Christian Grek Fritzner, οι λαοί που πιέζονται χρειάζονται μια φωνή… Και η τέχνη γίνεται η φωνή τους

Christian Grek FritzerΓράφει η Εύα Κέκου, 
ιστορικός τέχνης/επιμελήτρια     

Πριν μερικές εβδομάδες είχα την ευκαιρία να πάρω συνέντευξη από το καλλιτέχνη Christian Grek Fritzner. Θεώρησα καταπληκτική ευκαιρία να τον συστήσω στο ελληνικό κοινό και παράλληλα να μας μιλήσει για την εμπειρία του ως πολίτης του κόσμου. Έχει ζήσει σε διαφορετικές χώρες και έχει μία έντονη κοσμποπολίτικη εμπειρία που αποτυπώνεται στη δουλειά του παρά τη νεαρή του ηλικία, πολυσχιδές καλλιτεχνικό έργο μέσα από διαφορα μέσα. Ο Christian μας μίλησε για την εμπειρία του στην Αθήνα, άρτι αφιχθείς εδώ και 10 μήνες εν μέσω οικονομικής κρίσης και μας έδωσε απαντήσεις για το πως βιώνει την Αθήνα, τις  εμπειρίες του στην Ελλάδα αλλά και   τη γνωριμία με την εικαστική σκηνή της Ελλάδας και τις δράσεις της εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Μπορείς παρακαλώ να συστηθείς μέσα από κάποια στοιχεία που εσύ θεωρείς ότι διαμορφώνουν το προφίλ σου και τη προσωπικότητά σου εκτός από τα τυπικά σου προσόντα.
Ονομάζομαι Christian Grek Fritzner. Είμαι από τη Νορβηγία, με ελληνομεξικάνικη καταγωγή, γεννημένος στη Κύπρο, και έχω ζήσει στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, Νορβηγία, Καναδά, Αγγλία και τώρα στην Αθήνα, Ελλάδα. Είμαι απόφοιτος Καλών Τεχνών από το πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (British Columbia).

Christian Grek Fritzer Σε ποιο βαθμό θεωρείς ότι το μέσο καθορίζει τη τελική διαμόρφωση του έργου και με ποιο τρόπο (εξ)υπηρετεί τη καλλιτεχνική ιδέα.
Δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να σπουδάσω Τέχνες στη πιο ουσιαστική τους μορφή μέχρι τη στιγμή που  πήγα στο πανεπιστήμιο. Οι σπουδές μου με  οφέλησαν πολύ αφού καλύψαμε  ένα ευρύ φάσμα μέσων και γνωριμίας με τη τέχνη, χωρίς εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει ότι όλα ήταν καινούρια και συναρπαστικά για μένα και εκτίμησα κάθε μέσο. Πιστεύω ότι το κάθε μέσο πρέπει να ολοκληρώνει την έκφραση και τη σκέψη του καλλιτέχνη, και όχι να την περιορίζει. Για εμένα, η ιδέα έρχεται πρώτα και μετά αποφασίζω ποιο μέσο θα ήταν καλύτερο να εκφράσει αυτήν την ιδέα.

Γνωρίζω ότι έχεις ζήσει σε πολλές και διαφορετικές χώρες. Με ποιο τρόπο θεωρείς ότι αυτό καθορίζει τη καλλιτεχνική σου δουλειά αλλά και τη προσωπικότητά σου.
Έχοντας ζήσει σε πολλές διαφορετικές χώρες και με ανάμεικτο υπόβαθρο, είχα τη μοναδική ευκαιρία να βιώσω και να συναντήσω ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό αναμφισβήτητα διαμόρφωσε το ποιος είμαι και επηρέασε τον τρόπο που κάνω Τέχνη- τέχνης όχι γενικής αποδοχής αλλά υψηλής ποιότητας και επιπέδου που αποτυπώνει τις εμπειρίες μου αλλά και τις «εικόνες» που έχω συλλέξει στο παρελθόν. Ωστόσο- Ενώ, πάντα έχω μια προσωπική ιδέα στο μυαλό μου που θέλω να μεταδώσω στο θεατή, προσπαθώ να τη καταστήσω αρκετά διακριτική ούτως ώστε ο καθένας να έχει τη δική του ιδέα και τo δικό του συναισθηματικό συσχετισμό.

Christian Grek FritzerChristian Grek FritzerChristian Grek FritzerΜετακόμισες σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα. Πώς θα σχολίαζες τη μέχρι τώρα εμπειρία σου εδώ
Ζω στην Ελλάδα τους τελευταίους δέκα μήνες.
Έχω κάποιους δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς συγγενείς μου ζουν στην Αθήνα και ερχόμουν μαζί με την οικογένειά μου πολύ μικρός. Για ένα μεγάλο διάστημα έπειτα δεν είχα ξαναέρθει-έπειτα βρέθηκα να ζω εδώ…
Το να ζεις εδώ αρχικά ήταν  συναρπαστικό και ταυτόχρονα ανακαλούσε κάποιες έντονες αναμνήσεις από το παρελθόν, αλλά αυτό το αίσθημα έχει εξασθενήσει και μπορώ πλέον να διακρίνω ξεκάθαρα πώς η οικονομική κρίση και η πολιτική αναταραχή έχει επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων.

Με ποιο τρόπο η οικονομική κατάσταση επηρεάζει ( εφόσον ) τις ζωές των ανθρώπων και ποια η γνώμη σου για την εικαστική ζωή στην Αθήνα/ Ελλάδα αλλά και τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης σε αυτή( κατά τη γνώμη σου)
Christian Grek FritzerChristian Grek Fritzer

 

 

 

 

 

 

 
Η οικονομική κρίση πάντα πλήττει τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα περισσότερο έτσι όσοι απλά τα έβγαζαν εις πέρας τώρα πασχίζουν να τα καταφέρουν και όσοι πάσχιζαν να τα καταφέρουν τώρα είναι απελπισμένοι. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη αλλαγή και πίεση πάνω στους λαούς, χρειάζονται μια διέξοδο, χρειάζονται μια φωνή, και ή Τέχνη – σε όλες τις εκφάνσεις της – συχνά μετατρέπεται σε αυτά. Μπορεί να δει κάποιος την αντανάκλαση της κρίσης στη Τέχνη παντού, από τη Τέχνη των δρόμων μέχρι στις γκαλερί.

Ποια είναι τα άμεσα και τα μελλοντικά σχέδιά σου.
Δεν είμαι σίγουρος τι θα ακολουθήσει στη ζωή μου. Σκοπεύω να μείνω στην Ελλάδα για μερικά χρόνια και να συνεχίσω να διευρύνω τον καλλιτεχνικό μου ορίζοντα και να καλλιεργήσω τη δημιουργικότητα μου. Μετέπειτα, ελπίζω να πάω στην Ασία, συγκεκριμένα στην Ιαπωνία, να ζήσω για να βιώσω το πολιτισμό και τη Τέχνη τους. Ίσως ακόμα και να εμπλακώ σε περισσότερο παραδοσιακά μέσα. Μετά, ποιος ξέρει τι ακριβώς- παραμένω ανοικτός και κυρίως θέλω να διατηρώ τον ενθουσιασμό μου αλλά και τη περιέργειά μου για το «καινούριο».

 

 

Last modified: 13/09/2015