Φιλιππίνα Λιβιτσάνου

Φιλιππίνα Λιβιτσάνου – Η ιστορία των σύγχρονων γυναικών γράφεται με αίμα…

Η  γκαλερί «7» παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Φιλιππίνας Λιβιτσάνου «Σώματα Ανοίκεια» από τις 14 Μαρτίου ως την 1 Απριλίου. Επιμέλεια Αλεξία Παππά.
Σε αυτή την ενότητα έργων η ζωγράφος παρουσιάζει έργα σε σχεδιαστικό ύφος και διερευνά τη σχέση σώματος – χώρου και τις επιμέρους σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μεταξύ των σωμάτων.
Φιλιππίνα ΛιβιτσάνουΜε αφορμή τα αλλεπάλληλα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και γυναικοκτονιών που καταγράφονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Λιβιτσάνου συνθέτει σκηνές που συνδυάζουν μυθικά στιγμιότυπα και σουρεαλιστικά στοιχεία σε ένα κυνηγητό γύρω από αυστηρές αρχιτεκτονικές δομές, θίγοντας έτσι το ζήτημα τη έμφυλης βίας.
«Επεξεργάζομαι κλασικά μυθολογικά θέματα όπου η γυναίκα παρουσιάζεται ως θύμα καταδιωκόμενο από ένα αρσενικό θύτη και για να προστατευτεί, μεταμορφώνεται σε κάποιο φυτό ή ζώο.Φιλιππίνα Λιβιτσάνου Η εξιδανικευμένη παρουσία αυτών των γυναικών στην κλασική τέχνη αντανακλά την κοινωνική της θέση στις πατριαρχικές κοινωνίες και αναπαράγει τα στερεότυπα του παθητικού θηλυκού που κολακεύουν την αρσενική κυριαρχία. Σήμερα, ο θάνατός των γυναικών εμπνέει εξεγέρσεις σε μια εποχή που ο μύθος έχει εκπέσει», αναλύει η καλλιτέχνιδα.
Τα λεπτομερή σχέδια της Λιβιτσάνου ενσωματώνουν αγκάθια, παπαρούνες και το ίδιο το αίμα της καλλιτέχνιδας, συμβολίζοντας ότι η ιστορία των σύγχρονων γυναικών γράφεται με αίμα.Φιλιππίνα Λιβιτσάνου

Event Information
Γκαλερί «7», Σόλωνος 20, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Μαρτίου, 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 14 Μαρτίου – 1  Απριλίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ: 210 3612050 gallery7@hol.gr  – www.gallery7.gr

Last modified: 21/03/2023