Το πνεύμα των Χριστουγέννων και άλλες ιστορίες

Έκθεση εικονογράφησης παιδικού βιβλίου παρουσιάζει στη Ρόδο ο Θανάσης Τσίτσικας από τις 7 ως τις 22 Δεκεμβρίου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κατάλυμα της Γαλλίας, οδός Ιπποτών Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου                           

Ένας ΜΑΣΤΟΡΑΣ της εικόνας
Γνώρισα τον Θανάση Τσίτσικα αρκετές δεκαετίες πριν στο Λονδίνο. Μπήκε μια μέρα στο στούντιο Stardust Pictures, που διατηρούσα στο Σόχο την δεκαετία του 90.  Μια παρουσία Ροκ, γεμάτη ευαισθησία, καλή αίσθηση του χιούμορ και μια φυσική και πηγαία ευγένεια που μύριζε Μεσόγειο…
Μας έδειξε την δουλειά του και δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτα περισσότερο. Λίγη μόνο ώρα αργότερα, είχε το δικό του σχεδιαστήριο και συμμετείχε στην παραγωγή. Μετά οι δρόμοι μας χώρισαν. Εγώ έπρεπε για τις ανάγκες κάποιας παραγωγής να εγκατασταθώ στο Hollywood, αυτός επέστρεψε στην Ελλάδα και την μεγάλη του αγαπημένη, τη Ρόδο.
Όταν γύρισα μετά από κάποια χρόνια κι εγώ στην Ελλάδα, στήνοντας το στούντιο της Time Lapse Pictures στο Μοναστηράκι, ο Θανάσης ήταν ξανά βασικός συνεργάτης. Πήρε μέρος σε όλες σχεδόν τις παραγωγές που ανέλαβε το στούντιο αλλά και στην παραγωγή των δύο ταινιών που σκηνοθέτησα πάνω σε Χριστουγεννιάτικα Παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.
Το «Κουκλοθέατρο» στο «Ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα Αστεράκι» και το «Ουράνιο Βασίλειο» του τέλους στο «Ένα Δέντρο μια Φορά», και όχι μόνο, είναι έργα των χειρών του και πειστήρια της μεγάλης του δεξιοτεχνίας και ευαισθησίας.
Μπορεί μέσα σε μια μόνο εικόνα του να παγιδεύσει με ένα τρόπο μαγικό τόσα, όσα κάποιος άλλος δεν θα καταφέρει να πετύχει με σελίδες ολόκληρες ενός πυκνογραμμένου κειμένου. Ένας πραγματικός Μάστορας της εικόνας.
Εύχομαι και σε αυτόν και στα έργα του την καλύτερη τύχη!
Παναγιώτης Ράππας
Νοέμβρης 2019

  • Ανοιχτά καθημερινά από 10-00 – 14.00 και 17.00 – 21.00

Last modified: 05/12/2019