Χριστιάνα Λαζοπούλου: Η Γεωμετρία στην πρωταρχική της μορφή

Την πρώτη της ατομική έκθεση γλυπτικής παρουσιάζει η Χριστιάνα Λαζοπούλου στη Γκαλερί ΗΩΣ από τις 11 ως τις 23 Δεκεμβρίου. Κεραμικές φιγούρες και γλυπτά από ξύλο και μέταλλο, μας παρουσιάζουν «σε άλλη διάσταση πράγματα που τα προσπερνάμε καθημερινά, σαν να φιλοδοξεί να μας κάνει πιο προσεκτικούς».
Με αφορμή την έκθεση της Χριστιάνας Λαζοπούλου ο ζωγράφος Βασίλης Διονυσόπουλος:«Πόσες φορές δεν πιάνουμε τον εαυτό μας να αναγνωρίζει μορφές ανθρώπων, ζώων και πραγμάτων στα σύννεφα, στους βράχους και αλλού;
Δεν μπορεί παρά να είναι μια ανάγκη που μας δίνει ικανοποίηση, και είναι αυτή η ανάγκη που μας οδηγεί στη ζωγραφική, στη γλυπτική και σε κάθε άλλη μίμηση των μορφών. Είναι η διαδικασία εκείνη που βοηθάει τον άνθρωπο να αυτοπροσδιορίζεται και να εξελίσσεται.

ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Τα μοντέλα συνήθως είναι φυσικά και για να μπορέσει ο άνθρωπος να τα «διαβάσει» – έτσι ώστε να τα καταλάβει-  χρησιμοποίησε την γεωμετρία στην πρωταρχική της μορφή. Την εφαρμογή αυτής της γνώσης την βλέπουμε γύρω μας σε κατασκευές που πετούν, πλέουν, και κυρίως κινούνται, φέροντας τους φυσικούς ρυθμούς καταγωγής τους.
Η Χριστιάνα Λαζοπούλου βρίσκει τους κρυφούς αυτούς κώδικες σε μηχανικά μέρη και τους μεταμορφώνει δίνοντάς τους υπόσταση, μετεμψυχώνοντας τους θα λέγαμε, συνδυάζοντας μαζί τους και άλλα στοιχεία.
Το υλικό έχει για αυτήν πρωταρχικό ρόλο, το σέβεται και το αναδεικνύει. Το έργο της κάνει αναφορές σε έργα και κατασκευές παλαιότερων δημιουργών (Picasso, Caro, Chillida και άλλων). Φτάνει σε ένα αποτέλεσμα πρωτόγονης τέχνης φτιαγμένο με σύγχρονα εξαρτήματα, παρουσιάζοντάς μας σε άλλη διάσταση πράγματα που τα προσπερνάμε καθημερινά, σαν να φιλοδοξεί να μας κάνει πιο «προσεκτικούς», στοιχείο που την χαρακτηρίζει τουλάχιστον καλλιτεχνικά.
Οι κεραμικές της φιγούρες, με εμφανή την ανάγκη να τις επιζωγραφίσει με μοτίβα άλλοτε χρωματιστά, άλλοτε όχι – εγχείρημα δύσκολο και εύκολα παρεξηγήσιμο για κάθε γλύπτη αλλά πάντα ελκυστικό – ενώνουν το αρχέγονο στοιχείο που χαρακτηρίζει την δουλειά της με κάτι πάντα πολύ σύγχρονο.
Τα έργα της είναι απλά, εύσχημα και με μεγάλη αίσθηση του μέτρου. Αποφεύγει κάθε σειρήνα εύκολου εντυπωσιασμού που, δυστυχώς, κυριαρχεί στην εποχή μας και όχι μόνο στη τέχνη.
Η πρώτη της αυτή ατομική έκθεση – που δεν βιάστηκε να την πραγματοποιήσει – δίνει τα καλύτερα εχέγγυα για την μελλοντική πορεία της».

Event Information
Ηώς Χώρος Τέχνης, Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας 104 34 Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου,19.ππ
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 23 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12.00 – 20.00 Σάββατο: 11.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλ. 210 8237 111 eosgallery@yahoo.gr www.eosgallery.grhttp://www.christianalazopoulou.com/

Last modified: 11/12/2018