Το μήνυμα της Σταύρωσης από το Μάρκ Σαγκάλ

«Έξοδος» και «Λευκή Σταύρωση», δυο έργα
μάς θυμίζουν τα σκοτεινά χρόνια
που δεν πρέπει να ξαναζήσουμε

 «Έξοδος». Ο γιγάντιος Κίτρινος Σταυρός αγκαλιάζει και προσφέρει σκέπη στην άχρωμη μάζα των ανήμπορων που αναζητούν μια πατρίδα να ριζώσουν. Ο Εβραίος καλλιτέχνης επηρεασμένος από τα πάθη του λαού του,  χρησιμοποιεί το χριστιανικό σύμβολο του Σταυρού, σφυρηλατώντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας για τους κατατρεγμένους. Γολγοθάς και Ελπίδα με τη γενιά που θάρθει και την υπόσχονται οι δυο πονεμένες γυναικείες φιγούρες με το νεογέννητο στην αγκαλιά.
Τί πιο επίκαιρη στις μέρες μας εικόνα από το συγκλονιστικό πίνακα του Μαρκ Σαγκάλ; Ο πίνακας δημιουργήθηκε σε διάστημα δεκατεσσάρων ετών, 1952 -1966
ΛΕΥΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ chagall Η «Λευκή Σταύρωση» δημιουργήθηκε ως απάντηση του Μάρκ Σαγκάλ στην τρομοκρατία της «Νύχτας των Κρυστάλλων» σε βάρος των Εβραίων της Γερμανίας το Νοέμβριο του 1938. Ο καλλιτέχνης βλέπει το Ολοκαύτωμα που έρχεται και χρησιμοποιεί το σύμβολο του Σταυρού στον εβραϊκό πόνο. Θέλοντας να ταρακουνήσει τους Ευρωπαίους προσφεύγει στη χριστιανική συνείδηση εξισώνοντας το μαρτύριο του Χριστού με τα δεινά του εβραϊκού λαού.
Ο Σαγκάλ των χαρούμενων χρωμάτων στους δύο πίνακες του ακολουθεί μια διαφορετική επιλογή. Το γκρίζο της ταλαίπωρης μάζας και τα το Λευκό Σταυρό. Στο Λευκό Σταυρό τονίζει το στόχο της χιτλερικής Γερμανίας να απομονώσει τους ανεπιθύμητους. Ένα λευκό περιβάλλον όπου τίποτε δεν αλλάζει και τίποτε δεν μεταβάλλεται ατροφούν οι αισθητήριες αντιδράσεις και μειώνουν τραγικά τη φυσιολογική αντίληψη.  

 “Κάθε μέρα κουβαλάω ένα σταυρό
Με σπρώχνουν και με σέρνουν από το χέρι
Ήδη το σκοτάδι της νύχτας με περιβάλλει
Με εγκατέλειψες, Θεέ μου; Γιατί; . . .
Τρέχω πάνω
στα στεγνά μου πινέλα
Και σταυρώνομαι σαν τον Χριστό
Στερεωμένο με καρφιά στο καβαλέτο”

 

∗Ο εβραϊκής καταγωγής Μάρκ Σαγκάλ γεννήθηκε στη Λευκορωσία το 1887 και πέθανε στη Γαλλία το 1985.

 

Last modified: 13/05/2024