Χαρά Αδαμοπούλου

Χαρά Αδαμοπούλου: Η φύση της ορατής και βιωμένης «πραγματικότητας» 

 Την ατομική της έκθεση  «Νους – Σώμα – Περιβάλλον» παρουσιάζει στην Poseidon Art Gallery της Λήμνου η Χαρά Αδαμοπούλου από τις 6 ως τις 25 Αυγούστου.
Σε  κείμενο για την έκθεση μεταξύ άλλων η Αγγελική Βουτσά, φιλόλογος, ιστορικός τέχνης αναφέρει: «Η έκθεση της Χαράς Αδαμοπούλου ξετυλίγει το νήμα της θεωρητικής σκευής της καλλιτέχνιδας, όπως αυτή μετουσιώνεται εικαστικά στην πρόσφατη εικαστική της έρευνα. Τα έργα της αποτελούν δημιουργικές ψηφίδες που εδράζονται σε ένα ευρύτερο σύμπαν του τριπτύχου Νους – Σώμα – Περιβάλλον, το οποίο οικοδομείται μέσα από τον αναπόδραστο συγκερασμό των τριών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σφιχτοδεμένο τριμερές σχήμα είναι το πεδίο το οποίο αποτελεί τόσο την αφόρμηση όσο και το εικαστικό παράγωγο της καλλιτεχνικής συγκομιδής της δημιουργού. Χαρά Αδαμοπούλου
Στον εκθεσιακό χώρο συνδιαλέγονται, ταυτόχρονα, ανθρωποκεντρικές φόρμες- ενίοτε σε σχέσεις συγχρωτισμού, εναγκαλισμού, αφοσίωσης και άλλοτε σε σχέσεις εξουσίας, βίαιης εκτόπισης/αρπαγής, συναισθηματικής σύγχυσης ή/και αποξένωσης-  με αφαιρετικές σχηματικές αποδόσεις, όπου το χρώμα, στον συγκεκριμένο περιβάλλοντα χώρο και με συνακόλουθη την οπτική πρόσληψη από τον/την  παριστάμενο/μένη, αποκτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδικότερα, μέσα από το σύνολο των έργων «φωτίζονται» οι αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ αναπαράστασης και αφαίρεσης, πυκνότητας και φωτεινότητας, επιπεδότητας και πλαστικότητας, ρεαλισμού και ψευδαίσθησης. Στην πραγματικότητα, τα καλλιτεχνήματα συγκροτούν μια σπουδή εν προόδω πάνω στο χρώμα, τις μεταβλητές του ιδιότητες, τη δύναμη της οπτικής αντίληψης, τη ρευστότητα των ορίων, την καταστρατήγηση των δίπολων ψηφιακότητας και ζωγραφικής.Χαρά Αδαμοπούλου Κατά συνέπεια, στον εκτεθειμένο καμβά μορφή και χρώμα αλληλεπιδρούν μέσα σε μια σχέση διαλεκτική, που, όμως, προϋποθέτει την ενεργή παρουσία του θεατή. Εντέλει, η επισταμένη θέαση είναι αυτή που θα αναδείξει τους συσχετισμούς και τις αλληλουχίες, τις εκλεκτικές συγγένειες και τις ωσμώσεις, για να ανασύρει προβληματισμούς και ερωτήματα πάνω στη –διαρρήδην ευμετάβλητη- φύση της ορατής και βιωμένης «πραγματικότητας».
  

Event Information
Poseidon Art Gallery, Ποσειδώνος 17, Μύρινα, Λήμνος.
Εγκαίνια Σάββατο, 6 Αυγούστου
Διάρκεια έκθεσης: 6 – 25 Αυγούστου 2022
Ώρες λειτουργίας 10.00-14.00 και 20.00-23.00

Last modified: 07/08/2022