδικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα, Ορμηνίου 3A 11528
Διάρκεια έκθεσης 18 – 26 Νοεμβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00-13.00  &  Τρίτη, Πέμπτη 17.00-19.00
Παράλληλες εκδηλώσεις
Συζήτηση με την καλλιτέχνιδα: 22 Νοεμβρίου, στις 19.30
Προβολή ταινίας Winterreise σε ελληνική πρεμιέρα: 24 Νοεμβρίου, στις 19.00
Συζήτηση στα αγγλικά με θέμα «Ocean pollution & climate change»: 26 Νοεμβρίου,  11.00-14.00 (Συμμετέχουν: Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-HELMEPA, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών-ΕΛΚΕΘΕ, Eveline Kolijn)
Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι στα αγγλικά. Προ-εγγραφή: info@cig-icg.gr

.

Last modified: 21/11/2022