Όλγα Βερυκάκη: Στις μαγικές εικόνες της το μυστικό για το «ευ ζην»

Οι επιθυμίες, αποκτούν χρώμα και δύναμη και λάμψη, τα χρώματα γίνονται οι λέξεις και η παλέτα αποκτά μια ακατανίκητη χρωματική γραφή! Στη νέα της έκθεση «αναζητώντας το Ευ» η Όλγα Βερυκάκη μοιράζεται μαζί μας τις επιθυμίες της και τις ευχές της. Η έκθεση παρουσιάζεται στα Χανιά στην Αίθουσα τέχνης Β. Μυλωνογιάννη από τις 14 ως τις 30 Δεκεμβρίου.
Τα έργα αυτής της νέας δουλειάς της καλλιτέχνιδας είναι αποτέλεσμα της συνεχούς διερεύνησης του κύκλου της ζωής. Έρχονται σαν συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς της και αναδεικνύουν τις συνεχώς μεταβαλλόμενες και ανανεούμενες εικαστικές αναζητήσεις της Βερυκάκη.
Στη δουλειά αυτή αποδεικνύεται το εύρος και ο πλούτος της δημιουργικής δραστηριότητας της ζωγράφου η οποία αποκτά ακόμα περισσότερη ελευθερία έκφρασης. Κοινό σημείο αναφοράς η συνεχής χρωματική και σχεδιαστική αναζήτηση του χώρου, συνταιριάζοντας το υπερφυσικό με το ρεαλισμό και την περιγραφικότητα με το μεταφυσικό όραμα.
Για την έκθεση της «αναζητώντας το Ευ» η Όλγα Βερυκάκη γράφει:
Το πρόσημο «ευ» στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται για να δείξει το «καλό». Οι λέξεις που ξεκινούν με το πρόσημο αυτό μας παραπέμπουν σε έννοιες  της ζωής μας και στον τρόπο σκέψης μας με θετικότητα! Η λέξη ευχή που ξεκινάει με το πρόσημο αυτό, είναι μια προφορική έκφραση της επιθυμίας και της ελπίδας για κάτι που θέλουμε να γίνει στο μέλλον. Μέσα από την εμμονή μου σαν ζωγράφος, να απενοχοποίησω την παιδικότητα μας των ενηλίκων (Μαρκ Σαγκάλ), και μέσα από την εμμονή μου να ανακαλύπτω την παραμυθένια πλευρά των πραγμάτων (Γερτρούδη Στάιν), έβαλα σαν στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης στη δουλειά μου τις χορεύτριες, που ονομάζω «επιθυμίες – ευχές» και το αλογάκι των αγαπημένων μου καρουζέλ με την αέναη κίνηση τους στο χρόνο! Ανεβαίνουν αιωρούνται τα σύμβολα μου με τη βοήθεια της ανεμόσκαλας στα επίπεδα της ζωής όπου γη – πραγματικότητα και ουρανός-πνευματικότητα και θείο, συνταιριάζουν τις μαγικές μου εικόνες και προσκαλούν το θεατή να αναζητήσει την πραγμάτωση των ευχών και επιθυμιών του, «το ευ ζην» του, να κόψει τα ρόδα που θέλει, μέσω του Ονείρου και της πραγματικότητας μαζί! Η εποχή των γιορτών συνυπάρχει με τις ευχές. Οι επιθυμίες , αποκτούν χρώμα και δύναμη και λάμψη τα χρώματα, γίνονται  οι λέξεις και η παλέτα μου αποκτά μια ακατανίκητη χρωματική γραφή!
Η Όλγα Βερυκάκη σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθηνών ζωγραφική (εργαστήρι Δ. Μυταρά) και αγιογραφία (εργαστήρι Κ. Ξυνόπουλου). Αποφοίτησε με άριστα το 1994. Στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ σπούδασε στο Edinburgh of Arts ζωγραφική, ταπισερί, χαρακτική.

Event Information
Αίθουσα Τέχνης Β. Μυλωνογιάννη, Χαρ. Τρικούπη 14,
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης 14 –  30 Δεκεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00. Τις Κυριακές κλειστά

Last modified: 07/12/2019