12 καλλιτέχνες νιώθουν την ανάσα του ωκεανού

 Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει την ομαδική έκθεση «Oceans Breath”/ Η ανάσα του ωκεανού» από τις 23 Νοεμβρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας.
Στην έκθεση συμμετέχουν δώδεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες τα έργα των οποίων εκτίθενται σε δύο περιόδους (23  Νοεμβρίου – 7 Ιανουαρίου και 10 Ιανουαρίου  – 25 Φεβρουαρίου).

Μέρος 1ο : 23 Νοεμβρίου έως 7 Ιανουαρίου
Συμμετέχουν: Θαλασσινή Δούμα, Eveline Kolijn (αρχική εικόνα), Γιάννης Λασηθιωτάκης, Αγγελική Λόη και Γιώργος Σταματάκης

Μέρος 2ο : 10 Ιανουαρίου έως 25 Φεβρουαρίου
Συμμετέχουν: Θεοδώρα Βασιλειάδου, Μαρία Κορομπίλη, Χρήστος Λαζαράκης, Γιάννης Μακρίδης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη και Βιργινία Φιλιππούση
Θεωρητικό Κείμενο για την έκθεση: Κατερίνα Πιζάνια, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης.

Θαλασσινή Δούμα «Καμπύλες φλεβών», 2023 BW photograph, 67 Χ 100 cm, fine art print (1/6) Γροιλανδία 2010

Η ομαδική έκθεση με τίτλο «Ocean’s Breath” / “Η ανάσα του ωκεανού» αντλεί έμπνευση από την τεράστια σημασία του ωκεανού για τον πλανήτη. Ο τίτλος της παραπέμπει στο οξυγόνο που μας προσφέρει ο ωκεανός  καθώς μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται κυρίως στη φωτοσυνθετική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού. Στην έκθεση συμμετέχουν δώδεκα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες που εμπνέονται από τον ωκεανό για να δημιουργήσουν σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και βίντεο που θίγουν θέματα όπως το χρώμα του που αλλάζει με την επίδραση διαφόρων φυσικών και βιολογικών παραγόντων, το οξυγόνο που μας εξασφαλίζει, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, την υπεραλίευση, τη ρύπανση, την απειλή του από την κλιματική κρίση (λιώσιμο πάγων, οξίνιση) αλλά και την απέραντη ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να μας προσφέρει.

Αγγελική Λόη, «Σεργιάνι στον βυθό μου», Λάδι σε χαρτί κολλημένο σε τελάρο 100 Χ 70 cm

Η τέχνη συναντά την επιστήμη της θάλασσας και κάθε έργο, πέρα από τον εικαστικό του ρόλο, μετατρέπεται σε πεδίο γνώσης και προβληματισμού. Η έκθεση συνοδεύεται από ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων και έχει στόχο, μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ τέχνης και επιστήμης, να φέρει το κοινό πιο κοντά στα θέματα που σχετίζονται με την οικολογία του ωκεανού και την προστασία του.

Γιάννης Μακρίδης, «Άτιτλο», 2023 Μικτή τεχνική με οικοδομικά υλικά, μπετό,
ακρυλικά, σπρέϊ και κόλλες πλακιδίων 20 Χ 60 cm

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Πιζάνια : «Η εποχή του Ανθρωπόκαινου, η εποχή μας, ορίζεται ως η εποχή της ανθρώπινης επίδρασης στα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη. Έχει πια αμφισβητηθεί η παραδοσιακή διχοτόμηση μεταξύ «ανθρώπινης ιστορίας» και «φυσικής ιστορίας» που ευνοεί το “εξορυκτικό” καπιταλιστικό σύστημα: μια μορφή καπιταλισμού που βασίζεται στην εξαγωγή κέρδους από την ανθρωπότητα και τη φύση. Οι συνεχείς διεπιστημονικές συνεργασίες έχουν διευρύνει τον προβληματισμό μας γύρω από το πως πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον ως μια ενότητα.

Από την άλλη, η ιστορική σχέση μεταξύ τέχνης και επιστήμης έχει γνωρίσει μια δραματική αλλαγή κατά την τελευταία δεκαετία. Παρά τις επιστημονικές προόδους της ωκεανογραφίας και τη δέσμευση των ερευνητών της να μοιραστούν τις γνώσεις που απέκτησαν, το κοινό παρέμεινε απαθές απέναντι στους επιστημονικούς λόγους: τα γεγονότα και οι βασισμένες στα γεγονότα αφηγήσεις απέτυχαν να προσελκύσουν το κοινό.


Γιάννης Λασηθιωτάκης, «Άτιτλo», 2023, Τέμπερα σε σανίδα, 92 Χ 70 cm

Αυτό μπορεί να αλλάξει με τη συμβολή των καλλιτεχνών όπου τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συνεργάζονται με τους επιστήμονες. Οι καλλιτέχνες, όντας ευαίσθητοι στις διαδικασίες και τα μοτίβα της φύσης, όντας ικανοί να ζουν με αβεβαιότητες σε πολλά επίπεδα, έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως αγωγό για να αποκαλύψουν την κλιματική υποβάθμιση και να εμπνεύσουν συναισθηματικά το κοινό για δράση.

Κωνσταντίνος Πάτσιος, «Η νύφη του νερού», 2023, Ζωγραφική και κολλάζ σε καμβά 70 X 50 cm

Η έκθεση «Η ανάσα του ωκεανού» εντάσσεται στις παραγωγικές συνεργασίες τέχνης και επιστήμης. Εξερευνώντας την τρέχουσα οικολογική προοπτική, οι καλλιτέχνες/-ιδες ευαισθητοποιούνται σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω της δημιουργίας ισχυρών έργων που αποτίνουν φόρο τιμής στον ωκεανό, υπογραμμίζουν τις καταστροφικές συνέπειες των ανθρώπινων επιπτώσεων, αλλά και δείχνουν την ικανότητα της φύσης να αυτοθεραπεύεται. Τα έργα που εκτίθενται αποτελούν μια σειρά από ωκεανογραφίες – καθρέφτες πάνω στους οποίους μπορούμε να προβάλλουμε/εκθέσουμε τα συναισθήματα μας. Συναισθήματα και σκέψεις πάνω σε σύγχρονα οικολογικά ζητήματα».

Γιώργος Σταματάκης, «Two the depths» λεπτομέρεια, 2023. Indigo (Japanese) σε λινό 136 X 200 cm

 Διαλέξεις

Δευτέρα 27  Νοεμβρίου 19.00 – 20.30
Πώς να μιλήσουμε για τη θάλασσα
Αγγελική Κοσμοπούλου
, Εκτελεστική Διευθύντρια στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

An Art and Science Perspective on Ocean Breathing 
Eveline Kolijn, καλλιτέχνιδα

 Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, 19.00 – 20.30
Ωκεανοί και κλιματική αλλαγή
Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας – Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ωκεανοί: οργανισμοί και ανθρωπογενείς επιδράσεις
Βαγγέλης Τζανάτος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου
Γαλάζιος πλανήτης
Νίνα Φραγκοπούλου, π. Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Event Information

Μουσείο Ηρακλειδών,
Απ. Παύλου 37, 118 51 Θησείο, Αθήνα,
Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 19.00
2η ενότητα Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης 1η ενότητα 23 Νοεμβρίου  – 7 Ιανουαρίου 2024
2η ενότητα 10 Ιανουαρίου – 25 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή 13.00-18.00, Σάββατο & Κυριακή 10.00-18.00, τελευταία είσοδος: 17.15 Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με κινητικά προβλήματα
Πληροφορίες: Τηλ. 302103461981, E: museum@herakleidonart.gr

 

Last modified: 05/01/2024