Χρίστος Χριστοφής: Κάποιοι δεν κατανοούν την αγάπη του συλλέκτη για την τέχνη, το πάθος, τις θυσίες που κάνει 

 Έχω βρει το ικιγκάι μου στην τέχνη. Αυτό για το οποίο αξίζει να ζεις, να έχεις μια ευτυχισμένη ζωή

 

  

  •  Πότε ξεκινήσατε τη συλλογή σας; Ποιο ήταν το πρώτο σας απόκτημα; Στην οικογένειά σας υπήρχαν συλλέκτες;

Η συγκρότηση της Συλλογής ξεκίνησε το 1973 αλλά η μορφή της οριστικοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Μία ακουαρέλα του Ν. Νικολαϊδη, αγορασμένη το 1973 από το εργαστήριό του στην οδό Ακαδημίας, έναντι πεντακοσίων δραχμών, αποτελεί το πρώτο έργο της συλλογής μου. Πορτρέτο του Μπάρμπα-Λια, ψαρά από τις Πετριές Ευβοίας, φιλοτεχνημένο το 1972. Η τέχνη άρχισε να με ενδιαφέρει σχετικά νωρίς, από τα 20 χρόνια μου, χωρίς να υπάρχουν ερεθίσματα από το οικογενειακό περιβάλλον.

  •  Ποιο ήταν το κίνητρο που σας έκανε συλλέκτη: Η αγάπη για την τέχνη, το είδατε σαν επένδυση ή ξεκίνησε ως χόμπι;

Τα πρώτα χρόνια διάβαζα τα λιγοστά βιβλία τέχνης που είχα διαθέσιμα. Έβλεπα συχνά εκθέσεις στην Αγγλία τα χρόνια των σπουδών μου και αργότερα όταν εργαζόμουν στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα το 1979, παρακολουθούσα συστηματικά τις εκθέσεις στις αθηναϊκές γκαλερί. Σιγά σιγά ξεκίνησαν και οι αγορές έργων. Καθοριστικό ρόλο, πιστεύω, έπαιξε και το περιοδικό Ζυγός που αγόραζα ανελλιπώς από τη δεκαετία του ’70.

  • Ποια είναι η σχέση σας με τους καλλιτέχνες; Αναπτύσσετε σχέση με τον καλλιτέχνη του οποίου το έργο θαυμάζετε ή μένετε σε μια αυστηρά επαγγελματική σχέση;

Με ενδιαφέρει να παρακολουθώ την εξέλιξη του έργου των καλλιτεχνών της συλλογής. Με τους περισσότερους διατηρώ μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας.

  • Πως επιλέγετε το έργο σας: Σας επηρεάζει αν είναι Έλληνες ή ξένοι, άντρες ή γυναίκες, ή αν είναι μαθητές κάποιων, συγκεκριμένων καθηγητών της ΑΣΚΤ; 

Η συλλογή μου αποτελείται αποκλειστικά από έργα Ελλήνων και Ελληνίδων, ζώντων δημιουργών κατά το χρόνο απόκτησής τους. Κανόνας απαράβατος! Καλλιτέχνες με τους οποίους συνυπάρχω λίγο-πολύ την ίδια χρονική περίοδο, έχω κοινές εμπειρίες και ερεθίσματα. Ενδιαφέρομαι για νέες, φρέσκες προτάσεις και αυτές συνήθως προέρχονται από νεότερους καλλιτέχνες. Δεν έχω ιδιαίτερες προτιμήσεις για αποφοίτους συγκεκριμένων σχολών καλών τεχνών ή μαθητές συγκεκριμένων καθηγητών.

  • Πώς ενημερώνεστε, Από κάποιον ιστορικό τέχνης – σύμβουλό σας, από τις γκαλερί, από τις μεγάλες foires; Από πού αγοράζετε τα έργα: Από γκαλερί, από τα ατελιέ των ζωγράφων; Με ποια συχνότητα αγοράζετε;

Φροντίζω να είμαι ενημερωμένος για ό,τι έχει σχέση με τις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα αλλά και με τους Έλληνες εικαστικούς που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Παρακολουθώ εκθέσεις, επικοινωνώ με καλλιτέχνες, επιμελητές εκθέσεων και γκαλερί. Τα περισσότερα έργα της συλλογής προέρχονται από εκθέσεις καλλιτεχνών σε γκαλερί, αλλά και από τα εργαστήριά τους. Προτιμώ να επιλέγω ανάμεσα από πολλά έργα. Δεν ψάχνω για ευκαιρίες.

  • Θεωρείτε ότι στην Ελλάδα ο συλλέκτης έχει τη αξία που το πρέπει ως άνθρωπος που προάγει τον πολιτισμό στη  χώρα του; Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος σας στην εικαστική σκηνή:  Έχετε επηρεάσει κάποιες τάσεις;

Ό,τι κάνει ο συλλέκτης το κάνει προτίστως για τον εαυτό του. Τα κίνητρά του μπορεί να είναι περίπλοκα και αμφιλεγόμενα. Η δική μου συλλογή εκφράζει μόνο το προσωπικό μου γούστο, όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Τίποτα περισσότερο. Με τις επιλογές μου εκφράζομαι και προτείνω. Δεν δημιουργώ.

  •  Εκτιμάτε ότι οι κρατικοί φορείς του πολιτισμού ενισχύουν το έργο σας;

Μου αρκεί να στηρίζουν τις τέχνες και τον πολιτισμό. Θα μου έδινε μεγάλη χαρά αν ορισμένα από τα έργα της Συλλογής μπορούσαν να βρουν θέση σε κάποιο μουσείο. Θεωρώ ότι μερικά θα ήταν κατάλληλα για τις συλλογές του ΕΜΣΤ και ελπίζω να τα δεχτούν. Θα ήταν για μένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Δεν έχω εγώ τη δυνατότητα για ιδρύματα και τέτοιες πολυτέλειες.

  •  Η οικονομική κρίση επηρεάζει τη συλλεκτική σας δραστηριότητα; Πώς χρηματοδοτείτε τη συλλογή σας;

Το οικονομικό ήταν για μένα το μεγάλο πρόβλημα. Ευτυχώς πάντα υπάρχουν και τα καλά έργα, σε προσιτές τιμές.

  • Ποια είναι η εικόνα του κόσμου για ένα συλλέκτη;

Οι περισσότεροι δεν μπορούν να κατανοήσουν την μεγάλη αγάπη του για την τέχνη, το πάθος του, τις θυσίες που κάνει, αλλά και την ικανοποίηση που εισπράττει από αυτή την ενασχόλησή του. Το έχω πει, το έχω ξαναπεί, θα το επαναλάβω: Έχω βρει το ικιγκάι μου στην τέχνη, όπως θα έλεγαν οι Ιάπωνες. Αυτό για το οποίο αξίζει να ζει κανείς, να έχει μια ευτυχισμένη ζωή.

 

Last modified: 25/02/2022