Το γλυπτό «Γυναίκα της Σμύρνης» από το Γιώργο Πετρίδη στο δήμο Φιλοθέης

 Προσφορά μνήμης του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη

Ένα γλυπτό μνήμης για τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης σηματοδοτεί την πλατεία Αγίου Γεωργίου στη Φιλοθέη. Πρόκειται για δημιουργία του γλύπτη Γιώργου Πετρίδη «Πρόσφυγας – η Γυναικά της Σμύρνης» και είναι προσφορά του φιλοθεάτη καλλιτέχνη στη γειτονιά του.
Ο Ελληνοαμερικανός γλύπτης, που είναι δημότης Φιλοθέης και διαγράφει μια ξεχωριστή καριέρα στη Νέα Υόρκη, σε μια κίνηση ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, δώρισε στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού μια προτομή που αποτυπώνει την εμπειρία του πρόσφυγα. Το γλυπτό έχει ύψος 130 εκ. και διάμετρο 100 εκ. Το έργο αυτό σε μικρότερη διάσταση συμπεριλαμβάνεται στη θεματική της περιοδεύουσας έκθεσης με τίτλο «Ελληνικές Κεφαλές: Μια προσωπική εξερεύνηση της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού των τελευταίων 2.500 χρόνων», η οποία έχει ήδη εκτεθεί με μεγάλη επιτυχία στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον (Μάιος-Ιούνιος 2022) και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μούσες» του Σαουθάμπτον (Νέα Υόρκη, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2022).

Γιώργος Πετρίδης

 Οι βασικές παράμετροι που προσδιορίζουν τη δουλεία του Γιώργου Πετρίδη είναι η ελληνική ιστορία, η ιστορία της γλυπτικής, αλλά και οικογενειακές του σχέσεις, στοιχεία τα οποία αποτυπώνει γλυπτικά μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση. Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου έργου, αρχικά διερεύνησε τις μικρασιατικές του ρίζες μέσα από το φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας αλλά και από τις βιωματικές συγκλονιστικές ιστορίες που άκουγε για τον  ξεριζωμό του 1922. Έτσι η δική του Σμυρνιά ξεπρόβαλε από την ιστορία της αγαπημένης του γιαγιάς Μαρίας η οποία κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Σμύρνη, αλλά και από το ημερολόγιο του αδερφού της που ήταν στρατιώτης στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Κατόπιν συνέχισε να μελετά την ιστορία της γλυπτικής και επέλεξε την Φλωρεντιανή Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου στο Museo dell’opera del Duomο.
Η δημιουργία του Πετρίδη συνάδει απόλυτα με την ιστορία του Νέου Ψυχικού, αλλά και με την αισθητική της πλατείας του Αγίου Γεωργίου στην οποία ενυπάρχουν ήδη αναφορές από την Μικρά Ασία. Το σιντριβάνι με τα εγχάρακτα ονόματα των χωριών, οι πλάκες, «η Γυναίκα της Σμύρνης», καθώς και η μεγάλη προσφυγική κοινότητα Μικρασιατών που εγκαταστάθηκε εκεί (περί το 1930), θα κρατούν για πάντα ζωντανή την θύμηση του πιο κοσμοπολίτικου πολιτισμού – αλησμόνητου πολιτισμού.

Last modified: 01/03/2023