Ιστορία της Τέχνης και Πολιτική. Ανοιχτή συζήτηση

 

EEITΗ Ένωση Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή επιστημονική συνάντηση με θέμα «Ιστορία της Τέχνης και Πολιτική. Έννοιες συσχετισμοί παραδείγματα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο ΜΟΜυς-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Αποθήκη Α’ προβλήτα Α’ λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή της εκδόσεις της Ένωση Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ).
Θα μιλήσουν οι: Σπύρος Μοσχονάς Δρ Ιστορίας της Τέχνης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα «Οι εκδόσεις της ΕΕΙΤ: Προκλήσεις, δυσκολίες και προοπτικές»,
Νίκος Δασκαλοθανάσης καθηγητής ιστορίας της τέχνης ΑΣΚΤ «Η ιστορία της τέχνης και η πολιτική χρήση του Μεσαίωνα»
Άρης Σαραφιανός αναπλ. καθηγητής ιστορίας της τέχνης Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «Η «Πολιτική Κατάσταση της Τέχνης» και τα Επίμαχα Γλυπτά: Αντι-δημόσια Σφαίρα, Ιδρυματοποίηση και τα Γλυπτά του Παρθενώνα, 1807-1852»
 Ελεωνόρα Βρατσκίδου επίκ. καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης ΑΣΚΤ «Τέχνη και κοινωνική κριτική στην Ελλάδα στα μέσα του 19ου αιώνα»
Ευγένιος Ματθιόττουλος καθηγητής ιστορίας της τέχνης Πανεπιστήμιο Κρήτης, συνεργαζόμενος ερευνητής ΙΜΣ-ΙΤΕ «Η πρόσληψη του Πικάσσο στην Ελλάδα: Αποσιωπήσεις και ιδεολογικές χρήσεις του έργου του και της κομματικής στράτευσής του κατά την περίοδο 1945-1975»
Λουίζα Αυγήτα επίκ. καθηγήτρια ιστορίας της τέχνης ΑΠΘ «Από την Ουκρανία στην Παλαιστίνη: Μια συζήτηση για τη σύγχρονη τέχνη και τον ρόλο της στο πεδίο των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων».
Χαιρετισμούς
Η εκδήλωση αρχίζει στις 15.30 και θα χαιρετήσουν η Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα πρόεδρος EElT, ο Μπάμπης Βενετόπουλος διευθυντής ΔΠΜΣ Τέχνη στη Δημόσια Σφαίρα ΑΓ7Θ και η Ηρώ Κατσαρίδου διευθύντρια Μόλις-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 

  • Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, ώρα 15:30
    ΜΟΜυς-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
    Αποθήκη Α’ προβλήτα Α’ λιμάνι Θεσσαλονίκης
     

Κήνσορες και θεράποντες

Εκατοντάδες καλλιτέχνες, νέοι, παλιοί και καθιερωμένοι εξέθεσαν στη φετινή – επετειακή – Art Athina. Στην αθηναϊκή φουάρ χωράνε όλα τα είδη τέχνης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει περίπου χίλια έργα και δράσεις και να εκτιμήσει. Η τέχνη δεν είναι ομογενοποιημένο προϊόν. Κάποια πράγματα σε άλλους αρέσουν και σε άλλους δεν αρέσουν ή δεν τους εκφράζουν.
Αλλά επειδή κάποιοι «ανήκουν» στο χώρο αυτόνομιμοποιούνται να απαξιώνουν τη δουλειά και τη λαχτάρα εκατοντάδων καλλιτεχνών, με αφορισμούς «τίποτε το εξαιρετικό», «Χωρίς φρεσκάδα», «δεν υπάρχει ελληνική τέχνη», «τι είδαμε και φέτος!». Είναι το σύνδρομο του ποντίφικα.
Με περιήγηση μιας – δύο ωρών να εμφανίζονται ως κήνσορες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Στις απόλυτες απαντήσεις υπάρχει το άσπρο – μαύρο, υπάρχει όμως και το σωστό – λάθος. Στο σωστό λάθος χρειάζεται μελέτη, έρευνα, τεκμηρίωση. Στο άσπρο – μαύρο απλώς επικρατεί μια αυθαίρετη και εγωιστική διατύπωση ή όπως θα έλεγε κάποιος ψυχαναλυτής: η δικτατορία της άποψης μας.

Δικαίωση

Στην αρχή των μνημονίων με τις οικονομικές περικοπές πολλών εφημερίδων (μερικές με μεγάλη ιστορία) πρώτο θύμα ήταν τα εικαστικά. Απολύθηκαν συντάκτες του εικαστικού ρεπορτάζ και σταμάτησαν συνεργασίες με κριτικούς και ιστορικούς τέχνης.
Το διαδίκτυο ήρθε ως μια κάποια λύση. Η κρίση βρήκε το Art22.gr στα σπάργανα. Θα βγαίναμε ούτως ή άλλως,.
Μετά από τόσα χρόνια νιώθουμε δικαιωμένοι. Είμαστε το μακροβιότερο ιντερνετικό περιοδικό εικαστικών τεχνών.
Από έρευνα της Rass για την Art Athina προκύπτει ότι το φιλότεχνο κοινό ενημερώνεται κυρίως από το διαδίκτυο. Το ποσοστό της ιντερνετικής ενημέρωσης καλύπτει το 74% και μόνο το 17% από εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση.

Εβδομάδα Ψηφιακής Μάθησης

«Η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης θα σφετεριστεί την ανθρώπινη καλλιτεχνική φαντασία ή θα εμπνεύσει την καλλιτεχνική εκπαίδευση;» ήταν ένα από τα θέματα της «Εβδομάδας Ψηφιακής Μάθησης της UNESCO» που διοργανώθηκε στο Παρίσι. Καλεσμένος ομιλητής ο Τζέισον Άλεν, ο πρώτος καλλιτέχνης τεχνητής νοημοσύνης που βραβεύτηκε στο Κολοράντο, σε έκθεση εικαστικών τεχνών. Παρουσίαση του έργου εδώ

 

Last modified: 27/11/2023