«Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου».

Φοιτήτριες και οι φοιτητές συνθέτουν ένα Ημερολόγιο Αποσπασμάτων

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π. παρουσιάζουν την έκθεση έκθεση φοιτητριών και φοιτητών της ομάδας του Καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη, «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου».
Η πόλη είναι κάτι διασκορπισμένο, εξαρθρωμένο ή την ομογενοποιεί μια ισχυρή εμπορευματική και θεσμική κεντρικότητα; Υπακούει σε μεγάλα ερμηνευτικά σχήματα ή διαφεύγει προς το απροσδόκητο; Τη διατρέχει ένα συμπαγές κανονιστικό πλαίσιο ή συναποτελείται από ρευστές, χωρικές και θεσμικές ζώνες; «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου». Η παρατήρηση της λεπτομέρειας, που πιθανόν βρίσκεται έξω από τα μεγάλα ιδεολογικά και αισθητικά σχήματα, η καταγραφή, όχι μόνο της μεγάλης «εμβληματικής» αρχιτεκτονικής κατασκευής, αλλά και ελασσόνων χωρικών λεπτομερειών, αποτελούν τα πεδία  έρευνας, των φοιτητριών και των φοιτητών του εργαστηρίου ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, της ομάδας του καθηγητή Δημήτρη Σεβαστάκη. Τα μαθήματα εξελίσσονται σε ένα οδοιπορικό πάνω στον αντιφατικό κόσμο του κτισμένου, στο Πειραιά και την Αθήνα. «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου». Στην έκθεση έργων τους στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, παρουσιάζονται ζωγραφισμένα, σχεδιασμένα αστικά και φυσικά τοπία, φιγούρες και βιομηχανικά ίχνη, συνομιλίες περιφρονημένων χώρων, μικρές γραφές, σημάδια που συγκροτούν μια «προσωπική» εν τέλει πόλη, με ακρυλικά, μολύβια, μελάνια, ακουαρέλες, χάρτινα ή μεταλλικά επιθέματα. Ζωγραφική, σχέδια, σημειώσεις σε sketchbook, ασκήσεις ακριβολογίας και παρατήρησης μέσα  στη  χαώδη αστική συνθήκη. Τα έργα αποπειρώνται  μια ερμηνευτική τάξη. Θέματα από τη μεγάλη, λόγια αρχιτεκτονική, αλλά και  περιφρονημένοι χώροι ενός εργοταξίου, βιομηχανικά ίχνη, τόποι του συνηθισμένου, ανασυντίθενται μέσα σε μια ζωγραφική, σχεδιαστική δοκιμασία. Κτισμένες αποφάσεις, υλοποιημένες αμφιβολίες. «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου».
Οι φοιτήτριες  και οι φοιτητές συνθέτουν ένα ημερολόγιο αποσπασμάτων. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα κριτικού βλέμματος, απέναντι σε ρεύματα τέχνης, που στην Ελλάδα πάντοτε έχουν το καταναγκαστικό χαρακτήρα του main stream. Τα έργα της έκθεσης εκτείνονται ζωγραφικά, από το ρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό μέχρι το informel. Όλα όμως τα ύφη συγκροτούν μια κριτική εν τέλει, ακριβολογία. Βλέπουν αυτό που συμβαίνει, συλλαμβάνουν αυτό που διαφεύγει. Έργα πορείας και απορίας. Πορτραίτα της πόλης,  μια ανακεφαλαίωση σχέσεων και κοινωνικών συνάψεων.

Φοιτητές με τον καθηγητή τους στα εγκαίνια της έκθεσης

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μόραλης με το Δημήτρη Σεβαστάκη

Event Information

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά,
Φίλωνος 29, Πειραιάς
Εγκαίνια: Τετάρτη 24 Ιανουαρίου
Διάρκεια έκθεσης: 15 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00 Σάββατο & Κυριακή 10.00 – 14.00
aposporisnek@gmail.com –  www.nektariosaposporis.com

Last modified: 13/02/2024