Το οικογενειακό δένδρο μιας πινακοθήκης

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που το ταλέντο τους είναι κληρονομημένο, μάλιστα κάποιοι ερευνητές πιστεύουν πώς το φαινόμενο της κληρονομικότητας αγγίζει το 40% των καλλιτεχνών. Η αγάπη για την τέχνη όμως είναι φυσικό επακόλουθο. Συμβάλλει σ’ αυτό η οικογένεια και το ευρύτερο περιβάλλον της. Όταν κάποιος βιώνει την τέχνη στο αληθινό της χώρο, όταν αισθάνεται τις προσθέσεις του καλλιτέχνη και την αυθεντικότητα της δημιουργίας, όταν οι δικοί του άνθρωποι αγαπούν και μιλούν για την τέχνη, όταν τον αγγίζει η αύρα της καλλιτεχνικής δημιουργίας τότε η τέχνη γίνεται μέρος της ζωής του.

Nick Dryden, φωτογραφία (μέρος video art)

Αυτή την αύρα μας καλεί να αισθανθούμε και να ζήσουμε ο Πέτρος Δουμάς – Χαλκούσης στη γκαλερί Art Project Space στην έκθεση «Family Stories».  Όπως φανερώνει ο τίτλος της έκθεσης, παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών οι οποίοι είναι όλοι μέλη-πρόγονοι του Πέτρου και της Ηλέκτρας Δουμά – Χαλκούση, που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα.
Ο Πέτρος Δουμάς – Χαλκούσης εμπνευστής της έκθεσης, έχοντας κληρονομήσει τα «καλλιτεχνικά» γονίδια και επηρεασμένος από το καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, αγάπησε την τέχνη από πολύ μικρός με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το 2010 την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος μαζί με την κόρη του Ηλέκτρα, μία γκαλερί η οποία αγαπήθηκε πολύ γρήγορα από το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας.

Ευτυχία Γκίνη, λάδι σε καμβά

Η προετοιμασία της έκθεσης «Family Stories» ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και γίνεται πραγματικότητα στον χώρο των 300 τ.μ. του Art Project Space. Έχουν συγκεντρωθεί και εκτίθενται περίπου 100 έργα των καλλιτεχνών της οικογένειας.
Ο Πέτρος Δουμάς – Χαλκούσης αναφέρει σχετικά: «Γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια  σε ένα σπίτι γεμάτο έργα τέχνης τόσο της οικογένειας, αφού ο θείος και η θεία μου πάντοτε ζωγράφιζαν, έκαναν γλυπτά και κεραμικά και ασχολούνταν με την καλλιτεχνική φωτογραφία, όσο και έργα σπουδαίων καλλιτεχνών μεταξύ άλλων του Picasso, Aivazovsky, Παρθένη, Παππά, κεραμικά Iznik, περσικά χαλιά και άπειρα βιβλία τέχνης. Δεν τα θυμάμαι βέβαια ξεκάθαρα όλα αυτά, μια που στην πορεία πολλά από αυτά εξαφανίστηκαν κατά την μετεγκατάσταση της οικογένειας στην Ελλάδα.

Μικές Χαλκούσης, φωτογραφία

Για κάποια από αυτά μου μίλησαν, για άλλα διάβασα σε βιβλία που έχουν γραφεί για την οικογένεια μου και κάποια τα γνώρισα σε μεγαλύτερη ηλικία και μεγάλωσα με αυτά, αλλά είμαι βέβαιος, ότι με κάποιο μαγικό τρόπο οι εικόνες από αυτά εγκαταστάθηκαν στις αναμνήσεις μου και καθόρισαν τη διαμόρφωση  της  αισθητικής  μου.

Μικές Χαλκούσης, κεραμικό γλυπτό


Αντίστοιχα στην Ελλάδα η γιαγιά μου υπήρξε μία εξαιρετική ναίφ ζωγράφος και τα περισσότερα από τα παιδιά και τα εγγόνια της ασχολήθηκαν με τα εικαστικά. Η οικογένεια μου περιβαλλόταν από καλλιτέχνες, όπως ο Στρατής Τσίρκας, ο Νίκος Καβαδίας, η Ελένη Χαλκούση, ο Τάκης Καλμούχος, η Άννα Γεραλή, ο Girair Palamoudian, Δημήτρης Γαλάνης και άλλους πολλούς καλλιτέχνες που συχνά φιλοξενήθηκαν στο σπίτι μας».
Το καλλιτεχνικό σκέλος της οικογένειας του Πέτρου Δουμά έχει τις ρίζες του στην Σάμο του 19ου αιώνα και ξεκινάει με το οικογένεια Γκίνη. Μία οικογένεια με ταλέντο στις καλές τέχνες που διασκορπίζεται ανά τον κόσμο και αφήνει τα ίχνη της στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια, στις ΗΠΑ και το Μεξικό, στην Αιθιοπία, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ηλέκτρα Χαλκούση, κεραμικό γλυπτό

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα των: Ευτυχία Γκίνη (σύζυγος Νικολάου Δασκαλάκη), Ηλέκτρα Χαλκούση (το γένος Γεωργίου Γκίνη), Μικές Χαλκούσης (σύζυγος Ηλέκτρας), Αλέκος Γκίνης (αδελφός Ευτυχίας Γκίνη), Κώστας Γκίνης (του Γεωργίου), Λούλα Δασκαλάκη (της Ευτυχίας Γκίνη), Nick Dryden (της Λούλας Δασκαλάκη), Loretta Dryden (της Λούλας Δασκαλάκη).

Αρχική εικόνα: Ηλέκτρα Χαλκούση

Event Information

Πολυχώρος Art Project Space, Φαλήρου 66, Αθήνα, Έναντι ΕΜΣΤ, Σταθμός Metro FIX
Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου, 19.00
Διάρκεια: 7 – 23 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 18.00 – 21.00 Τετάρτη, Σάββατο 12.00-16.00 Κυριακή, Δευτέρα ανοιχτά μόνο κατόπιν ραντεβού
Πληροφορίες: Τηλ. 2117504180
Τις ημέρες Πέμπτη 14 έως Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου η γκαλερί θα παραμείνει κλειστή καθώς θα βρισκόμαστε στην Art Athina στο Ζάππειο Μέγαρο, περίπτερο R23.

Last modified: 06/09/2023