ΧΡΥΣΙΔΟΥ ΕΛΛΗ

Γεννήθηκε το 1956 στο Κιλκίς.
Σπουδές: Ecole nationale des beaux-arts του Nancy.
Aπό το 1991είναι καθηγήτρια της Σχολής Kαλών Tεχνών Saint-Etienne (παράρτημα Θεσσαλονίκης – Γαλλικό Iνστιτούτο). Eκτός από τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με σκηνογραφία, εικονογράφηση παιδικού βιβλίου και αφίσα (A’ Bραβείο Aφίσας στα KA’ Δημήτρια Θεσσαλονίκης και στη 2η Biennale Nέων Kαλλιτεχνών Eυρωπαϊκών Xωρών Mεσογείου).
Aπό το 1981 πραγματοποίησε δεκατρείς ατομικές εκθέσεις στην Eλλάδα, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία και συμμετείχε σε σημαντικό αριθμό ομαδικών.
H σχέση του χώρου και χρώματος προβλημάτισε εικαστικά την Xρυσίδου από την αρχή της πορείας της. Στο περιβάλλον Παράλληλες στιγμές (1986) οργάνωσε με χρώμα ένα χώρο ιδιαίτερα υποβλητικό με φανερά τα ίχνη της ανθρώπινης δράσης, ενώ σε άλλες εγκαταστάσεις της τα υλικά χρησιμοποιούνται εννοιολογικά για να υποδηλώσουν όγκο και υφή.
H γένεση και η φθορά είναι έννοιες που την απασχολούν και σήμερα και τις μορφοποιεί χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά (ξύλο, κόκαλο, γύψο, χαρτί αφίσας κ.ά.) σε συνεργασία με χρώμα. Σύντομα η σύνθεση υπερβαίνει τα συμβατικά όρια του εικαστικού πεδίου και ενσωματώνει τον πραγματικό χώρο. H εικόνα δίνεται αποσπασματικά ή απλά υποδηλώνεται, ενώ με την επενέργεια στοιχείων, όπως η φωτιά, τα υλικά μεταλλάσσονται.

Last modified: 01/11/2013