Τρεις εξαιρετικές εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Ήρα Παπαποστόλου
Ιστορικός και κριτικός τέχνης

Το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς φιλοξενεί τρεις υπέροχες εκθέσεις.
Στο ισόγειο του μουσείου ο Τάσος Βρεττός παρουσιάζει φωτογραφίες με θέμα τους τόπους λατρείας ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες και ζουν μαζί μας στην ίδια πόλη.
Ο φακός του αιχμαλωτίζει στιγμιότυπα χαρμόσυνα με γελαστά πρόσωπα και άλλα μοναξιάς και απομόνωσης, βλέμματα ζεστά και κορμιά άλλοτε σε κίνηση και άλλοτε σε στάση προσευχής, γωνιές που κάποιοι θα χαρακτήριζαν κιτς και άλλοι απλά ανθρώπινες.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πρωτότυπο θέμα και φυσικά ιδιαίτερα σύγχρονο: οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που λατρεύουν τους θεούς τους στα πιο απίθανα μέρη της πόλης. Το θέμα έχει χαρακτήρα ερευνητικό και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μελέτη από πολλούς επιστήμονες. Ο φωτογράφος βέβαια βάζει σε αυτό και το προσωπικό του συναίσθημα και το παρουσιάζει με την δική του ιδιαίτερη οπτική με σεβασμό στον άνθρωπο και την διαφορετικότητά του.

Στον 1ο όροφο εκθέτει ο Δημοσθένης Κοκκινίδης. Με μια λιτή διάταξη των έργων, βλέπουμε παλιά ζωγραφική του αλλά και καινούρια έργα του, πάντα με την πολύ ιδιαίτερη γραφή του που βρίσκεται στο όριο μεταξύ παράστασης και αφαίρεσης και που μαρτυρά τις περισσότερες φορές κοινωνικό προβληματισμό. Ο ζωγράφος ξεκινάει από ρεαλισμό (υπάρχουν 14 έργα από την περίοδο των σπουδών του) και στη συνέχεια εξελίσσει τις μορφές του αφαιρετικά ( τα έργα καλύπτουν την περίοδο από το 1952 έως το 1974).

Εντυπωσιακή είναι η παρουσίαση της αναδρομικής έκθεσης του χαράκτη Τάσσου στον δεύτερο όροφο του μουσείου με την υπογραφή του Παύλου Θανόπουλου στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Με σεβασμό στην ιστορικότητα της προσωπικότητας του χαράκτη και του έργου του, βλέπουμε τις βυζαντινές επιρροές του και τα εξαιρετικά δυνατά του θέματα σε ένα περιβάλλον που θα χαρακτηρίζαμε μυστηριακό. Αυστηρός και λιτός στην απεικόνιση των μορφών, βάζει τον θεατή σε έναν κόσμο που κάποιοι δεν τον έχουμε γνωρίσει.

Τρεις διαφορετικές γραφές παρουσιάζονται με τον τρόπο εκείνο που ταιριάζει στον κάθε καλλιτέχνη, με σοβαρότητα και σεβασμό στο έργο τους. Αξίζει να ειδωθούν και οι τρεις εκθέσεις. Λήγουν στις 31 Ιανουαρίου.

 

 

Last modified: 17/06/2016