Την ικανότητα της τέχνης να προσφέρει ισχυρή εικόνα για το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που αφορά τον πλανήτη και την ανθρώπινη ύπαρξη τιμά η έκθεση «Φύση Πάσχουσα», που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων ως τις 26 Μαΐου.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Άρτεμις Αλκαλάη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Έλενα Αντωνοπούλου, Τζένη Αντωνοπούλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Κλειώ Γκιζελή, Ελένη Γκλίνου, Λυδία Δαμπασίνα, Χαράλαμπος Δερμάτης, Θαλασσινή Δούμα, Μάρθα Δημητροπούλου, Γιάννης Ζιώγας, Στεφανίa Ζουρούδη, Μάριον Ιγγλέση, Αντιγόνη Καββαθά, Άντζι Καρατζά, Άρης Κατσιλάκης, Αθηνά Λατινοπούλου, Αγγελική Λόη, Δήμητρα Μαλταμπέ, Μιχάλης Μανουσάκης, Ειρήνη Ματσούκη, Τάσος Μισούρας, Ισμήνη Μπονάτσου, Σταύρος Μπονάτσος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Τιτίκα Σάλλα, Ιφιγένεια Σδούκου, Δήμητρα Σκανδάλη, Γιώργος Σταματάκης, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Τάσσος Τριανταφύλλου

Τάσος Μισούρας – The Reformist, 2016 Ακρυλικά και λάδι σε καμβά 173X127cm Ευγενική παραχώρηση: Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου
Η έκθεση «Φύση Πάσχουσα»/«Natura Patiens» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και ανεξάρτητης επιμελήτριας.
Τριάντα δύο καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, textile art, εγκατάστασης, φωτογραφίας και βίντεο που εξυμνούν το φυσικό περιβάλλον, θίγοντας ταυτόχρονα τρόπους με του οποίους ο άνθρωπος το καταστρέφει, καταστρέφοντας μαζί και τον εαυτό του.
Μέσα από τα έργα τέχνης γίνεται αναφορά στα αίτια της κλιματικής αλλαγής, δηλ. στη ρύπανση της ατμόσφαιρας με την καύση των ορυκτών καυσίμων, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τις πυρκαγιές, αλλά και στις αντιδράσεις του περιβάλλοντος σε αυτήν όπως είναι η υπερθέρμανση, η ανυδρία, η ερημοποίηση, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, το λιώσιμο των πάγων, η μείωση του οξυγόνου, η απειλή της βιοποικιλότητας και η μετανάστευση των πληθυσμών. Άλλα έργα θίγουν τη δυναμική σχέση αλληλεπίδρασης που έχει ο άνθρωπος με τη φύση, από την οποία εξαρτάται για την επιβίωσή του.

Αννίτα Αργυροηλιοπούλου – Unspoken IV, 2017. Μεικτή Τεχνική
Τρισδιάστατο σχέδιο -κατασκευή, πλεξιγκλάς 150Χ100cm
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Μπόλης, ιστορικός τέχνης: «Τα έργα επιχειρούν να αποτυπώσουν τη σύνδεση αλλά και την τραυματική διάσταση, τον «αφύσικο» και «παράδοξο» διαχωρισμό, την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στο φυσικό περιβάλλον. Σε μια χρονική στιγμή που ο πλανήτης βιώνει με εφιαλτικό τρόπο τις επιπτώσεις της ανθρώπινης καταχρηστικής παρέμβασης στη φύση, η έκθεση καταγράφει την ενεργό στάση και τον προβληματισμό των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, ορίζοντας μια ενιαία και πολύπλευρη εικαστική παρέμβαση με έργα που ανοίγονται στην πολιτική, στην κοινωνική και στην οικονομική, στην ιδεολογική και στην ηθική διάσταση του ζητήματος της κλιματικής κρίσης».

Αγγελική Λόη – Προστάτεψε με παρακαλώ, 2022. Εγκατάσταση
Επιτοίχιο έργο 340Χ150cm, Γλυπτό: 100X50X25cm
Παράλληλες δράσεις
Παράλληλα με την έκθεση πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων από τις μουσειοπαιδαγωγούς του ΟΠΑΝΔΑ στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων. Επίσης, επιστημονική ημερίδα* με τίτλο «Κλιματική κρίση: περιβάλλον & άνθρωπος» στην οποία συμμετέχουν δεκατρείς διακεκριμένοι επιστήμονες και θα διεξαχθεί στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στις 21 Απριλίου, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Η έκθεση, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η επιστημονική ημερίδα προσφέρουν συγκίνηση και γνώση και προωθούν τις συνέργειες, θεωρώντας πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα συναρτώνται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή και τις αλληλεπιδράσεις της με τα πολύπλοκα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συστήματα. Στοχεύουν να αφυπνίσουν την περιβαλλοντική συνείδηση και την ατομική ευθύνη και προτρέπουν να αλλάξουμε τους δεσμούς μας με τη φύση για να αποτρέψουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου εντασσόμαστε και τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνουμε.
Ξεναγήσεις
Το Σαββατοκύριακο 13 – 14 Απριλίου και 25 – 26 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την επιμελήτρια παρουσία των καλλιτεχνών στις 12.00.
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα Νίνας Φραγκοπούλου και Γιάννη Μπόλη, Ιστορικού Τέχνης
Αρχική εικόνα – Άγγελος Αντωνόπουλος, Βίντεο της εγκατάστασης Ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη, 2024 Μέταλλο, πολυστερίνη, συνθετικός πηλός, φωτογραφία 230Χ550Χ250cm
Event Information
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Γερμανικού & Μυλλέρου, Μεταξουργείο, Στάση ΜΕΤΡΟ Μεταξουργείο,
Έναρξη: Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 26 Μαΐου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11.00 -19.00, Κυριακή 10.00 – 16.00
Πληροφορίες: τηλ. 210 52 02 420, 21
Έναρξη: Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 26 Μαΐου 2024
Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11.00 -19.00, Κυριακή 10.00 – 16.00
Πληροφορίες: τηλ. 210 52 02 420, 21
Last modified: 23/03/2024