Χρήστος Παπαδόπουλος – Έχει ένα όνειρο για τη Σκύρο

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Έργα του Γιάννη Γαΐτη και του Φιλόλαου, παρουσιάζει στη Σκύρο η PGallery. Είναι η τέταρτη χρονιά που η αθηναϊκή γκαλερί δίνει το δικό της τόνο στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Ψυχή και της PGallery Skyros ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που μας μιλά για το νέο του εγχείρημα.

  • Χρήστο ξέρουμε ότι είσαι η ψυχή της PGallery Skyros. Με τι αφορμή αποφάσισες να την ανοίξεις και πότε; Η καταγωγή σου βοήθησε στην επιτυχία της; Μίλησε μας λίγο για την ιστορία του τόπου και του χώρου.

Η P Gallery Σκύρος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 και φέτος είναι η 4η χρόνια  λειτουργίας της. Τα τελευταία χρόνια  κάνω διακοπές μόνο στην Σκύρο – γιατί πραγματικά μου αρέσει και με ξεκουράζει- έτσι, λοιπόν, πήρα την απόφαση να κάνω αυτό που μου αρέσει: να παρουσιάζω  τέχνη κατά την διάρκεια των διακοπών μου.P Gallery
Το γεγονός ότι είμαι κατά το ήμισυ από την Σκύρο σίγουρα με έχει βοηθήσει, κυρίως στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Νομίζω είναι πιο εύκολο να μπεις στο γρανάζι ζωής του τόπου. Υπάρχει, λοιπόν, υποστήριξη πρωτίστως από τον σκυριανό κόσμο και στη συνέχεια από τους επισκέπτες – τουρίστες.
Η Σκύρος τις δεκαετίες ’50 και ’60 ήταν πόλος έλξης της εγχώριας και ευρωπαϊκής διανόησης. Πέρασαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης από το νησί. Είχε κάτι αυτός ο τόπος που τους έκανε να έρχονται ξανά και ξανά. Το δικό μου συμπέρασμα είναι οι άνθρωποι της Σκύρου!
Σαν ακίνητο είναι σε προνομιακή θέση. Βρίσκεται  στο τελείωμα της κεντρικής αγοράς όπου είναι η αφετηρία  για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου  και του κάστρου ενώ ταυτόχρονα μπορείς να μεταβείς από εκεί και στην πλατεία  της αιώνιας ποίησης. Έτσι λοιπόν υπάρχει  ησυχία κατά την διάρκεια  της ημέρας και της νύχτας, κάτι που χρειάζεται μια γκαλερί.
Το κτίριο είναι χτισμένο  το 1913 και είναι από τα πρώτα κτήρια που φτιάχτηκαν για να έχει εμπορική χρήση. Επίσης, είναι κατασκευασμένο από ένα ειδικό πέτρωμα της Σκύρου  που ονομάζεται πουρί!

Jean Helion – μικρό θέατρο με καρέκλες στη Σκύρο

  • Τι ρόλο έχει παίξει το χυτήριο για σένα; Ποια είναι η δουλειά σου εκεί και πώς συνδέεται με την γκαλερί και το εμπόριο τέχνης;

 Το χυτήριο έπαιξε σίγουρα καθοριστικό ρόλο στην ζωή μου σε πολλά επίπεδα. Μεγαλώνοντας μέσα σε αυτό το περιβάλλον, βλέποντας και παρατηρώντας το πως υλοποιείται ένα γλυπτό στον μπρούτζο, η συναναστροφή με όλους τους καλλιτέχνες  -εγχώριους και Ευρωπαίους- μου καθόρισαν την προσωπικότητα  σε μεγάλο βαθμό. Από μικρή ηλικία αντιλήφθηκα  την έννοια της φόρμας και πώς πρέπει να την επεξεργαστείς για να την αποδώσεις με σεβασμό και τελειότητα, πράγμα που κάνω μέχρι και σήμερα.  Μεγαλώνοντας και έχοντας αυτά τα ερεθίσματα μας ήταν αρκετά εύκολο να μπούμε και στο εμπορικό κομμάτι δημιουργώντας αρχικά την P Gallery στο κέντρο της Αθήνας.

  • Με τι κριτήρια διαλέγεις τα έργα που παρουσιάζεις; Τι έχεις δείξει στην PGallery Skyros μέχρι σήμερα και τι θα δει ο κόσμος φέτος;

 Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγω τα έργα που παρουσιάζω είναι κάτι το σύνθετο σε σημείο που δεν μπορώ να το εξηγήσω πολύ καλά. Όλη η παρουσίαση έχει να κάνει με την ματιά που έχω στα πράγματα και την τέχνη. Έτσι, ο θεατής μπορεί να δει έργα του 1960 να πλαισιώνονται από έργα πιο σύγχρονων δημιουργών, πάντοτε έχοντας μια σχέση μεταξύ τους.P Gallery

Κάθε σεζόν έχει διαφορετικό concept. Φέτος παρουσιάζω δύο πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες : τον γλύπτη Φιλόλαο και τον ζωγράφο Γιάννη Γαΐτη – σαν φόρο τιμής των 100 τους χρόνων. Επίσης έχω ξεκινήσει να κοιτάζω κάποια νέα παιδιά που είναι στον χώρο του Street art και σκέφτομαι κάτι για το μέλλον στην Σκύρο. Γενικά παρακολουθώ πολλά πράγματα συγχρόνως και έπειτα επιλέγω.

  •  Ξέρω ότι ταξιδεύεις πολύ με αφορμή την τέχνη. Τι έχεις αποκομίσει από τα ταξίδια σου μέχρι σήμερα και ποια η πιο έντονη εμπειρία που είχες;

Πραγματικά ταξιδεύω αρκετά λόγω της δουλειάς  μου και είναι σίγουρο ότι αν δεν είχα βγει έξω από τα ελληνικά σύνορα δεν θα είχα ανακαλύψει την ευρύτερη  έννοια της τέχνης. Θυμάμαι είχα πάει στο Beaubourg στο Παρίσι να δω τον ζωγράφο Jean Helion που το μουσείο του έκανε αναδρομική έκθεση. Καθώς κοιτούσα μπήκα σε μια αίθουσα που είχε μόνο ένα έργο σε μεγάλες διαστάσεις. Αυτό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση, το ότι ένα έργο δηλαδή ήταν μόνο του σε μια τόσο μεγάλη αίθουσα και αμέσως κατάλαβα το ποσό σημαντικό ήταν. Πλησίασα λοιπόν για να διαβάσω τα χαρακτηριστικά του πίνακα που αναγράφονταν στη λεζάντα δίπλα του και αντίκρισα το εξής: οι καρέκλες της Σκύρου του Jean Helion!. Έτρεξα στη βιβλιοθήκη του μουσείου και αγόρασα το βιβλίο της έκθεσης και το έχω πάντα στη γκαλερί για να το δείχνω και να ενημερώνω τον κόσμο.

  • Ποιο το όραμα σου για την λειτουργία της γκαλερί στο μέλλον;

Έχω σίγουρα σχέδια για το μέλλον τα οποία κατά την διάρκεια του χειμώνα τα επεξεργάζομαι. Θα πω γενικά να έχουμε υγεία και η P Gallery  πάντα θα παράγει πολιτισμό και θα παρουσιάζει τέχνη!!!

 

Last modified: 03/08/2023