Φίλιππος Θεοδωρίδης – Οι δικές του εικόνες

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη «Misremembered memories», από τις 9 Νοεμβρίου ως τις 9 Δεκεμβρίου.
Η Άλκηστις Τσαμπουράκη σημειώνει στο κείμενο καταλόγου: «Στη νέα του έκθεση, ο Θεοδωρίδης προσεγγίζει τη ζωγραφική ως φυσική κατασκευή, εστιάζοντας στην ιδέα της δομής. Μοτίβα, πλέγματα και γραμμές εμφανίζονται σε διάφορα μεγέθη και χρωματικές παλέτες. Μεγάλες επιφάνειες με έντονο χρώμα διακόπτονται δυναμικά από λευκά τμήματα.

Impatient Youth 2023, Acrylic oil pencil and crayon on canvas 160x140cm    @ZoumboulakisGalleries

Ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα χρωματικών τόνων, αντλώντας έμπνευση από την αστική ζωή και τα μοτίβα που τη συνθέτουν. Μέσα στους πλούσιους σε χρώμα καμβάδες του, μπορούμε πραγματικά να μυηθούμε στον ορίζοντα μιας σύγχρονης μητρόπολης ή να οραματιστούμε τη θέα από το στούντιό του στο Μοναστηράκι και τις σκιές που δημιουργούν τα κτήρια που το περιβάλλουν.
Σε αυτό το νέο σώμα δουλειάς, τα τυχαία σταξίματα και πιτσιλίσματα των υλικών γίνονται αναπόσπαστο μέρος του έργου, ενώ κάθε στοιχείο εξετάζεται προσεκτικά, τοποθετείται ακριβώς στην ιδανικότερη θέση, στο κατάλληλο μέγεθος και στη σωστή γωνία.

Still life underwater 2023 Acrylic gouache and oil oncanvas 160x140cm @ZoumboulakisGalleries

Όλα αποκαλύπτονται εδώ: η εκλεπτυσμένη εικονογραφία του καλλιτέχνη, η αίσθηση του χιούμορ του, η διαρκής πάλη του μεταξύ παραστατικότητας και αφαίρεσης, μεταξύ της ενστικτώδους και της σχολαστικής σύνθεσης. Ο Θεοδωρίδης ενσωματώνει οπτικά σύμβολα όπως ο κύκλος –που σχεδιάζεται απευθείας στον καμβά από το περίγραμμα των ντραμς του– με άλλες οντότητες, όπως αφηρημένα γράμματα ή μέρη του σώματος που επικοινωνούν περίπλοκες ιδέες με μια αναζωογονητική απλότητα. Η διάταξη των πολύχρωμων μορφών και των ομόκεντρων κύκλων του γίνεται ταυτόχρονα μια αρχέτυπη εικόνα και μια δυναμική σύνθεση που επικοινωνεί τη βαθιά επιθυμία του καλλιτέχνη να εξοικειωθεί με το συνηθισμένο: με την αστική θέα της Αθήνας από το στούντιό του, με εικόνες μισοκατεστραμμένων αφισών, με τις σκιές των κτηρίων και τα αρχαία ελληνικά σύμβολα».

Event Information

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, 18.00
Διάρκεια: 9 Νοεμβρίου – 9 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 11.00  – 20.00 Τετάρτη, Σάββατο 11.00-15.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά
Πληροφορίες: www.zoumboulakis.gr

 

Last modified: 11/11/2023