11 καλλιτέχνες σε μια έκθεση με αφορμή το χώμα και τον πηλό

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Τέχνης (AICA Ελλάς), παρουσιάζει εγκαινιάζει την περιοδική έκθεση σύγχρονης τέχνης Terra In-cognita στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στο Βόλο. Η έκθεση, που διαρκεί από τις 7 Ιουνίου ως τις 31 Δεκεμβρίου, αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Ιδρύματος με την AICA, και ειδικότερα με το Ελληνικό Τμήμα της, το οποίο φέτος συμπληρώνει εβδομήντα χρόνια από την ίδρυσή του (1949).

Μαρία Παπαδημητρίου

Το παλαιό εργοστάσιο Τσαλαπάτα, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ, λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τους έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση και συνδέονται με την πόλη του Βόλου. Με αφορμή την πρώτη ύλη του εργοστασίου, το χώμα και τον πηλό, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν, με ρηξικέλευθο τρόπο, έννοιες όπως η αποκέντρωση, η εντοπιότητα αλλά και ο σεβασμός του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο πλαισίωσε και τροφοδότησε ποικιλοτρόπως τη βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης κατά τον 20ό αιώνα.

Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης και Ειδική Γραμματέας της AICA Ελλάς Φαίη Τζανετουλάκου, ενώ την έκθεση συνοδεύει κατάλογος, συνέκδοση των δύο φορέων (ΠΙΟΠ-AICA). Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Διακομή, Θρασύβουλος Καλαϊτζίδης, Ζήσης Κοτιώνης, Παντελής Λαζαρίδης, Σωτήρης Μπατζιάνας, Μαρία Παπαδημητρίου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Νίκος Ποδιάς (αρχική εικόνα), Μαρία Χατζηνικολάου, Αλέξανδρος Ψυχούλης 

Σωτήρης Μπατζιάνας

Ζήσης Κοτιώνης

Event Information
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Ιουνίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 7 Ιουνίου – 31 Δεκεμβρίου 2019
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00-18.00
Πληροφορίες: Τηλ. 24210 29844 | www.piop.gr

Last modified: 03/06/2019