Χρήστος Καλόγηρος  – Η λαλίστατη τέχνη του ελάχιστου

Η gallery genesis, παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Καλόγηρου, «Sweet lemon pie». Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης. Η έκθεση διαρκεί από τις 20 Ιουνίου ως τις 8 Ιουλίου.
Στο συνοδευτικό κατάλογο που κυκλοφορεί, η Ιστορικός της Τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη, γράφει ανάμεσα στ’ άλλα:

Chocolate cake_55x45_Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά

Η λαλίστατη τέχνη του ελάχιστου
Στην τέχνη του Χρήστου Καλόγηρου η έμφαση δίνεται στα μεμονωμένα εικονογραφικά στοιχεία και στον τρόπο με τον οποίο αυτά εντάσσονται στις υπερρεαλιστικές του συνθέσεις.
Οι αλληγορικές απεικονίσεις του –κυρίως ζωόμορφες, πραγματικές ή φανταστικές, ενίοτε ανθρωπόμορφες ή και απλά απεικάσματα ταπεινών χρηστικών αντικειμένων– ενσωματώνονται σε πολύχρωμα μινιμαλιστικά περιβάλλοντα. Δημιουργείται έτσι μια σύζευξη αντιθέσεων, μεταξύ των παραστατικών εικόνων και του ανεικονικού φόντου, του ασπρόμαυρου σχεδίου και του έντονα χρωματικού περίγυρου, του ρεαλιστικού και του υπερρεαλιστικού, του πραγματικού και του φαντασιακού κόσμου.

Satisfaction_240x140_Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά

Οι αναπαραστάσεις του καλλιτέχνη προέρχονται από την ανεξίτηλη μνήμη και τις φαντασιώσεις των παιδικών του χρόνων, τη στενή σχέση του με τη φύση, το καθημερινό και οικείο περιβάλλον του και τις προσωπικές εμπειρίες. Όμως, καταλυτικό ρόλο στο προσωπικό του εικαστικό ιδίωμα αποτέλεσαν η απαράμιλλη ομορφιά των χρωμοσωμάτων του DNA, η φωτεινότητα των χρωμάτων και οι γεωμετρικές μορφές των στοιχείων της ανθρώπινης βιολογίας, που ο ίδιος είχε την ευκαιρία να παρατηρεί στο μικροσκόπιο ως τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων.
Σε άλλο σημείο του κειμένου της, η Λουΐζα Καραπιδάκη, τονίζει: «Ο Καλόγηρος επιλέγει την καθαρότητα κάθε φόρμας και τη μινιμαλιστική απόδοση για να προκαλέσει τον θεατή να ανιχνεύσει τη συμβολική διάσταση και τις εννοιολογικές παραπομπές των δημιουργιών του».

Sunny day_30x30_Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης τονίζει: «Σε μια εποχή κατακλυσμένη από την ταχύτατη μετάδοση πληροφορίας και εικόνας, επιλέγω μέσω της ζωγραφικής μου να επικοινωνήσω με αφαιρετική γλώσσα. Προσδίδω με αυτόν τον τρόπο δυναμική στις συνθέσεις μου, με τις οποίες θέλω να προβληματίσω και να δημιουργήσω ερωτήματα στον θεατή, δίνοντάς του την ελευθερία να αλληλοεπιδράσει και να αναπτύξει τον δικό του προσωπικό διάλογο με το έργο».
Οι μυθώδεις συνθέσεις του σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο δημιουργούν μια νέα οπτική εμπειρία και την αίσθηση της ευδαιμονίας. Η χαρακτηριστική αισθητική των έργων του, με την παραστατική αφαίρεση και τα ζωοδόχα χρώματα σε υπερθετικό βαθμό, σημαδεύει την καλλιτεχνική του ταυτότητα και πυροδοτεί στον θεατή μια πρωτόγνωρη λογική αντίληψης και ερμηνείας του έργου».

Αρχική εικόνα:  Χρήστος Καλόγηρος, Easy come and easy go, 55×75, Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά. Λεπτομέρεια. 

Event Information

Gallery GenesisΧάριτος 35, Κολωνάκι 10675, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 20 Ιουνίου, 20.00
Διάρκεια Έκθεσης: 20 Ιουνίου – 8 Ιουλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00, Τετάρτη – Σάββατο 12.00 – 15.00
Πληροφορίες: Tel.: +30 211 7100566, www.gallerygenesisathens.com,
www.facebook.com/yiorgos.tzaneriswww.facebook.com/pages/Genesis-Gallery/325268697501716

Last modified: 20/06/2023