«Φεύγει, φεύγει, έφυγε…»: Πώς ο Μπάνκσι κατέστρεψε το «κοριτσάκι με το μπαλόνι»

Μια τέλεια κίνηση διεθνούς μάρκετινγκ ή κορυφαία έμπνευση στην «παγκόσμια ιστορία της στιγμιαίας τέχνης»; Ο Μπάνκσι για μια ακόμη φορά στρέφει τα φώτα των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο όνομά του. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος δεν έχει εμφανισθεί ποτέ και ο κόσμος τον γνωρίζει από το έργο και την απουσία του.
Το έργο του «Το Κορίτσι με το Μπαλόνι» αυτοκαταστράφηκε την ίδια στιγμή που κατοχυρωνόταν προς 1, 4 δολάρια σε δημοπρασία των  Sotheby’s στο Λονδίνο. Ένας καταστροφέας εγγράφων, που ήταν κρυμμένος στην κορνίζα του έργου, άρχισε να λειτουργεί και να κόβει το έργο σε κορδέλες μόλις το σφυρί του δημοπράτη χτύπησε για τρίτη φορά.
«Όπως φαίνεται μόλις μας την έφερε ο Μπάνκσι», δήλωσε ο  Άλεξ Μπρανστσίκ, ο διευθυντής του τμήματος σύγχρονης τέχνης των Sotheby’s.
Ο καλλιτέχνης αμέσως μετά το περιστατικό με τη λεζάντα «Φεύγει, φεύγει, έφυγε…» ανέβασε στο Instagram φωτογραφία που δείχνει συλλέκτες και φιλότεχνους να παρακολουθούν έκπληκτοι το έργο να αυτοκαταστρέφεται.
Οι γνώμες για την ενέργεια του Μπάνσκι διχάζονται. Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια φάρσα που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του έργου, ενώ κάποιοι επιμένουν ότι ο άγνωστος αγοραστής δεν θα έπρεπε να πληρώσει το έργο. Οι άνθρωποι των Sotheby’s ακόμη δεν έχουν αποφασίσει για τις ενέργειες τους.
Το «κορίτσι με το μπαλόνι», το οποίο απεικονίζει ένα κοριτσάκι που τείνει το χέρι σε ένα κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς, πρωτοεμφανίστηκε σε έναν τοίχο στο ανατολικό Λονδίνο. Από τότε αναπαράγεται συνεχώς και έγινε μια από τις πιο γνωστές εικόνες του Μπάνσκι.

 

Last modified: 19/10/2018