Το art22.gr στον ιστορικό χρόνο

Γιάννης Τζιμούρτας
Δημοσιογράφος

 Το όραμα ταξιδεύει…  Η ελληνική τέχνη, υπάρχει, ζει, αναπνέει, ονειρεύεται, αντιστέκεται, εμπνέει, δημιουργεί. Μοιράζεται το δικό της όνειρο, με το όνειρο ενός πλήθους που ασφυκτιά.      

Σήμερα το art22.gr κάνει το επίσημο ξεκίνημα. Εγκαινιάζει ένα νέο διαδικτυακό περιοδικό στο χώρο του πολιτισμού.
Το διαδίκτυο δεν είναι απλώς χώρος επικοινωνίας, είναι η ίδια η επικοινωνία. Κανείς δεν ξέρει  πού θα οδηγήσει. Η επανάσταση που έφερε πριν από λίγα χρόνια είναι ακόμη στο ξεκίνημά της. Όσοι νομίζουν ότι «τα είδαν όλα» λαθεύουν. Η επανάσταση τώρα ξεκινά. Συμμετέχουμε στις προκλήσεις, παίρνουμε μέρος στην επικοινωνία  που όχι απλώς υπόσχεται να αλλάξει τον κόσμο, αλλά είτε το θέλει είτε όχι θα δημιουργήσει έναν νέο κόσμο.
Οι δεκαετίες που έφυγαν πήραν μαζί τους ιδέες και σώματα. Ο ιστορικός χρόνος επιταχύνθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Κάνει μακρινή ανάμνηση το κάθε δευτερόλεπτο που φεύγει. Πυρηνικός φορέας σ’ αυτό το ταξίδι, το διαδίκτυο. Καλλιτέχνες από κάθε γωνιά του πλανήτη διαμοιράζουν μέσα από το ιντερνετικό «είναι» τη δουλειά τους στην παγκόσμια γκαλερί που είναι ο κάθε είδος προσωπικός υπολογιστής.

Το διαδίκτυο αποθεώνει  τη θέληση του ανθρώπου για πρόοδο. Από τη μακρινή γονιδιακή μας «μητέρα» η πιο ισχυρή κληρονομιά  είναι η επιθυμία για πρόοδο. Το διαδίκτυο δίνει μέλλον στο μέλλον μας. Μπορεί η πρόοδος να είναι εγγεγραμμένη στο DNΑ μας, αλλά  κανένα ιστορικό αποτέλεσμα και καμιά ιστορική αλλαγή δεν είναι αντικειμενικά προκαθορισμένη. Βιώνουμε μια παγκόσμια online κοινωνία.
Η καλλιτεχνική δημιουργία -αν και θαυμάσαμε εμπνευσμένα αλλά μεμονωμένα, έργα- μοιάζει αιφνιδιασμένη. Χρειάστηκε να περάσει με ταχύτητες φωτός από την αυτοέκφραση του καμβά και του εντύπου, στην αυτοέκφραση των οπτικοακουστικών και χωρίς να πάρει ανάσα να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ψηφιακή – διαδικτυακή τεχνολογία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πεθαίνει κάποια μορφή τέχνης. Ποιος  θα καθορίσει άλλωστε τι είναι τέχνη;
Οι καλλιτέχνες αν και αιφνιδιασμένοι, ζουν τη μαγεία του νέου τρόπου και μέσου έκφρασης. Ο Paulo R.C. Barros από τη Brazil συναντά και γνωρίζει τη δουλειά του Savanas Negras από το Mexico City. Χιλιάδες χιλιάδων  επισκέπτες, καθημερινά διατηρούν επαφή μέσα από  διαδικτυακούς τόπους. Αν αυτό δεν είναι on line καλλιτεχνική κοινότητα τότε τι είναι;
Η διαδικτυακή πλατφόρμα του  art22.gr έρχεται να ικανοποιήσει ακριβώς αυτές τις απαιτήσεις. Ο καλλιτέχνης νιώθει την ανάγκη να επικοινωνήσει το έργο του σε ανθρώπους και κοινωνίες που πριν από μερικά χρόνια φάνταζαν όνειρο μακρινό. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη διψούν να δουν, να μάθουν, να αποκωδικοποιήσουν καλλιτεχνικές δημιουργίες. Η τέχνη ταξιδεύει παντού. Γίνεται θέαμα, γνώση, πηγή έρευνας.
Μαζί θα πορευτούμε σ’ αυτό το ταξίδι. Το art22.grμπορεί και θέλει να ανοίξει παράθυρα γνωριμίας Ελλήνων καλλιτεχνών με ανθρώπους που διψούν να γνωρίσουν την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία.

Περισσότερα από 1500 βιογραφικά εικαστικών καλλιτεχνών είναι ήδη καταχωρημένα στο art22.gr.
Μεγάλες συνεντεύξεις Ελλήνων δημιουργών αποτελούν προτεραιότητα για το διαδικτυακό περιοδικό μας.
Σήμερα μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη του Κωστή Γεωργίου στην Πέπη Καλλίλα, μια κριτική παρουσίαση του γλύπτη Κώστα Ανανίδα από την Μελίτα Εμμανουήλ, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο ΕΜΠ, το «μικρό διάλογο» της Κλεοπάτρας Δίγκα με τον Χρήστο Θεοφίλη, ένα σημαντικό κείμενο για τη Μεταμοντέρνο από τον Σωτήρη Τζιμούρτα.
Στο art22.gr φιλοξενούνται και προβάλλονται όλες οι εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις με ιδιαίτερη επιμέλεια.
Επιλέγουμε και προτείνουμε μουσεία απ’ όλο τον κόσμο, στα οποία μπορεί να περιηγηθεί ο επισκέπτης του art22.gr. ενώ η παρουσίαση της επικαιρότητας γίνεται σε καθημερινή βάση.

Το art22.gr θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες ενότητες, νέες στήλες, νέες ιδέες. Το διαδίκτυο είναι ένας κόσμος που επεκτείνεται  καταιγιστικά. Το art22.gr θα απαντά στις προκλήσεις του…

 

Last modified: 26/01/2013