«Φλόγα» δημιουργίας του Συλλέκτη. Μια σημαντική επέτειος

‘Όταν πήρε το πτυχίο της αρχιτεκτονικής η σπιτονοικοκυρά του του χάρισε ένα έργο τού συζύγου της πενάκι σε χαρτί. Αυτό ήταν η αρχή. Ήταν το έργο που άναψε τη φλόγα του συλλέκτη. Σαράντα πέντε χρόνια μετά ο Γιώργος Βογιατζόγλου είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συλλέκτες. Όχι ως επενδυτής αλλά ως ένας άνθρωπος που λατρεύει την τέχνη «στα 45 χρόνια της συλλογής δεν έχω πουλήσει, ούτε ανταλλάξει, ένα έργο», εξομολογείται.

Κωνσταντίνος Παρθένης

Πριν από δέκα χρόνια ο Γιώργος Βογιατζόγλου έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα, ιδρύοντας την Πινακοθήκη που φέρει το όνομά του και δίνει κύρος στην πολύτιμη ούτως ή άλλως συλλογή του. Παράλληλα συμβάλλει στην αναβάθμιση και προβολή του εικαστικού έργου στη χώρα μας.
Αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας της γιορτάζει φέτος η Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου με μια επετειακή έκθεση στην οποία έχουμε τη χαρά να δούμε σημαντικά έργα καταξιωμένων Ελλήνων εικαστικών.
Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν οι Θανάσης Μουτσόπουλος και Γιώργος Βογιατζόγλου. Σε αυτήν την έκθεση – ορόσημο για την Πινακοθήκη – ο συλλέκτης θέλησε να παρουσιάσει πολύ αγαπημένα του έργα που έχει συλλέξει όλα αυτά τα χρόνια.

Γιάννης Τσαρούχης

Η επιμελητική ματιά του επικεντρώθηκε σε δέκα Έλληνες και Ελληνίδες εικαστικούς που διατρέχουν με το έργο τους τον 20ο αιώνα έως και τις μέρες μας.
«Οι επιλογές με έργα δέκα μόνον καλλιτεχνών δεν μιλάνε μόνο για ιδιαιτέρες αγάπες ή εκλεκτικές συγγένειες αλλά ουσιαστικά κατασκευάζουν ένα αφήγημα για μερικά από τα κεντρικά ερωτήματα που απασχολούν τον συλλέκτη. Ασφαλώς αφουγκραζόμαστε αιτήματα περί εντοπιότητας εδώ, με έναν τρόπο που δεν έχει ξανά γίνει τόσο ξεκάθαρος. Η γενεαλογία η οποία μοιάζει αδύνατον να βγάλουμε από τη συζήτηση είναι ασφαλώς η λεγομένη Γενιά του ’30 και τα αιτήματά της.

Θανάσης Απάρτης

Ο Γιώργος Βογιατζόγλου όχι μόνον παρουσιάζει εδώ δυο από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της αλλά απλώνει ένα νήμα που θα ενώσει το ’30 με το ’60 και από εκεί το ’80 έως τον αιώνα που μόλις διανύουμε…» επισημαίνει ο συνεπιμελητής της έκθεσης, ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος.
 Η έκθεση «10 Χρόνια Πινακοθήκη Βογιατζόγλου» συνοδεύεται από πολυσέλιδο επετειακό λεύκωμα.
Στην έκθεση συναντάμε έργα των καλλιτεχνών: Κωνσταντίνου Παρθένη, Θανάση Απάρτη, Χρήστου Καπράλου, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκου Φασιανού, Κλεοπάτρας Δίγκα, Ελένης Μωραΐτη, Τάσου Μαντζαβίνου, Εμμανουήλ Μπιτσάκη,  Αλέκου Κυραρίνη

Αλέκος Φασιανός

Κλεοπάτρα Δίγκα

Χρήστος Καπράλος

 

Τάσος Μαντζαβίνος

Αλέκος Κυραρίνης

Εμμανουήλ Μπιτσάκης

Ελένη Μωραΐτη

Event Information
Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, Ελ. Βενιζέλου 63-71, Ν. Ιωνία 14231, Αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, 18.00 – 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου – 27 Μαΐου 2023
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 -19.00, Σάββατο 11.00 -15.00 Είσοδος ελεύθερη
 Πληροφορίες: Τηλ. 210 2710472, fax 210 2712653, info@vogiatzogloucollection.gr

 

 

 

 

 

 

Last modified: 17/02/2023