Υπουργό Πολιτισμού εδώ και τώρα…

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος φωνάζει. Ηθοποιοί, μουσικοί, ζωγράφοι, στιχουργοί, τεχνικοί, ιστορικοί τέχνης κ.ο.κ. Ποια χρήματα, ποια πνευματικά δικαιώματα, ποια δουλειά; Και τι ζητάμε; Το αυτονόητο: να μας αντιμετωπίζουν σαν επαγγελματίες και όχι σαν χομπίστες γελωτοποιούς που φτιάχτηκαν για να διασκεδάζουν την ελίτ του κυρίου Μητσοτάκη. Ο τεχνοκριτικός Μάνος Στεφανίδης γράφει σήμερα σε ανάρτησή του για τον Σταύρο Ξαρχάκο ότι προβαίνει σε μια δήλωση και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση που όλοι θα έπρεπε να ακούσουν προσεκτικά και με σεβασμό. Αυτό ισχύει όμως κυρίως για τον πρωθυπουργό που θα έπρεπε να ακούει κριτική από επαΐοντες και πρόσωπα που έχουν γράψει ιστορία στον τόπο. Πως να ακούσει όμως ο κύριος Μητσοτάκης αυτές τις φωνές, αφού έχει έρθει εδώ ως ένας ακόμη τεχνοκράτης υπαλληλάκος εντολοδόχος για να κάνει τις δουλειές του – αυτές που του υπαγορεύουν δηλαδή; Ακούει το κύριο Γεωργιάδη που συστήνει στον Φοίβο Δεληβοριά να μην μιλάει αν θέλει να εξακολουθήσει να είναι συμπαθής!
Κατά τα άλλα, τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού και των εργαζομένων του είναι ασαφή και τουλάχιστον για γέλια. Η κυρία υπουργός δεν γνώριζε τα δομικά προβλήματα στον πολιτισμό; Η πανδημία τα ανέδειξε; Εγώ δεν θα ξεχάσω που όταν πήγα να βγάλω μπλοκάκι δεν υπήρχε καν σαν ειδικότητα ο ιστορικός τέχνης, για παράδειγμα. Πολύ μικρό παράδειγμα. Άλλο πρόβλημα: η αδήλωτη εργασία. Τα πνευματικά δικαιώματα για τα οποία ουσιαστικά δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ. Οι επιχορηγήσεις για το Θέατρο και το Χορό που σε καμία περίπτωση δεν διπλασιάζονται όπως διατείνεται. ‘Οσο για τους άνεργους, τους παραπέμπει σε προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας που δεν αφορούν σε καμία καλλιτεχνική ενασχόληση! Είναι γεγονός: γι’ αυτήν οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου απλά δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο η Ακρόπολη!
Γιατί στο εξωτερικό οι κυβερνήσεις έλαβαν άμεσα οικονομικά μέτρα για την προστασία του κλάδου τον καλλιτεχνών και στη χώρα μας όχι; Η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή δεν αναγνωρίζεται ως προϊόν που προσφέρει χρήματα στη χώρα για να προωθηθεί αλλά και να επεκταθεί η αγορά του;
Χρειαζόμαστε Υπουργό Πολιτισμού εδώ και τώρα! Η κα Μενδώνη είναι ανεπαρκής γιατί είναι ανίδεη ως προς την σύγχρονη τέχνη και τα αιτήματα των ανθρώπων της.

 

 

 

Last modified: 10/05/2020