Τζωρτζίνα Θέου: Συνειδητά επέλεξα να ζω μέσα στην τέχνη

Ήρα Παπαποστόλου
Κριτικός και Ιστορικός τέχνης

Τζωρτζίνα ΘέουΑπό τον περασμένο Νοέμβριο διευθύνει την αθηναϊκή γκαλερί Art Zone42. Ανήκει στη νέα γενιά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στο γίγνεσθαι της ελληνικής τέχνης. Η Τζωρτζίνα Θέου, ζει μέσα στην τέχνη και αυτό την αναζωογωνεί.

-Πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την τέχνη και τι σε οδήγησε σ΄ αυτήν σου την απόφαση;

Από μικρή ηλικία ξεκίνησα να ζωγραφίζω, όχι μόνο στα μαθήματα ζωγραφικής του σχολείου, αλλά και πολλές φορές στο σπίτι, στον ελεύθερό μου χρόνο. Καθώς μεγάλωνα παρατηρούσα πολύ και με ενέπνεε η τέχνη του δρόμου της Αθήνας, τα γκραφίτι και συνειρμικά αυτό το ενδιαφέρον με οδήγησε στο να εντρυφήσω περισσότερο στον τομέα της τέχνης. Έτσι πέρασα το 2000 στην ανεξάρτητη και νεοσύστατη τότε σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης. Μετέπειτα αποφάσισα να κάνω μεταπτυχιακό πάνω στη διοργάνωση εκθέσεων σε μουσεία και γκαλερί, καθότι με ενδιέφερε όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα μιας έκθεσης, αλλά και οι διαδικασίες που προηγούνται ώστε να λάβει χώρα μια έκθεση. Σπούδασα λοιπόν, στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία,  όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό δίπλωμα  MA in Museum and Gallery Studies.

– Πώς και θέλησες να έχεις δική σου γκαλερί στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για την οικονομία της χώρας και γιατί;

Ανέκαθεν ήθελα να αποκτήσω τον δικό μου χώρο, ο οποίος να αντανακλά την προσωπικότητά μου και να παρουσιάζει τόσο νέους καλλιτέχνες που βγαίνουν στο προσκήνιο, όσο και καλλιτέχνες που έχουν αρκετές, αξιόλογες εκθέσεις στο ενεργητικό τους.
Η γκαλερί Art Zone 42 δημιουργήθηκε από το 2008, από την Έλενα Ρουσούδη και στην οποία άρχισα να εργάζομαι ως curator τα τελευταία δύο χρόνια. Η γκαλερί, παρά τις αντίξοες συνθήκες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία συνέχισε και συνεχίζει δυναμικά τη λειτουργία της. Από το Νοέμβριο του 2013 έχω αναλάβει αποκλειστικά τη διεύθυνσή της.

-Πες μας μερικούς από τους συνεργαζόμενους καλλιτέχνες. Με ποια κριτήρια τους διάλεξες;

 Από την γκαλερί έχουν περάσει αρκετά σπουδαία ονόματα, αλλά και καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν γνωστοποιηθεί μέσα από αυτόν τον χώρο. Ενδεικτικά αναφέρω τους Χαράλαμπο Κατσατσίδη, Τάσο Δήμο, Ιφιγένεια Αποστολοπούλου,Αντώνη Γιακουμάκη, Κατερίνα Ριμπατσιού κ.α. Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο site της γκαλερί (www.artzone42.gr). Αυτό το μήνα εκθέτουν δύο νέοι καλλιτέχνες, ο Θανάσης Μπάθας και ο Αλέξης Σπαθούλας, των οποίων το έργο είναι αξιοθαύμαστο. Συνήθως παρουσιάζω ζωγραφικές εκθέσεις ή εκθέσεις φωτογραφίας από καλλιτέχνες που ταιριάζουν με το στυλ και το σύγχρονο ύφος της γκαλερί, χωρίς όμως να αποκλείω και γλυπτά έργα,  εγκαταστάσεις ή video art.

-Τι είναι αυτό που σε συγκινεί περισσότερο στη σύγχρονη ελληνική τέχνη;

Η θέληση για συνεχή δημιουργία. Έχω την αίσθηση ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η ελληνική σύγχρονη τέχνη δε βαλτώνει, αλλά υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα.Για μένα ο καλλιτέχνης θα πρέπει να έχει πάντα τα μάτια του ανοιχτά και να είναι δεκτικός σε καινούριες προκλήσεις, να μη φοβάται να ρισκάρει και να προβάλλει στο έργο του τον πραγματικό του εαυτό, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος τυποποίησης. Είναι πολύ ευχάριστο και σημαντικό για τον ίδιο τον καλλιτέχνη ο θεατής να αναγνωρίζει το έργο του από το στυλ και τη γραφή που ο ίδιος χρησιμοποιεί. Σημαίνει ότι το έργο του έχει αποτυπωθεί στη μνήμη.

-Τι θεωρείς ότι σε δυσκολεύει πιο πολύ στη δουλειά σου και τι σε ευχαριστεί;

Σίγουρα κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της. Από τη στιγμή όμως που συνειδητά επέλεξα να ζω μέσα στην τέχνη, αυτό με αναζωογωνεί. Μόνο και μόνο η αίσθηση ότι κάθε μήνα αλλάζει ο χώρος της γκαλερί και μεταμορφώνεται, είναι σαν ένα καινούριο ξεκίνημα, ένα καινούριο άνοιγμα μέσα σε μια συνέχεια. Είναι γνώριμο αλλά και πρωτόγνωρο συναίσθημα παράλληλα.

– Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ζωγράφος όλων των εποχών και γιατί;

Κάθε εποχή έχει τη σημασία της και τη γλύκα της. Η τέχνη κάθε εποχής είναι ξεχωριστή και σε μαγεύει με τον δικό της τρόπο, από την αρχαιότητα, το μεσαίωνα και την αναγέννηση, μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Κάθε έργο τέχνης, κάθε κίνημα, κάθε καλλιτέχνης, σε ωθεί να νιώσεις και να σκεφτείς διαφορετικά. Αν μπορούσα να διαλέξω, ας πούμε ότι θα διάλεγα τα Ιαπωνικά χαρακτικά (ukiyo – e) για την απλότητά τους. Πάντα με γοήτευε ο Ιαπωνικός πολιτισμός, τόσο η παράδοση όσο και οι νέες τεχνολογίες.

– Είσαι αισιόδοξη για την κατάσταση στο χώρο της τέχνης στην Ελλάδα; Πως θα την περιέγραφες;

Ναι, θέλω να είμαι και να παραμείνω αισιόδοξη. Υπάρχουν τόσα νέα παιδιά των οποίων το αίμα βράζει και έχουν δυνατότητες να πάνε την τέχνη στην Ελλάδα ένα βήμα παραπέρα. Όσον αφορά τους χώρους τέχνης και την κίνηση, δεν έμειναν ανεπηρέαστοι από την κρίση, ωστόσο όταν υπάρχουν νέες δημιουργίες, αυτές πρέπει να παρουσιάζονται, αλοίμονο αν οι χώροι τέχνης να χάσουν τη ροή τους .

 -Ποια τα σχέδιά σου για το μέλλον; Τι στόχους έχεις βάλει για τη συγκεκριμένη γκαλερί;

Εύχομαι να συνεχίσω να προσφέρω στον κόσμο τέχνη, όχι μόνο στους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με τους χώρους των μουσείων και των γκαλερί, αλλά θα ήθελα η συγκεκριμένη γκαλερί να προσελκύσει και νέα άτομα, τα οποία μέχρι τώρα παρομοίαζαν τους χώρους τέχνης με περιφραγμένους τόπους, που προορίζονταν μόνο για τους λίγους. Εύχομαι επίσης μέσα από τη δουλειά μου να φανεί η αξία των καλλιτεχνών, να μας γνωρίσει περαιτέρω ο κόσμος και σε γενικές γραμμές η γκαλερί να συνεχίζει να αποτελεί ευχάριστο μέρος καλλιτεχνικής προώθησης και πολιτισμού.

Ποια είναι

Η Τζωρτζίνα Θέου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 2005. Κατά την περίοδο 2006-2007 διατέλεσε υπεύθυνη του αρχείου Νέων Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Ίδρυμα Δέστε. Το διάστημα 2007-2008 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle upon Tyne, στην Αγγλία,  όπου ειδικεύθηκε στη διοργάνωση εκθέσεων σε χώρους μουσείων και γκαλερί (ΜΑ in Museum and Gallery Studies).
Κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε στο αρχείο του Μουσείου Κοσμημάτων Λαλαούνη και ως υπεύθυνη χορηγιών και επικοινωνίας στην Εταιρία Πολιτισμού ‘Σύνθεση’. Επίσης έχει συμμετάσχει στη διοργάνωση εκθέσεων στην Αθήνα και στο Newcastle και έχει εργασθεί ως υπεύθυνη σε επιλεγμένες γκαλερί της Αθήνας. Το 2012 διοργάνωσε δυο καλλιτεχνικές εκθέσεις , τη διατομική έκθεση ‘Singularities’ στο Χώρο Τέχνης και Δράσης ‘Βρυσάκι’ και την ομαδική έκθεση ‘X-Change’, στα πλαίσια του project ‘Back 2 Athens’ που διοργάνωνε το CAMP. Παράλληλα, την περίοδο εκείνη  άρχισε να εργάζεται ως επιμελήτρια εκθέσεων στην γκαλερί Art Zone 42. Από το Νοέμβριο του 2013 έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διεύθυνση της γκαλερί Art Zone 42.

 

Last modified: 03/08/2014