Daniel Verstraete: Ένα «αρχέγονο παρόν» με προβολή στο μέλλον 

Την έκθεση γλυπτικής  «Créations suggestives» παρουσιάζει ο Daniel Verstraete στην Art Appel Gallery από τις 12 Νοεμβρίου ως τις 7 Δεκεμβρίου.
Στο κείμενο της για την έκθεση η Δρ. Βιβή Βασιλοπούλου,  Αρχαιολόγος – Κριτικός Τέχνης, γράφει:
«Συγκείμενοι Τόποι
Τίποτα πιο μοντέρνο από τους αρχαίους
Jacqueline de Romilly

Οι Κυκλάδες είναι ένας τόπος, όπου το θαύμα λειτουργεί ακόμη.
Και η Πάρος, συμμετέχοντας σ’αυτόν τον κύκλιο χορό, έχει ικανή μερίδα από την αρχαιότητα. Παντού δεσπόζει ο Φοίβος, φωτίζοντας τα πράγματα, τις σκέψεις, την αλήθεια.
Ουδέν κρυπτόν κάτω απ’το φως: Τα ελαττώματά μας και οι φιλοδοξίες, όλα στη διαφάνεια.
Η επιθυμία του μαρμάρου για την αιωνιότητα, του γλύπτη για τη φήμη, της τέχνης για τον ρόλο της. Έντονη παρουσία.
Και το νησί στην κόψη του ξυραφιού: Στον απόηχο της παλιάς δόξας και στους ήχους της σύγχρονης ζωής, tra sacro e profano, γεννάει ακόμη καλλιτέχνες και τους τροφοδοτεί με το ανεξάντλητο απόθεμα της καρδιάς του.
Το υλικό προτρέπει σε μία συνομιλία με όρους ιστορίας και πολιτισμού. Και η σύμπραξη θραυσμάτων στην συγκρότηση ενός όλου με το παρελθόν, δημιουργώντας ένα «αρχέγονο παρόν» με προβολή στο μέλλον.
Συμπεριληπτική στιγμή, πυκνή σε υποδηλώσεις.
Εδώ, το συλλογικό μας πολιτισμικό υποσυνείδητο λειτουργεί σαν υποβολέας στη δημιουργία ενός νέου έργου που ενσωματώνει διαχρονικά τα παραπάνω στοιχεία, εμπλουτίζοντας με την σύγχρονη οπτική και άλλη εμπειρία.
Οι μαρμάρινες φιγούρες του Daniel Verstraete είναι ιδιαιτέρως πειστικές. Βιομορφικές, αφαιρετικές, δυναμικές, ενδιαφέρουσες.
Η «συνέργεια» φύσης και τέχνης είναι εμφανής, η συνάφεια στις παλιές και νέες φόρμες ορατή, ανεξάρτητα από το υλικό ή το χρώμα. Το ίδιο και τα περάσματα του αποτυπώματος στη ζωγραφική ενότητα που αναζητεί τα ίχνη μιας γενεσιουργού μήτρας σε ένα θεϊκό τοπίο, ξεκινώντας τον δικό της δρόμο.
«Ναι, υπάρχει μοντέρνα ανάγνωση του αρχαίου πολιτισμού. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές αναγνώσεις και είναι όλες χρήσιμες».

Ο Daniel Verstraete είναι ένα αυτοδίδακτος καλλιτέχνης που ασκεί τη γλυπτική στο μάρμαρο, κυρίως από το νησί της Πάρου, στο εργαστήριό του, που βρίσκεται στο Άσπρο Χωριό. Δημιουργεί μορφές που συνθέτουν ένα παράξενο βεστιάριο με ισχυρή φαντασία και μερικά από τα μάρμαρα τα χυτεύει σε χαλκό με πατίνα που εκθειάζουν το έργο της ύλης.  ζωγραφικής που δίνουν ελευθερία ακόμη και στους ερασιτέχνες της φαντασίας.
Είναι πρόεδρος ομάδας Γάλλων ζωγράφων «L’Atelier du Lundi», που δημιουργήθηκε στο Grasse πριν από περίπου 40 χρόνια.
Συνδιοργάνωση έκθεσης: Art Appel Gallery, Αθήνα & Studio 265, Πάρος Coordinator: Άννα Κοντολέων

Event Information
ART APPEL GALLERY, Νεοφύτου Βάμβα 5, 106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 12 Νοεμβρίου, 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 12 Νοεμβρίου – 7 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 14.00 – 20:30, Σάββατο 11.00 – 15.00  Κυριακή κλειστά  Δευτέρα κατόπιν ραντεβού. Είσοδος ελεύθερη
Τηλ: 2111154030 E-mail: artappelgallery@gmail.com Website: www.artappelgallery.gr

Last modified: 09/11/2019