Χρόνης  Μπότσογλου, 36 χρόνια χαρακτικά 

Ένα ξεχωριστό και σημαντικό κομμάτι της εικαστικής διαδρομής τού μεγάλου μας καλλιτέχνη                                                                                                                                                 

Για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το σύνολο της χαρακτικής δουλειάς του Χρόνη Μπότσογλου. Τη δυνατότητα αυτή μας προσφέρει το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών- Pandolfini & Σιατερλή στην έκθεση «Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο», που παρουσιάζει από τις 7 Οκτωβρίου ως τις 5 Νοεμβρίου.«Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο»
Η ενασχόληση του Μπότσογλου με την τέχνη της χαρακτικής εκκινεί περίπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και συνδέεται άρρηκτα με την επαφή και τη στενή συνεργασία που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, των καλλιτεχνών Pino Pandolfini και Δήμητρας Σιατερλή, από το 1981 μέχρι το 2017. Η μεταξύ τους γνωριμία μέσω του Ασαντούρ Μπαχαριάν στο Πνευματικό και Καλλιτεχνικό Κέντρο «ΏΡΑ» στάθηκε αφορμή για μια γόνιμη συμπόρευση, μια δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων και πρακτικών γύρω από τη χαρακτική, και έναν σημαντικό αριθμό ομαδικών εκθέσεων. Το 1989 συγκροτήθηκε η Ομάδα του Κέντρου Χαρακτικής σημειώνοντας σημαντική δραστηριότητα με ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο»Ο Μπότσογλου υπήρξε σταθερό μέλος της ομάδας, με την οποία συνδέθηκαν και εξέθεσαν επίσης η Τόνια Νικολαΐδη, η Μαρία Ζιάκα, ο Παναγιώτης Γράββαλος, η Ρουμπίνα Σαρελάκου, ο Μιχάλης Αρφαράς, ο Pino Pandolfini και η Δήμητρα Σιατερλή.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε περίπου 90 χαλκογραφίες που συγκαταλέγονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΧΑ, το οποίο αριθμεί περί τα 1.500 πρωτότυπα χαρακτικά έργα και συνεχίζει να εμπλουτίζεται μέχρι και σήμερα, μέσα από τη συνεχή εκτυπωτική, εκπαιδευτική και συλλεκτική δραστηριότητά του. Οι  περισσότερες, χαράχτηκαν και οξειδώθηκαν επιτόπου στο εργαστήριο ενώ τα πρώτα εκτυπωτικά δοκίμια αποκάλυπταν την πορεία των χαράξεων και καθόριζαν το «τυπωθήτω» της σειράς εκτύπωσης.«Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο» Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Βάσια Μαγουλά: «Το χαρακτικό έργο του Μπότσογλου εντάσσεται δικαιωματικά στο πληθωρικό σύνολο της εικαστικής του δουλειάς, συγκροτώντας ένα σώμα έργων που οφείλει να διαβαστεί και να μελετηθεί παράλληλα με το υπόλοιπο καλλιτεχνικό του έργο. Η ενασχόλησή του με την χαρακτική ήρθε ως σταθμός στην εξελικτική του πορεία για να διανοίξει νέες καλλιτεχνικές οδούς, να συμπληρώσει και να διευρύνει τους εικαστικούς, υφολογικούς και μορφολογικούς πειραματισμούς του. Μέσα από τη χειρονομία της χάραξης, ο Μπότσογλου εμβάθυνε στις ατέρμονες δυνατότητες της ιδιαίτερης αυτής γραφής και διαμόρφωσε ένα νέο εικαστικό λεξιλόγιο που βαδίζει παράλληλα με τις θεματικές του αναζητήσεις στο πεδίο της ζωγραφικής».«Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο»
Μέσα από τη χαρακτική ο χαράκτης Μπότσογλου καταπιάνεται και εντρυφεί ακόμα περισσότερο στην αυτοπροσωπογραφία, την αναπαράσταση οικείων προσώπων και θεμάτων, και το γυμνό σώμα. Συνήθης πρακτική του υπήρξε η διερεύνηση μιας ιδέας μέσα από πολλαπλές σπουδές, εκδοχές ή παραλλαγές, με σκοπό την εμβάθυνση και την κατανόησή του θέματός του. Ακολουθώντας την ταξινόμηση σε ενότητες του συνολικού του έργου, έτσι και στο σώμα των χαρακτικών εντοπίζονται θεματικές όπως η Εικόνα του Σώματος (1979-1992), οι Σελίδες Ημερολογίου (1980-1990) και τα Ερωτικά (1986-).«Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο»
Η έκθεση των χαρακτικών έργων του Χρόνη Μπότσογλου από τη συλλογή του Ιστορικού Αρχείου του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, που παρουσιάζεται λίγους μήνες μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, δεν έρχεται μονάχα ως μια κατακλείδα στον κύκλο μιας σπουδαίας εικαστικής διαδρομής. Η παρουσίαση αυτή φιλοδοξεί να φωτίσει ένα εξίσου σημαντικό κομμάτι της εικαστικής του δουλειάς, αλλά και να διευρύνει την ανάγνωση της χαρακτικής, τη μελέτη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και την ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα γύρω από τα πεδία αυτά.«Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο»
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκδοθεί κατάλογος σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, αφιερωμένος στο χαρακτικό έργο του Χρόνη Μπότσογλου. Γράφουν οι: Δήμητρα Σιατερλή, Βάσια Μαγουλά, Μαρία Ζιάκα, Μιχάλης Αρφαράς, Pino Pandolfini.

Στην έκθεση προβάλλεται το μικρό βίντεο του σκηνοθέτη και συνεργάτη του Κέντρου Χαρακτικής, Νίκου Αναγνωστόπουλου. Το βίντεο πραγματοποιήθηκε το 2008 με την ευκαιρία της έκθεσης: «ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – Η ιστορία ενός εργαστηρίου» και ακολουθεί τα βήματα της χάραξης και της εκτύπωσης μιας χαρακτικής πλάκας από τον Χρόνη Μπότσογλου στο εργαστήριο του Κέντρου.«Χρόνης Μπότσογλου: Tο χαρακτικό έργο»

Event Information

Χώρος τέχνης ETCH INK, Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα
Εγκαίνια: Παρασκευή  7 Οκτωβρίου, 19.00 – 23.00
Διάρκεια: 7 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου  2022
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 17.00- 21.00, Σάββατο 11.00 – 15.00
Πρόσβαση: ΜΕΤΡΟ/ στάση ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, όλα τα αστικά  λεωφορεία που διέρχονται από λεωφ. Αλεξάνδρας, στάση ΙΚΑ.
Πληροφορίες: www.athens-printmaking.cominfo@athens-printmaking.com, κιν.+30 6970701213

 

 

 

Last modified: 03/10/2022