Ελένη Σταθοπούλου

150 έργα από τη σημαντική εικαστική πορεία της Ελένης Σταθοπούλου

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζουν τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου την αναδρομική έκθεση φόρο τιμής στο έργο της Ελένης Σταθοπούλου. Η έκθεση αποτελεί την πρώτη αναδρομική παρουσίαση της σπουδαίας εκπροσώπου της αφηρημένης τέχνης, σε μια προσπάθεια να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της. Διάρκεια 19 Οκτωβρίου – 10 Ιανουαρίου.

Η Γεωμετρία των χρωμάτων

Εκτίθενται περίπου 150 έργα ζωγραφικής από όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής της δημιουργίας: από τα χρόνια των σπουδών και της Κατοχής, από την περίοδο του Παρισιού (1945-1949), και αργότερα από τα χρόνια της μελέτης του αιγαιακού τοπίου (1950-1960) έως τη στροφή της στην ανεικονική τέχνη. Η έκθεση δίνοντας έμφαση στη συνολική εικόνα της εικαστικής της δημιουργίας κλείνει με τις μνημειακές αφηρημένες συνθέσεις που χρονολογούνται στη δεκαετία του 1980.

Ελένη ΣταθοπούλουΗ Ελένη Σταθοπούλου (1914-2016) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ζευγάρι με τον γλύπτη Μέμο Μακρή ήδη από τα φοιτητικά τους χρόνια, τον ακολούθησε στο Παρίσι το 1945 ως μία από τους ταξιδιώτες του θρυλικού πια «Ματαρόα». Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, το 1949, η ζωγράφος έγινε μέλος της πρωτοποριακής καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός». Κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες, η Σταθοπούλου συνέβαλε με το έργο της στη στροφή της νεοελληνικής τέχνης προς την αφαίρεση και στην αμεσότερη σύνδεση των Ελλήνων εικαστικών με τη διεθνή καλλιτεχνική πρωτοπορία. Ανέπτυξε επίσης πλούσιο διδακτικό έργο, εργαζόμενη για χρόνια στην Παπαστράτειο Σχολή Διακοσμητικής.

Επιμέλεια έκθεσης: Σπύρος Μοσχονάς, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση συνοδεύεται με κατάλογο/συλλογικό τόμο, που αποτελεί έκδοση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ελένη Σταθοπούλου

Event Information
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αίθριο 4ου Ορόφου ΕΒΕ, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, 17674 Καλλιθέα
Διάρκεια έκθεσης: 19 Οκτωβρίου – 10 Ιανουαρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: 09.00 – 20.00  Είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή Πληροφορίες: +30 216 8091 001/2/3  info@snfcc.org   www.SNFCC.org
Κατά την επίσκεψή στον χώρο της έκθεσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
 

 Με αφορμή την αναδρομική έκθεση η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζεται μια σειρά διαλέξεων που διερευνούν το έργο και τις ημέρες της ζωγράφου, επιχειρώντας να τα επικοινωνήσουν στο κοινό.
Σπύρος Μοσχονάς. Ελένη Σταθοπούλου: Στα Ερμάρια της λήθης
Η διάλεξη του Σπύρου Μοσχονά, επιμελητή της έκθεσης, θα επιχειρήσει να δώσει ένα ευρύ διάγραμμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Ελένης Σταθοπούλου. Θα σχολιαστεί η στροφή της προς την ανεικονική τέχνη και η εμμονή της στο τοπίο της Σίφνου, που καθορίζει ολόκληρη την ύστερη δημιουργία της. Στόχος είναι να γίνει κατανοητή η συνολική καλλιτεχνική της παραγωγή αλλά και η συμβολή της Σταθοπούλου στο πλαίσιο της ελληνικής μεταπολεμικής τέχνης.Ελένη Σταθοπούλου

Κωνσταντίνα Ντακόλια. Η Ελένη Σταθοπούλου στην Παπαστράτειο Διακοσμητική (1955-1972). Η Κωνσταντίνα Ντακόλια, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στην Ανωτάτη Σχολή Καλών, θα αναπτύξει τις λεπτομέρειες της διδακτικής δράσης και του καθοριστικού αντίκτυπου της ζωγράφου στην εξέλιξη των μαθητών της Παπαστρατείου Διακοσμητικής Σχολής.

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 19.00. Η είσοδος ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 19/10/2020