Χριστίνα Φυτιλή: Αναπαράσταση πάνω στις ρωγμές και εγκοπές του χρόνου

Ευανθία Τζιμούρτα
Διεθνή - Ελεύθερα Θέματα

Το πρώτο έργο της έκθεσης σχεδιάστηκε στην αίθουσα τοκετού πάνω σε ένα κουτί από χάπια                                                                                                                                                

 

«Τα  έργα μου είμαι εγώ/ η αποκρυπτογράφηση της ψυχής και των συναισθημάτων μου. Πάνω και μέσα στα έργα μου είναι τα όνειρα μου, τα ταξίδια μου, οι σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, οι πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου αλλά και οι εφιάλτες μου», μ’ αυτά τα λόγια η Χριστίνα Φυτιλή, προλογίζει την έκθεση της Cinque, στη γκαλερί «Τεχνοχώρος», που διευθύνει η Ηλέκτρα Δούμα. Μια έκθεση πλημμυρισμένη από χρώμα και συναίσθημα∙ άλλωστε η νεαρή καλλιτέχνιδα μας έχει συνηθίσει και από παλαιότερες δουλειές της να μας παρακινεί στην αποκρυπτογράφηση των ονείρων της, των ταξιδιών της, των σκέψεων της, των συναισθημάτων, των πιο όμορφων στιγμών της ζωής της αλλά και τους εφιάλτες της.

Un anno fa, 2020, μεικτή τεχνική, 50-40εκ

  • Χριστίνα, συνηθίζεις να τιτλοφορείς με αριθμούς τις εκθέσεις σου…

Η έκθεση Cinque ίσως είναι η καλύτερη έκθεση μου μέχρι τώρα. Αυτό οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Αρχικά στην υπέροχη τόσο φροντισμένη και ουσιαστική επιμέλεια της κυρίας Μαρίας Βασιλικής Κενανίδου, την οποία και ευχαριστώ πολύ. Έπειτα στο νέο ανανεωμένο και τόσο φωτεινό χώρο του Τεχνοχώρος Art. Τέλος στη μεγάλη μου κόρη Ευαγγελία, στην οποία είναι αφιερωμένη και η έκθεση αυτή.
Όλες μου οι ατομικές εκθέσεις φέρουν τον τίτλο ενός αριθμού ο οποίος περιγράφει τη θεματική της έκθεσης και τα συναισθήματα/ βιώματα τα οποία αναπαριστώ. Cinque σημαίνει 5 και είναι η ημερομηνία γέννησης της κόρης μου. Τόσο το λογότυπο όσο και το πρώτο έργο της έκθεσης σχεδιάστηκαν στην αίθουσα τοκετού πάνω σε ένα κουτί από χάπια.

Sentimenti meravigliosi, 2020, μεικτή τεχνική, 30-20 εκ

Το μεγαλύτερο μέρος των έργων περιγράφει τις στιγμές που όντας έγκυος σχεδίαζα μέσα στο εργαστήριό μου ή τις στιγμές που έβλεπα την κόρη μου να μεγαλώνει και το παιχνίδι μας, με οδηγούσε να αναπαριστώ αυτές τις στιγμές, σκέψεις και συναισθήματα στον καμβά. Υπήρχαν και φορές που φτιάχναμε παραμύθια και φανταστικές πολιτείες, που εκτός από τα όνειρα μας πήραν μορφή και στα έργα μου.

  • Απ’ ότι βλέπουμε εμμένεις στη χρήση μιας μεγάλης γκάμας υλικών

Τα υλικά δεν έχουν αλλάξει, σκόνες αγιογραφίας, γύψος, κόλλα πλακιδίου, ξυλόκολλα, γαλλικός καφές αποξηραμένος, άμμος, κορμοί δέντρων και όταν αυτά μου το ζητήσουν μυστριά, σπάτουλες και ρολά χαρακτικής. Η επιφάνεια που δημιουργείται από αυτά τα υλικά ποικίλει  και ενώ η έκθεση είναι γεμάτη χρώμα ο θεατής αγγίζοντας τα έργα (please touch), θα αισθανθεί τόσο λείες όσο και τραχιές/ σκληρές επιφάνειες σαν τις διακυμάνσεις της ζωής μας και των συναισθημάτων μας.

Χριστίνα Φυτιλή

  • Αν κρίνω από την ηλικία της μεγάλης σου κόρης η έκθεση καλύπτει στο μεγαλύτερο μέρος της την περίοδο της πανδημίας…

Ξεκίνησα να σχεδιάζω την έκθεση το Νοέμβριο του 2019 και την ολοκλήρωσα τον Ιανουάριο του 2022, ουσιαστικά τα δύο χρόνια της πανδημίας του covid 19, στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι πιέστηκαν συναισθηματικά εγώ όμως βίωσα τις ομορφότερες στιγμές της ζωής μου. Με τον θεατή που θα επισκεφτεί την έκθεση και θα αγγίξει τα έργα, θα δημιουργηθεί μια πρωτόγνωρη επικοινωνία και αλληλεπίδραση, καθώς  έχοντας τα έργα ως αφετηρία, θα ανταλλάξουμε διαφορετικές όψεις της καθημερινότητας της τελευταίας διετίας και θα ανακαλύψουμε τα διαφορετικά καταφύγια του καθ΄ενός.

Solitudine interiore, 2020, μεικτή τεχνική, 30-20 εκ

Πολύ σημαντικό ρόλο στην τόσο έντονη διάχυση των συναισθημάτων και των χρωμάτων που αντιλαμβάνεται ο θεατής μόλις επισκέπτεται την έκθεση, αποτελεί και η επιμέλεια της κυρίας Κενανίδου, η οποία δεν έστησε απλά τα έργα μου, αλλά τα παρατήρησε, τα αγκάλιασε και άκουσε την ιστορία που είχαν να της πουν.
Μακάρι οι φίλοι μας να καταφέρουν να επισκεφτούν την Cinque, να επικοινωνήσουμε μέσα έργα και να αφεθούν ώστε να τα αφήσουν να τους πουν τη δική τους ιστορία…

Last modified: 28/02/2022