Φανούρης Μωραΐτης (Νουράκο)

Φανούρης Μωραΐτης (Νουράκο): Ημερολογιακή γλυπτική

Η The Project Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση ενός πολύ ιδιαίτερου και ξεχωριστού εικαστικού, του Φανούρη Μωραΐτη (Νουράκο) με τίτλο Στρατηγικές Επιβίωσης. Πρόκειται για μια ενιαία εγκατάσταση που περιλαμβάνει post-processed 3d εκτυπώσεις, γλυπτά από ύφασμα, ψηφιακές εκτυπώσεις και interactive video. Διάρκεια έκθεσης από τις 7 ως τις 16 Οκτωβρίου.
Ο Φανούρης Μωραΐτης με τη συγκεκριμένη δουλειά του ανελίσσει και διευρύνει την προσωπική έρευνα και τον πειραματισμό του, διερευνά νέες δυνατότητες απεικόνισης και νέες ποιότητες αφήγησης, προτάσσει μια διαφορετική αντίληψη θέασης, ερμηνείας και παρέμβασης. Η πρότασή του συγκροτεί μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη μορφοποίηση, μια πολλαπλή σύνδεση εικόνων και καταστάσεων, υπαινικτικών και καθηλωτικών, πλούσιων και μεστών σε περιεχόμενο, συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις. Ο ίδιος προσδιορίζει αυτήν την ενότητα των έργων του ως Ημερολογιακή γλυπτική.Φανούρης Μωραΐτης (Νουράκο)
«Στο ημερολόγιο καταγράφει κανείς αυτό που θέλει να μείνει, αυτό που είναι σημαντικό· και είναι σημαντικό γιατί αποτυπώνει μια εσωτερική κίνηση. Με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο ημερολόγιο αντί για λέξεις έχει γλυπτά.
H συμπλοκή ανθρώπου και ζώου είναι από τις πάγιες συλλήψεις του Φανούρη Μωραΐτη στο έργο του, αυτό που ξαφνιάζει με το ανοίκειο και το απρόσμενο που δημιουργεί. Στο κέντρο της γλυπτικής του αφήγησης, ως συνεκτικός κρίκος, είναι το κοάλα: ένα ζώο εντελώς ξένο και παράλληλα «εξωτικό» για τις προσλαμβάνουσες του ελληνικού τοπίου. Παρόλα αυτά είναι ένα ζώο που επισύρει συνειρμούς αθωότητας, παιδικότητας και τρυφερότητας, έχοντας ταυτόχρονα και τον χαρακτηρισμό ως «απειλούμενο είδος» – Μαρία Θεοδωροπούλου.Φανούρης Μωραΐτης (Νουράκο)
Με καίριο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό, αντισυμβατικό πνεύμα και συνειδητή ηθική στάση, ο Φανούρης Μωραΐτης απεικάζει τη ζωτική του σχέση με τον κόσμο θέτοντας ζητήματα οντολογικής τάξεως, προσεγγίζοντας τις αντιφάσεις και την πολυπλοκότητά μιας μεταβατικής εποχής, τις ανολοκλήρωτες προσπάθειες, τις τραυματικές εμπειρίες και τις συναισθηματικές ανασφάλειες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, αποτυπώνοντας τις στιγμές του λαβώματος και της απομόνωσης, προτείνοντας, ωστόσο, την υιοθέτηση νέων μορφών συνύπαρξης, αλληλεγγύης και επικοινωνίας, επιβίωσης και υπέρβασης.

Event Information
 The Project Gallery, Νορμανού 3 (εντός της στοάς), 1ος όροφος, Μοναστηράκι
Εγκαίνια: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 19.00 – 22.00
Διάρκεια: 7 – 16 Οκτωβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 20.00
Πληροφορίες: Tel: 213 0436954, info@theprojectgallery.gr, www.theprojectgallery.gr
Στο χώρο θα τηρούνται όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid19, σύμφωνα με τις ο-δηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

 

 

Last modified: 30/09/2021