«Φύση πάσχουσα». Κλιματική κρίση – Περιβάλλον και Άνθρωπος

 Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς-Ιθάκης διοργανώνει επιστημονική ημερίδα στο πλαίσιο πολυθεματικού έργου για την κλιματική κρίση, στην οποία συμμετέχουν δέκα οκτώ καταξιωμένοι επιστήμονες ειδικοί στο θέμα.

Θαλασσινή Δούμα, Dissolving travelers. Φωτογραφία Ασπρόμαυρη εκτύπωση (2022) σε χαρτί fine art, περιορισμένη έκδοση (1/6) 67 X 100 cm

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού μέσα από την παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών δεδομένων σχετικά με την κλιματική κρίση, η επιστημονική ημερίδα «Κλιματική κρίση: Περιβάλλον & Άνθρωπος» καλύπτει το θέμα πολύπλευρα παρουσιάζοντας τα αίτια και τις επιπτώσεις της στο χερσαίο/θαλάσσιο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα, καθώς και στα μέτρα αντιμετώπισης & μετριασμού της.

Κλειώ Γκιζελή The Greenhouse, 2018 Κατασκευή / μικροεγκατάσταση μέσα σε κέλυφος CRT οθόνης υπολογιστή, Πολυμερικός πηλός, πλαστικό, χώμα, ύφασμα, φωτισμός LED. κ.α. 45 Χ 42 Χ 42 cm

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν είναι η κλιματική κρίση σε σχέση με τη διατροφή, τα απορρίμματα, τις επιδημίες, την τεχνολογία, την οικονομία, την πολιτική, την περιβαλλοντική ηθική και την τέχνη.
Το πολυθεματικό έργο για την κλιματική κρίση περιλαμβάνει, εκτός από την επιστημονική ημερίδα, εικαστική έκθεση με τίτλο «Φύση πάσχουσα», με τη συμμετοχή είκοσι έξι αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, παράλληλη έκθεση με τίτλο «Νέοι καλλιτέχνες και κλιματική αλλαγή», με τη συμμετοχή οκτώ φοιτητών δύο Σχολών Καλών Τεχνών και εικαστικό workshop, που πραγματοποιήθηκαν 9 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2022.

Επίσης, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, το οποίο θα υλοποιηθεί, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) κατά τη σχολική χρονιά 2022-23. Το έργο προσφέρει συγκίνηση και γνώση και έχει σκοπό να προβάλλει με διάφορους τρόπους το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, που πλέον ονομάζεται κρίση και να ενθαρρύνει μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν πως η κλιματική κρίση επηρεάζει τη ζωή μας και πως εμείς ως πολίτες ή ως κοινωνία συμβάλλουμε σε αυτήν αλλά και τι κάνουμε ή μπορούμε να κάνουμε για να την αποτρέψουμε. Εν τέλει, προτρέπει να αλλάξουμε τους δεσμούς μας με τη φύση για να αποτρέψουμε την ολοένα και μεγαλύτερη καταστροφή των οικοσυστημάτων όπου εντασσόμαστε και τα οποία, σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνουμε.

Μάρθα Δημητροπούλου, Life, 2019, Πευκοβελόνες. 19 X 19 X 19 cm

Αρχική εικόνα: Τάσος Μισούρας, The Reformist, 2016, Ακρυλικά και λάδι σε καμβά, 173 X 127cm

Event Information
Διοργάνωση: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κεφαλονιάς – Ιθάκης
Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος», Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2022
Επιστημονική επιμέλεια: Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας
Συντονισμός: Μάγκυ Παπαδάτου, Γεωπόνος MSc.
Υπό την αιγίδα του Δήμου Αργοστολίου

 

 

 

 

 

Last modified: 17/10/2022