Το ακριβότερο έργο του 20ου αιώνα, η Μέριλιν Μονρόε τού Άντι Γουόρχολ

Η Μέριλιν ξεπέρασε τις «γυναίκες από το Αλγέρι». Έτσι το διάσημο έργο του Άντι Γουόρχολ έγινε το ακριβότερο έργο καλλιτέχνη του 20ου αφήνοντας πίσω το έργο του του Πάμπλο Πικάσο κατά 15,6 εκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Christie’s τη Δευτέρα το βράδυ στη Νέα Υόρκη το διάσημο πορτρέτο της Μέριλιν δια χειρός Γουόρχολ άλλαξε χέρια έναντι 195,04 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η μεταξοτυπία «Shot Sage Blue Marilyn», εμβληματικό έργο της pop art, που φιλοτεχνήθηκε το 1964, δύο χρόνια μετά τον τραγικό θάνατο του ειδώλου του Χόλιγουντ, πωλήθηκε μέσα σε τέσσερα λεπτά, πέντε εκατομμύρια χαμηλότερα από τις προβλέψεις που έλεγαν ότι θα ξεπερνούσε τα 200 εκατομμύρια.  Έσπασε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ για έργο τέχνης του 20ού αιώνα, που κατείχαν οι «Γυναίκες από το Αλγέρι» (σχεδίασμα 0)», του Πάμπλο Πικάσο, που πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο του 2015. Βέβαια εκτός δημοπρασιών έχουν αναφερθεί μεγαλύτερες τιμές. Έτσι σε ιδιωτική αγορά το έργο του Γουίλεμ ντε Κούνινγκ «Interchange» πουλήθηκε για 300 εκατομμύρια δολάρια το 2015 σε έναν διαχειριστή hedge fund, ο οποίος αγόρασε και ένα έργο του Τζάκσον Πόλοκ για 200 εκατομμύρια δολάρια.

Η Μέριλιν Μονρόε το 1953 στην ταινία «Νιαγάρας» που την καθιέρωσε ως μοιραία και σύμβολο του σεξ. Η φωτογραφία αυτή έγινε η έμπνευση του Άντι Γουόρχολ.

Τα έργα του Γουόρχολ εμφανίζονται εδώ και καιρό ως τα πλέον περιζήτητα από τους συλλέκτες αμερικανικής τέχνης, μαζί με τον Μπασκιά, τον Ρόι Λίχτενσταϊν και τον Μαρκ Ρόθκο. Αλλά η σειρά Μέριλιν του Γουόρχολ καλύπτεται και από ένα «πολιτιστικό μυστήριο». Ξεκινώντας το 1964, ο καλλιτέχνης δημιούργησε περισσότερα από δώδεκα πορτρέτα της ηθοποιού, όλα βασισμένα σε μια εικόνα από από τη θρυλική ταινία της Μονρό, Niagara, (1953).
Στην παρουσίαση του έργου από τους Christie’s περιγράφεται ως «Έργο απαράμιλλης τέχνης του 20ου αιώνα από τον πιο σημαντικό Αμερικανό καλλιτέχνη», ενώ ο Alex Rotter, ο επικεφαλής του τμήματος για την τέχνη του 20ου και 21ου αιώνα του Christie’s τόνισε ότι «στέκεται δίπλα στη Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, στη Μόνα Λίζα του Ντα Βίντσι και στις  Κκυρίες του Αβινιόν του Πικάσο∙ Η Μέριλιν του Γουόρχολ είναι κατηγορηματικά ένας από τους σπουδαιότερους πίνακες όλων των εποχών».

 

Last modified: 10/05/2022