Το ΕΜΣΤ στο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»  

 Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με τέσσερις δράσεις από τις 29 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής:
• 29 Αυγούστου Τα Ρούχα στο Λύκειο του Αριστοτέλη
•   4 Σεπτεμβρίου LAURIUM στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
• 12 Σεπτεμβρίου Deeper than Silence στη Ρωμαϊκή Αγορά
• 20 Σεπτεμβρίου Phrasis στο Ολυμπιείο

Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου Αριστοτέλους
Τα Ρούχα

Performance θεάτρου/αρχαιολογίας του Ευθύμη Θέου, για το ένδυμα από το 3.000 π.Χ. έως σήμερα.
Σάββατο, 29 Αυγούστου, Ώρα έναρξης: 19.00 Διάρκεια: 75 λεπτά

Με αφετηρία μια ομάδα προϊστορικών αγνύθων (*πήλινα εξαρτήματα αργαλειών) Τα Ρούχα σε σκηνοθεσία Ευθύμη Θέου, είναι μια performance θεάτρου/αρχαιολογίας για το ένδυμα και τη διαχρονική του σημασία, που ανεβαίνει για μια μοναδική παράσταση στις 29 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου Αριστοτέλους.

Τα Ρούχα Photo by Katerina Paraskeva

Τα ρούχα χρησιμοποιούνται ως μέσο προσωπικής έκφρασης, εύγλωττο στοιχείο ταυτότητας, πεδίο κοινωνικής συνάντησης και σταθερός μάρτυρας κάθε βιογραφίας. Βαφτιστικά, σχολικά, του γάμου, η στρατιωτική στολή, το κοστούμι, τα ρούχα για τον ύπνο, η κλωστή, το ύφασμα, το ράψιμο, το ρούχο στο σώμα, συμπλέκονται και συνθέτουν ένα έντονα μουσικό έργο.
Η παράσταση αντλεί τα υλικά της από αρχαιολογικά ευρήματα γύρω από την υφαντική και το ένδυμα, και συγκεκριμένα από αυτά που ήρθαν στο φως στην αρχαιολογική θέση «Κοίμηση», την οποία ανασκάπτει από το 2014 το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στη Θηρασία, απέναντι από τη Σαντορίνη. Πρόκειται για έναν οικισμό της 3ης και πρώιμης 2ης χιλιετίας π.Χ., μέρος του οποίου κατακρημνίστηκε κατά τη μινωική ηφαιστειακή έκρηξη.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παράστασης, η δημιουργική ομάδα επισκέφθηκε τη Θηρασιά, όπου πραγματοποίησε συνεντεύξεις με τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, συμμετείχε στην ανασκαφή, παρατήρησε και κατέγραψε τις τοπικές συνήθειες ένδυσης, και στη συνέχεια συνέθεσε το πλούσιο υλικό που συνέλεξε σε ένα έργο που αποτελεί ταυτόχρονα και καταγραφή της εμπειρίας του μικρού αλλά τόσο ιδιαίτερου και γοητευτικού αυτού νησιωτικού κόσμου.
Συντελεστές: Σύλληψη, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Ευθύμης Θέου Δραματουργία: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ευθύμης Θέου Μουσική: Kamien Case Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος Κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου Εκτέλεση παραγωγής: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη Βοηθός σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου Συντονισμός (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη Ηχοληψία: Βαγγέλης Νάνος Με τη συμμετοχή της αρχαιολόγου Ίριδας Τζαχίλη.
Με τη στήριξη του προγράμματος Αρχαιολογικής Έρευνας Προϊστορικής Θηρασίας, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Φωτογραφία: Κατερίνα Παρασκευά
Σάββατο, 29 Αυγούστου, Ώρα έναρξης: 19.00 Διάρκεια: 75 λεπτά Είσοδος με το εισιτήριο του αρχαιολογικού χώρου μισή ώρα τουλάχιστον πριν από την έναρξη της παράστασης: Ολόκληρο: €4, Μειωμένο: €2 Απαραίτητη η κράτηση και η προσκόμιση του δελτίου εισόδου: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/ta-roucha-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/#eventora

Τα Ρούχα, Photo by Katerina Paraskeva

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου
LAURIUM

Ένα ζωντανό σκηνικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Λαυρίου με όχημα τη μουσική

Μέσα από μια παράσταση – ποιητική ιστορική διαδρομή των μεταλλείων του Λαυρίου από την αρχαιότητα ως σήμερα, και της βιομηχανικής δραστηριότητας του τόπου, επιχειρείται η αποτύπωση των μεγάλων αντιθέσεων που δόμησαν την πόλη του Λαυρίου και την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική του ζωή. Με την μουσική να είναι πάντα παρούσα. Με την χορωδία και την φιλαρμονική να γίνονται τμήματα μιας πλούσιας παράδοσης και κληρονομιάς.
Στη σκηνή της αυλής του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου ξετυλίγονται το νήμα της μοναδικής ιστορίας της πόλης, με αποσπάσματα από διηγήματα και προσωπικές μαρτυρίες, αφηγήσεις από επιλεγμένα γεγονότα και στοχευμένες πληροφορίες, ρεμπέτικα και άλλα παλιά τραγούδια, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο το στίγμα του τόπου σήμερα και της προσωπικής σύνδεσης του καθενός με αυτόν.
Συντελεστές: Σκηνοθετική επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη Έρευνα, δραματουργία: Αργυρώ ΧιώτηΕυθύμης Θέου Βίντεο, εικαστικό: Βαυβώ Productions Μουσική επιμέλεια και τύμπανα: ΓΙΑΝ ΒΑΝ Μουσική επιμέλεια, κιθάρα και μπουζούκι: Γιώργος Νικόπουλος Με τους (τραγούδι, αφήγηση): Γιώργο Νικόπουλο και Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη Συνεργάτης / Βοηθός δράσης: Κατερίνα Κώτσου Συντονισμός δράσης (ΕΜΣΤ): Άννα Μυκονιάτη
– Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, Ώρα 21.00 Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Απαραίτητη η κράτηση: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/laurium-apo-to-ethniko-mousio-sigchronis-technis/

 

 

 

 

Last modified: 26/08/2020