Το νέο πρόσωπο της Art Athina

 Μετά τη διαδικτυακή ήρθε και η δια ζώσης Art Athina που ξεκινά σήμερα και θα είναι μαζί μας ως τις 21 Νοεμβρίου. Η Art Athina Pop Up, το δεύτερο και πολύ ενδιαφέρον σκέλος της διοργάνωσης, λειτουργεί στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου King George, στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι του Art Athina είναι ένα πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, αφού έχει ήδη αποφασισθεί η επόμενη διοργάνωση που θα γίνει από τις 16 ως τις 19 Νοεμβρίου του 2022.

Αrt Athina Virtual 2021, η πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου, η καλλιτεχνική διευθύντρια Σταματία Δημητρακοπούλου και η επιμελήτρια προγράμματος ομιλιών, εικαστικός Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Οι διαδικτυακές πύλες της Art Athina μέσω της ανανεωμένης πλατφόρμας Αrt Athina Virtual (www.aavirtual.gr) άνοιξαν ήδη από την 1η Νοεμβρίου και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να «περιηγούνται δωρεάν σε 59 γκαλερί και project spaces και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες και τα έργα που προτείνουν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, καθώς η Αrt Athina Virtual 2021  είναι προσβάσιμη σε 24ώρη βάση επτά ημέρες την εβδομάδα έως το τέλος Νοεμβρίου.
«Η  νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώθηκε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, είχε ως αποτέλεσμα να αποκομίσουμε νέες, χρήσιμες εμπειρίες και απέφερε οφέλη με αποδέκτη το σύνολο του εικαστικού κόσμου. Υπήρξε  μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην ψηφιακή μας πλατφόρμα, την Art Athina Virtual. Το διαδικτυακό της περιεχόμενο προσέλκυσε και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλα τα σημεία της γης. Φέτος, η Art Athina υιοθετεί ψηφιακές εφαρμογές που δίνουν στο κοινό μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφορία» τόνισε στη χθεσινή παρουσίαση της Art Athina Γιάννα Γραμματοπούλου, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης που είναι φορέας διοργάνωσης.Art Athina Pop Up  στο King George
Η ομαδική έκθεση Art Athina Pop Up  στο King George, πραγματοποιείται σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Art Athina, Σταματίας Δημητρακοπούλου. Στον εκθεσιακό  χώρο που λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο και με την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, όλες οι συμμετέχουσες αίθουσες τέχνης και οι ανεξάρτητοι χώροι στο Art Athina Virtual  παρουσιάζουν από ένα έργο τέχνης, το οποίο  συνοδεύεται από QR code. Οι επισκέπτες σκανάροντας τον κωδικό κάθε έργου μπορούν να μεταβαίνουν αυτομάτως στο ψηφιακό περίπτερο της γκαλερί και να παίρνουν πληροφορίες για τον καλλιτέχνη και το έργο του. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του χώρου έχει αναλάβει το γραφείο Objects of Common Interest με έδρα τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.
Όπως επισήμανε η Σταματία Δημητρακοπούλου «H φετινή έκθεση επιμελητικά αποτελεί μια πρόκληση διότι καλούμαστε να πραγματευτούμε όχι την πορεία θέασης από το πραγματικό προς το ψηφιακό, το ακριβώς αντίστροφο: από το ψηφιακό στον πραγματικό χώρο. Υπό αυτό το πρίσμα  επιλέξαμε για την παρουσίαση των έργων κατασκευές από τσιμέντο και σίδηρο που δημιουργούν μια αντίφαση με τον χώρο».Art Athina Pop Up  στο King George
Από την Αrt Athina Virtual 2021 δεν απουσιάζουν οι παράλληλες δράσεις που ανέκαθεν πλαισίωναν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του θεσμού, αποκτώντας σταθερό κοινό που τις παρακολουθεί. Φέτος το πρόγραμμα ομιλιών πραγματοποιείται ζωντανά στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου όπως και η ομιλία που αφορά τις εργασίες του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Art Athina σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ι.Φ. Κωστοπούλου και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το πρόγραμμα performance φέρει την υπογραφή του επιμελητή Κωνσταντίνου Στασινόπουλου, και η κατηγορία Video/New Media Space δεν θα περιοριστεί στην πλατφόρμα της Art Athina Virtual, αλλά θα είναι επισκέψιμη και από τους δρόμους της Αθήνας.

Στην Αrt Athina Virtual συμμετέχουν οι γκαλερί: A.Antonopoulou.Art, Agathi Kartalos, Alibi Gallery,Allouche Benias Gallery,Alma Contemporary Art Gallery, Anna Pappas, Argo Gallery, Art Appel Gallery,Art Prisma,Art Zone 42, Arttower Agora, Astrolavos Art Galleries,Athens Art Gallery,BERNIER/ELIADES,CAN Christina Androulidaki gallery,CASK Gallery, Cheapart, Citronne Gallery, Crux, Cube Gallery, Dio Horia Art Gallery,DL gallery,,Donopoulos International Fine Arts, ekfrasi-yianna yrammatopoulou, Eleftheria Tseliou Gallery,Eleni Koroneou Gallery, Enia Gallery,Epsilon Art Gallery, Evripides Art Gallery Gallery «7»,Gallery, Ersi,Gallery Genesis, Ikastikos Kiklos Sianti, Ileana Tounta Contemporary Art Center, Kalfayan Galleries, Kappatos Gallery,Lola Nikolaou Art Gallery, Mihalarias Art, Nitra Gallery, Papatzikou art gallery, Peritechnon Karteris, Rebecca Camhi gallery, Rodeo Gallery, Roma Gallery,Skoufa Gallery,Technohoros Art Gallery, The Blender Gallery, The Breeder, Zina Athanassiadou Gallery, Zoumboulakis Galleries.
Project Spaces: Aetopoulos, Callirrhoë, KEIV Athens, MISC Athens, Saigon, Sealed Earth, space52, SPAGHETTO, SECCMA Trust

 

Αrt Athina Virtual 2021 – Σπύρος Λύτρας, γκαλερί Περί Τεχνών Καρτέρης

Performance

Το πρόγραμμα Performance της Art Athina Virtual σε επιμέλεια του επιμελητή και ιστορικού τέχνης Κώστα Στασινόπουλου (Assistant Curator, Live Programmes, Serpentine) με τίτλο «Προσμονές και Αφυπνίσεις», πραγματεύεται το υπερβολικό, την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι «Προσμονές και Αφυπνίσεις» λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από το τώρα.
«Το πρόγραμμα αγκαλιάζει το αναχρονικό, το υπερβολικό, την αγωνία και τον τρόμο ως στρατηγικές θέσεις που σηματοδοτούν το ασύνδετο παρόν μας. Οι «Προσμονές και Αφυπνίσεις» λειτουργούν ως μεμβράνη ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, το τετελεσμένο και το ονειρικό, αιωρούμενες πάνω από ένα τρεμάμενο τώρα. Είναι τώρα η στιγμή να αφυπνιστεί το υπερφορτωμένο παρελθόν μας, να εμπλακούμε με το ανεπαρκές παρόν και να διεκδικήσουμε ένα αξιοσημείωτο μέλλον; Το «τώρα» είναι πάντα μια ώρα κρίσεως”, έδωσε το στίγμα του προγράμματος performance ο επιμελητής του, Κώστας Στασινόπουλος σε σύνδεση μέσω Zoom από το Λονδίνο.

Αrt Athina Virtual 2021 – Χρύσα Βέργ, κοιτώντας προς τα πάνω. Γκαλερί Ευριπίδης

Συμμετέχουν με έργα τους οι  Σπύρος Αγγελόπουλος, the AfroGreeks – Døcumatism – Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Michaela Gleave, Αριστείδης Λάππας, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μπαγάκη, Nova Melancholia, Βασίλης Νούλας, Λουίζα Ντούρου, Μαλβίνα Παναγιωτίδη και Βασιλική-Μαρία Πλαβού, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Poka-Yio, Βασίλης Σαλπιστής, Νάνα Σαχίνη, Serapis Maritime, Ελίζα Σόρογκα & B Hanusova, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, ΦΥΤΑ και Φίλοι, Boyd Webb. Το πρόγραμμα θα είναι προσβάσιμο μέσω της πλατφόρμας Art Athina Virtual.

Αrt Athina Virtual 2021  – Ελένη Παρχαρίδου, Φαντασιακό σε γαλάζιο, 2021 Γκαλερί Τεχνοχώρος

New Media Space

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τον πολιτιστικό οργανισμό Polyeco Contemporary Art Initiative και τη βρετανική ηλεκτρονική πλατφόρμα Daata, το πρόγραμμα της Art Athina Virtual New Media Space, παρουσιάζει video art, NFT καθώς και οκτώ νέες αναθέσεις έργων επαυξημένης πραγματικότητας ΑR που οι χρήστες μπορούν να βιώσουν μέσα από την ειδική εφαρμογή της πλατφόρμας Daata, σκανάροντας τους κωδικούς QR που θα είναι τοποθετημένοι  έξω από το ξενοδοχείο King George, επί της οδού Βασ. Γεωργίου Α’ έως και τη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Βουκουρεστίου. Όλα τα έργα στην κατηγορία New Media Space αφορούν νέες παραγωγές του τελευταίου έτους.
Παρουσιάζονται έργα των Αaajiao, Bianca Kennedy & The Swan Collective, Elliot Dodd, Eύας Παπαμαργαρίτη, Florian Meisenberg, Hypercomf, Jeremy Couillard, Keiken, Κοσμά Νικολάου, Κυριακής Γονή, Pat Flynn, Tuomas A. Laitinen, Urs Fischer.

Αrt Athina Virtual 2021 – Urs Fisher, CHAOS #1 Human, 2021, Unique digital sculpture released as NFT © Urs Fischer, Private Collection

Live Talks & Αrt Athina Podcast 

Το ετήσιο πρόγραμμα ομιλιών της Art Athina επιστρέφει στο φυσικό χώρο και πραγματοποιείται  «ζωντανά» στο φουαγιέ του θεάτρου Παλλάς από το Σάββατο 13 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι ομιλίες αναρτώνται με τη μορφή του νέου Αrt Athina Podcast στην πλατφόρμα Art Athina Virtual.
Το πρόγραμμα Live Talks, υπό την επιμέλεια της εικαστικού Κατερίνας Ζαχαροπούλου φέρει τον τίτλο «Αισθηματική Αγωγή» και παρουσιάζει πέντε μη αναμενόμενες αφηγήσεις με σημαντικούς επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, καλλιτέχνες και συγγραφείς.
«Εμπνευσμένος από το αγαπημένο έργο του Γκουστάβ Φλωμπέρ ο τίτλος του προγράμματος των ομιλιών προτείνει ένα αισθηματικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων», εξήγησε η Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Αrt Athina Virtual 2021 – Αριστείδης Λάππας – The Portent Passage of Teras, 2021, Video Performance 20’, Unique, Courtesy of the artist and The Breeder, Athens

Μέρος του προγράμματος ομιλιών αποτελεί και η ετήσια ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina, σε συντονισμό της Δάφνης Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος (2020/2021). Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα που αφορά τη διαδρομή του έργου τέχνης από την παραγωγή έως και την έκθεσή του, με στόχο να πληροφορήσει, εμπνεύσει και να προετοιμάσει τους φοιτητές για την εισαγωγή τους στον χώρο της τέχνης ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 140 προπτυχιακών φοιτητών του Tμήματος Εικαστικών Τεχνών και του Tμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Πρόγραμμα ομιλιών

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 13.00
Πράγματα μακρινά, ιστορίες οικείες
 Συζητούν οι: Σταμάτης Σχιζάκης, Επιμελητής Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φοίβη Γιαννίση, Ποιήτρια, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου 

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 17.00
Ετήσια Ομιλία του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο της Art Athina: (Ξανά)χτίζοντας το Μέλλον. Συντονίζει η Δάφνη Πολίτη, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Art Athina 2020/2021

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 17.00
Από την πόλη έρχομαι
Συζητούν οι: Χριστόφορος Μαρίνος, Ιστορικός τέχνης, Επιμελητής εκθέσεων και δράσεων ΟΠΑΝΔΑ, Νίκος Βατόπουλος, Συγγραφέας, Δημοσιογράφος Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 17.00
Η καταγωγή των άλλων
Συζητούν οι:George Salameh, Εικαστικός Poka Yio, Εικαστικός, Διευθυντής Μπιενάλε της Αθήνας  Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 13.00
Κείμενα και Παρακείμενα
Συζητούν οι: Άγγελος Σκούρτης, Εικαστικός Χρήστος Χρυσόπουλος, Συγγραφέας, Φωτογράφος  Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 13.00
Ιστορίες που κατοικούνται
Συζητούν οι:Μάρω Μιχαλακάκου, Εικαστικός Εύα Μανιδάκη, Σκηνογράφος, Αρχιτέκτων Συντονίζει η Κατερίνα Ζαχαροπούλου

Last modified: 06/12/2021