Χριστόφορος Μελλίδης: Στα Σέρρας, οι τοίχοι έχουν τη δική τους ιστορία…  

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

Καμιά πόλη δεν είναι όπως πριν. Κάθε οικισμός, μικρός ή μεγάλος, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που μεγαλώνει, εξελίσσεται, ομορφαίνει ή χάνει την ομορφιά του. Και σαν ζωντανός οργανισμός έχει μνήμη. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αξία για μια πόλη, ένα χωριό από το ιστορικό κέντρο, το σημείο αναφοράς.
Και η πόλη είναι τυχερή όταν αφοσιωμένοι άνθρωποι φροντίζουν ώστε η μνήμη να μένει ζωντανή.
Ο Χριστόφορος Μελλίδης ανήκει σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι ένας αφοσιωμένος καλλιτέχνης που καταγράφει, ζωντανεύει, προβάλλει τη μνήμη της πόλης του. Της πόλης των Σερρών.

Χριστόφορος Μελλίδης

Οι συμπολίτες του που ζουν την καθημερινότητα δεν αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που εξελίσσονται καθημερινά στην πόλη. Εμείς όμως που πηγαίνουμε μία δύο φορές το χρόνο στα Σέρρας όλα τα βρίσκουμε κάθε φορά, αλλαγμένα.
Κι εκεί η συμβολή του Χριστόφορου είναι πολύτιμη. Έχει επιλέξει τη βαριά ευθύνη να αναλώνει μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας στο να ομορφαίνει την πόλη, να καταγράφει τη μνήμη της, να κρατά ζωντανή τη συγκίνηση των συμπολιτών του, να διηγείται ιστορίες στους νέους. Θα λέγαμε ότι με τοιχογραφίες του οπτικοποιεί την ιστορία της πόλης του. Θυμίζει στους παλιότερους και αποκαλύπτει στους νέους πώς ήταν η πόλη που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς τους και οι παππούδες τους. Κτίσματα που κατεδαφίστηκαν, γειτονιές που γέμισαν πολυκατοικίες, γεφύρια, επαγγέλματα που χάθηκαν, σημαντικά τοπόσημα των Σερρών αποτυπώνονται στις τοιχογραφίες του Χριστόφορου Μελλίδη.

Με ένα αρχείο χιλιάδων φωτογραφιών της πόλης του μπορεί να βρει, να συγκρίνει και να ζωγραφίσει ολόκληρες γειτονιές. Ο καλλιτέχνης μοιράζεται με τους συμπολίτες του και τους επισκέπτες της πόλης τις μνήμες που κουβαλά το αρχείο του.
Παρόλο που έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, επέλεξε να μείνει στη γενέτειρά του.
Είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίς τη συστηματική απεικόνιση κάθε εικαστικού στοιχείου της ιστορικής παράδοσης των Σερρών. Ήταν η εποχή της άναρχης ανοικοδόμησης της δεκαετία του 1970 στην πόλη όπως και σε όλη την Ελλάδα.

  • Από τότε που γνωριστήκαμε ζωγραφίζεις κυρίως την πόλη των Σερρών και κάποια αξιοσημείωτα σημεία του νομού. Πόσο σε καλύπτει συναισθηματικά αυτή θεματογραφία;

Στη διάσωση της προγονικής κληρονομιάς νομίζω πρέπει να πρωτοστατούν οι άνθρωποι της τέχνης. Θεωρώ ότι προσέφερα στον τόπο που γεννήθηκα μια συλλογή από σχέδια και φωτογραφίες για κάθε λογής κτίσματα όπως κατοικίες, κρήνες, φούρνους, γεφύρια και αρχοντόσπιτα.

  • Θεωρείς τον εαυτό σου τοπιογράφο ή έναν ζωγράφο που αποτυπώνει ό,τι δεν πρέπει να χαθεί από τη συλλογική μνήμη.  

Κυρίως αποτυπώνω στα έργα μου τις πολύτιμες μορφές ενός κόσμου που φεύγει.

  • Οι φωτογραφίες από την πόλη και τους ανθρώπους της που δημοσιεύεις είναι μια πολλή νοσταλγική κίνηση.

Είναι φωτογραφίες κυρίως από ανθρώπους της αγοράς με παραδοσιακά επαγγέλματα, που μου εμπιστεύτηκαν οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους.

  • Πόσο η προσπάθεια σου βρίσκει ανταπόκριση στους συμπολίτες σου;

Το κέντρο αρχιτεκτονικής και παράδοσης Σερρών – ο χώρος που εκθέτω την συλλογή μου- δέχεται κοινό, επισκέψεις σχολείων  όλων των βαθμίδων.

  • Εκτός από την καταγραφή κτισμάτων ποια άλλη θεματογραφία σε έχει απασχολήσει;

 Έργα με λαϊκές αγορές και παλαιά επαγγέλματα

  • Είχες κυκλοφορήσει ένα λεύκωμα ζωγραφίζοντας παραδοσιακές βρύσες του νομού. Ό,τι απέμεινε πρέπει να είναι η εικόνα που διέσωσες.

Το 1982 κυκλοφόρησε το λεύκωμα με τις παλιές βρύσες. Ήδη οι περισσότερες έχουν καταστραφεί.

  • Θυμάμαι είχες φιλοτεχνήσει κάποιες ζωγραφιές σε τοίχους της πόλης. Παρέμεινε κάτι; Και κάτι ακόμη θεωρείς τον εαυτό σου street artist;

Το 1994 είχα φιλοτεχνήσει 12 υπαίθριες τοιχογραφίες στον εξωτερικό τοίχο της ΔΕΗ Σερρών με θέμα τις παλιές γειτονιές της πόλης. Έχουν συντηρηθεί πρόσφατα και υπάρχουν ακόμα.
Πιστεύω ότι στη ζωγραφική του δρόμου συμμετέχει άμεσα το κοινό την ώρα της δημιουργίας και έρχονται σε επαφή με την τέχνη και κατά κάποιο τρόπο εξοικειώνονται άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αίθουσα τέχνης.

  • Βλέπουμε ότι με κάποιες ζωγραφικές σου έχεις αλλάξει την όψη ορισμένων σημείων της πόλης. Τι ακριβώς είναι αυτό το project; 

Σε συνεργασία με τη νέα Δημοτική Αρχή ξεκινήσαμε μία προσπάθεια αναβίωσης της παλιάς πόλης μέσα από τη ζωγραφική. Σε υπαίθριους τοίχους η ζωγραφική ζωντανεύει την πόλη που χάθηκε, παρουσιάζοντας τα συγκεκριμένα σημεία όπως ήταν πριν από δεκαετίες.

  •  Τι πιστεύεις ότι είναι η τέχνης σου για την πόλη. 

Καθημερινή επικοινωνία με ανθρώπους που  εκφράζουν επαίνους , συγχαρητήρια αλλά και ευχές για την συνέχεια…

Ηρωικό κι αγαπημένο

 

Last modified: 21/05/2020