Κωνσταντίνος Πάτσιος: Ένας σύγχρονος κόσμος

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Με τη μικτή τεχνική του, πότε σε χαρτί και πότε σε λινό, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος φτιάχνει τη Διαταραγμένη του Οδύσσεια, με χιούμορ αλλά και σοβαρότητα, θέλοντας να διακωμωδήσει τη σύγχρονη κοινωνία. Τα έργα του διακρίνονται από μία υπαρξιακή αγωνία και τα ποικίλα ερεθίσματα που έχει (αναφέρεται στην Αναγέννηση και σε σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας της τέχνης καθώς και σε έννοιες όπως η θρησκεία) παίρνουν τη μορφή ενός τεράστιου κολλάζ.
Ο ζωγράφος συγκεντρώνει, ανακατεύει και ενώνει ετερόκλητα στοιχεία που καλύπτουν τις περισσότερες φορές όλο το ζωγραφικό του χώρο, όσο το – αισθητικά και συμβολικά – σύγχρονο περιεχόμενό του, εντυπωσιάζει τον θεατή. Ταυτόχρονα, προτείνει ένα δικό του τρόπο στησίματος του χώρου αυτού, σύλληψης της ζωγραφικής και οργάνωσης της πραγματικότητας, διευρύνοντας την τέχνη σε μία απρόβλεπτη διάσταση και σε μία πολυδιάστατη γλώσσα, σχεδόν ανεξέλεγκτη, μια τέχνη που παρουσιάζει κάθε φορά διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης: μπορεί να πρόκειται ένα σουρεαλιστικό παίγνιο με τη μίξη πολλών διαφορετικών αισθητικών απόψεων, που θυμίζει τις μηδενιστικές χειρονομίες και προκλήσεις των ντανταϊστών ή την ανάμιξη του λογικού με το άλογο (χαρακτηριστικό στοιχείο των σουρεαλιστών).
PAATSIOS 1Η ζωγραφική του Κωνσταντίνου Πάτσιου είναι ανθρωποκεντρική και ο άνθρωπός του παρουσιάζεται άλλοτε μόνος και άλλοτε σαν μέρος μιας χαοτικής κατάστασης. Κάποιες φορές, μάλιστα, διακρίνουμε μόνο κάποιο σημείο του προσώπου του ή του σώματός του και, άλλες φορές, παίρνει τη μορφή κάποιου ζώου ή καρτούν. Γενικά, ο άνθρωπος του Πάτσιου δέχεται έντονα την επιρροή του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκεται, ένα περιβάλλον από έντονα χρώματα, θερμά και ψυχρά, που μαρτυρούν μια απόλυτα σύγχρονη γραφή και μια αρκετά «ποπ» αισθητική που θυμίζει την «κουλτούρα των μίντια». Πολλές φορές, μάλιστα, αναρωτιόμαστε αν αποτελεί μέρος κάποιας διαφημιστικής αφίσας, αφού μας βάζει στη διαδικασία να ξεχωρίσουμε ποιο είναι το πραγματικό και ποιο το πλασματικό στοιχείο. Ήρωες του Ντίσνεϊ, επιγραφές και πολλά σύμβολα, συγκεντρώνονται στην ίδια εικόνα, μια εικόνα που, τελικά, αντικατοπτρίζει το σύγχρονο κόσμο. Έναν κόσμο με την ένδοξη ιστορία του αλλά και με την τωρινή διαφθορά του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Last modified: 03/10/2015