Εύα Μήταλα, Installation detail

Το φορητό ατελιέ της Εύας Μήταλα

Μια σειρά γλυπτών μικρών διαστάσεων και μεταξοτυπίες σε οργάντζα συνθέτουν την έκθεση της Εύας Μήταλα Atelier Portable, που παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Η έκθεση διαρκεί από τις 14 Οκτωβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου.
Κεντρικό στοιχείο της νέας δουλειάς της είναι οι ιαπωνικές βεντάλιες και η αυτοσχέδια φορητή ανασύσταση της καλλιτεχνικής εμπειρίας που μας ακολουθεί. Η καλλιτέχνις συγκεντρώνει μικρά ενθύμια από τα ταξίδια της στην Ιαπωνία και τα ενσωματώνει στην καλλιτεχνική πρακτική της. Χαρακτηριστικό στοιχείο της οποίας είναι ο εκλεκτικός γυναικείος νομαδισμός που την οδήγησε σε πόλεις της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής.Εύα Μήταλα, Installation detail
Αντλώντας από την ποιητική συλλογή του Paul Claudel Εκατό φράσεις για βεντάλιες*, το Atelier Portable είναι το καλλιτεχνικό σύμπαν της Εύας Μήταλα, το οποίο μεταφέρει παντού μαζί της. Οι βεντάλιες διαπραγματεύονται τη σχέση που έχει η υλική με την άυλη μορφή, η υλικότητα της μικρής φόρμας από μπρούτζο με το άυλο ίχνος του αέρα που μετακινείται ανεπαίσθητα: “Éventail, De la Parole du poète il ne reste plus que le souffle“ (“Βεντάλια, Από του ποιητή το λόγο δε μένει πια παρά η πνοή”).
Η Εύα Μήταλα επεξεργάζεται στο “φορητό ατελιέ” της τη δική της εμπειρία στην Ανατολή, τον εσωτερικό της μικρόκοσμο, με μια πλούσια χειροτεχνική ποιητική της οποίας τμήματα και πτυχές ανασύρει από τους σταθμούς των διαδρομών της. Στα έργα της, προστίθενται ίχνη της προσωπικής της εμπειρίας στο Σαν Φρανσίσκο (2020) και στην Αθήνα (2021), ξεδιπλώνοντας βουβές αναμνήσεις, σκέψεις και σχήματα μίας ανάσας, καλώντας μας να συνδιαλλαγούμε μαζί τους, να τα αισθανθούμε και να τα αποκρυπτογραφήσουμε. Επιμέλεια και κείμενο καταλόγου: Έφη Φαλίδα

*Το Cent phrases pour éventails είναι μια συλλογή από εκατό εβδομήντα δύο χάϊκου που συνέθεσε ο Paul Claudel μεταξύ Ιουνίου 1926 και Ιανουαρίου 1927, όταν ήταν Πρέσβης της Γαλλίας στο Τόκιο. Eλλ. μτφρ. Θανάσης Χατζόπουλος, Γαβριηλίδης 2002. 

Event Information
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών & Κλεφτών 48, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, 18.00 –  22.00
Διάρκεια: 14 Οκτωβρίου – 18 Δεκεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη 15.00 – 20.00, Τετάρτη, Παρασκευή 12.00 – 20.00 Σάββατο 12.00 – 16.00
Πληροφορίες: Τηλ.: 210 6439466, www.art-tounta.gr

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στην γκαλερί.

Last modified: 13/10/2021