4ο Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής»,

Φεστιβάλ «Νίκος Σκεπετζής», «Επίδαυρος. Έμψυχες εικόνες µιας προσωπικής εξιστόρησης »

Κωστής Καπελώνης – Νίκος Αλεξίου

 Το 4ο Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής», σε συνεργασία µε την  γκαλερί «Μορφές», παρουσιάζει απο 6 έως 30 Νοεµβρίου, στο Σπίτι του Πολιτισµού, στο Ρέθυµνο, την έκθεση: «Επίδαυρος. Έµψυχες εικόνες µιας προσωπικής εξιστόρησης», µε φωτογραφίες από το φωτογραφικό λεύκωµα του Κωστή Καπελώνη: «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Επίδαυρος 1985-1998»και ένα ξεχωριστό αφιέρωµα στον Νίκο Αλεξίου, µε σκηνικά και κοστούµια του για την Μήδεια του Θεάτρου Τέχνης στην Επίδαυρο, από το προσωπικό αρχείο του Κωστή Καπελώνη.
Την περιπέτεια ενός γοητευτικού ταξιδιού του Θεάτρου Τέχνης και των ανθρώπων του για δεκατέσσερα συνεχή καλοκαίρια στην Επίδαυρο, µέσα από φωτογραφικά στιγµιότυπα, αφηγείται το µοναδικό, ιστορικής αξίας λεύκωµα, που δηµιούργησε ο σκηνοθέτης και διευθυντής της δραµατικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης Κωστής Καπελώνης. 4ο Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής»,
Με τρυφερή και παιγνιώδη διάθεση, αλλά και την επίγνωση της καταγραφής ενός ντοκουµέντου, ο Κωστής Καπελώνης, για χρόνια ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτης σ’ εκείνες τις παραστάσεις, αποτύπωσε ως ερασιτέχνης φωτογράφος στιγµές και πρόσωπα σε πρόβες, παρασκήνια, καµαρίνια, διαλείµµατα, παραστάσεις, τους ηθοποιούς εκτός σκηνής, στην ταβέρνα του Λεωνίδα, στη θάλασσα ή στην ντίσκο “Καπάκι”, αναδεικνύοντας µέσα από µαυρόασπρα φιλµς την αγωνία και την αναµονή, τη ραστώνη, τη δοκιµασία, τον µόχθο, τη χαρά και την ένταση µιας διαδροµής ανθρώπων που µένουν έτσι στη µνήµη και την Ιστορία.
Πρόκειται για µια σειρά φωτογραφιών, βαθιά υπόκλιση σε έναν ολόκληρο, άγνωστο και αφανέρωτο κόσµο που λάµπει µέσα στα ασπρόµαυρα καρέ αναδίδοντας οµορφιά κι ορµή. Ένα πλήθος από «έµψυχες» εικόνες, όπου υπερέχει το συναισθηµατικό φορτίο.
Ο Νίκος Αλεξίου παράλληλα µε το τεράστιο εικαστικό του έργο ασχολήθηκε επιλεκτικά µε τη σκηνογραφία, κυρίως µε θιάσους και σκηνοθέτες, µε τους οποίους είχε προσωπική σχέση. Η πρώτη του συνεργασία µε το Θέατρο Τεχνης ήταν στην «Μήδεια» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο, µε σκηνοθέτη τον Γιώργο Λαζάνη, το  1995. Η τελευταία του σκηνογραφία έµελλε να είναι στην παράσταση του Θεάτρου Τέχνης, «Ταξιδεύοντας µε τον ΠΑΟΚ», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, το 2011.
Η πρώτη συνεργασία του Νίκου Αλεξίου µε τον Κωστή Καπελώνη ήταν το 1998 στο Δηµοτικό Θέατρο Ρεθύµνου, στο έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο Ήχος του όπλου». Έκτοτε η συνεργασία τους ήταν τακτική, σε παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης, του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και του ΚΘΒΕ. Μάλιστα το 2002 ίδρυσαν µαζί τον θίασο «Θ όπως Θέατρο» και δηµιούργησαν το έργο «Παραµύθι από χαρτί». Για την παράσταση αυτή τους απονεµήθηκε, από την Ένωση Κριτικών, το Βραβείο Δραµατουργίας «Κάρολος Κουν» 2002.4ο Φεστιβάλ Τέχνης «Νίκος Σκεπετζής»,

Last modified: 06/11/2020