Χρήστος Σχίζας: Μνήμες σαν όνειρο

Η γκαλερί Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σχίζα «Μνήμες σαν όνειρο» από τις 14 Σεπτεμβρίου έως και την 1 Οκτωβρίου.
Η έκθεση στη γκαλερί Artshot είναι η πρώτη ατομική του έκθεση του νέου καλλιτέχνη. Ο Χρήστος Σχίζας αναφερόμενος στη δουλειά του σημειώνει: «Ξεκίνησα να ζωγραφίζω σε εφηβική ηλικία. Τα χρώματα, οι επιφάνειες, τα μέσα ήρθαν όταν τα είχα πραγματική ανάγκη. Η ζωγραφική μου επιθυμεί να είναι ένα σχόλιο πηγαίο, δικό μου σε σχέση με την κοινωνία. Ζωγραφίζω στο καλλιτεχνικό μου βιβλίο, στον μουσαμά, στο χαρτί .Πειραματίζομαι στην εικόνα που δημιουργώ, γράφω και σβήνω. Κάθε μουντζούρα έρχεται να με κατευθύνει. Δημιουργώ κόσμους παράταιρους με πρωταγωνιστές φαντασιακά υποκείμενα, που το βλέμμα τους εκφράζει το βίωμά μου. Μιλώντας γι’ αυτό που δε φαίνεται και πιθανώς δε λέγεται. Όμως συμβαίνει».  Χρήστος Σχίζας - humanity

«Μνήμες σαν όνειρο»
Η μνήμη θεωρείται μητέρα των τεχνών. Όπως φαίνεται, η προσωπική μνήμη του κάθε καλλιτέχνη δημιουργεί τη θεματολογία των έργων, ενώ η καθολική μνήμη καθορίζει τη μορφή τους.
Στην περίπτωση του Χρήστου Σχίζα, η μνήμη διαμορφώνει το βασικό χαρακτήρα του ζωγραφικού και σχεδιαστικού του έργου, ώστε στη συνέχεια το έμφυτο ταλέντο του να απογειώσει τη δημιουργική φαντασία του. Έτσι δημιουργούνται τα πρότυπα έργα του, όπου εξπρεσιονιστικές μνήμες συναντούν αυτές του σουρεαλισμού, για να καταλήξουν σε αισθητικές εκρήξεις των σύγχρονων ριζοσπαστικών underground comics. Ιδιαίτερα οι φιγούρες που δημιουργεί η φαντασία του Χρήστου Σχίζα ενσωματώνουν με την κριτική τους υπερσχεδίαση μνήμες από φιγούρες του Otto Dix, ενώ παράλληλα τα σώματα κι οι φόρμες των συνθέσεων που φαινομενικά λιώνουν και χύνονται, εμπεριέχουν μνήμες από εφιαλτικές σκηνές του Salvador Dali.
Η διπολικότητα των εκφραστικών μέσων που χρησιμοποιεί ο Σχίζας έχει ως αποτέλεσμα τη χρωματική διαφοροποίηση μεταξύ της ζωγραφικής και των σχεδίων του. Χρήστος Σχίζας - Τουαλετα
Η ζωγραφική του έκφραση χαρακτηρίζεται από πολυχρωμία, σε αντίθεση με τα σχέδιά του, \όπου το χρώμα ελαχιστοποιείται κι αποκτά συμβολικό χαρακτήρα. Πριν από την καθοριστική είσοδο της ψηφιακής τεχνολογίας στον πολιτισμό, η εκτύπωση έγχρωμων εικόνων ήταν δύσκολη. Σαν ενδιάμεση λύση δημιουργήθηκαν δίχρωμα έντυπα, με μαύρα σχέδια κι ένα χρώμα. Αποτέλεσμα ήταν η γέννηση μιας ιδιαίτερης αισθητικής που χαρακτήρισε αρχικά τα εξπρεσιονιστικά και σουρεαλιστικά χαρακτικά κι αργότερα τις φθηνές λαϊκές εκδόσεις των underground comics. Είναι, λοιπόν, απόλυτα συνειδητή η αισθητική απόφαση του Σχίζα να περιοριστεί σε αυτήν ακριβώς τη δίχρωμη αισθητική, τονίζοντας έτσι την κριτική, σατυρική διάθεση των φανταστικών κόσμων που σχεδιάζει.
Ο Χρήστος Σχίζας είναι αναμφισβήτητα ένας σύγχρονος εικαστικός καλλιτέχνης με ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα κι ύφος, που χαρακτηρίζεται από συνθετική στιβαρότητα, χρωματική δύναμη και μια ιδιαίτερη, γλυκόπικρη, προκλητική φαντασία.
Μιχάλης Αρφαράς

 

Event Information

Gallery artshot Sophia Gaitani Λεμπέση 11, Ακρόπολη, Αθήνα  metro Ακρόπολη
Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, 19.00 – 22.30
Διάρκεια έκθεσης: 14 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2022
Ώρες λειτουργίας: ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.00 – 20.30 ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 11.30  – 16.00
Πληροφορίες: Τηλέφωνο 00306984135085, 00302114044311, artshot@sophiagaitani.gr , gaitani.sophia@gmail.comwww.sophiagaitani.gr

Last modified: 13/09/2022