ΤΖΟΛΑΚΗ ΡΕΝΑ

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπουδές: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική, με δασκάλους τον Γιάννη Μόραλη και τον Ανδρέα Γεωργιάδη, ο οποίος υπέγραφε ως «Ανδρέας ο Κρης », και χαρακτική με τον Γιάννη Κεφαλληνό. Στη συνέχεια παίρνει την υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για να ειδικευτεί στη λιθογραφία, στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού με δάσκαλο τον Pierre Eèunge Clairin, του οποίου αργότερα θα γίνει βοηθός. Παράλληλα διδάσκεται την Τέχνη του Βιβλίου  στη φημισμένη Ecole Estienne.

Έκτοτε ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στο  Παρίσι, Αθήνα, Aix en Provence, Auxerre, Λονδίνο και Θεσσαλονίκη. Έχει λάβει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις, όπως: Μπιενάλε της Βενετίας, καλεσμένη στο περίπτερο της Αμερικής, Μπιενάλε Νέων του Παρισιού, I.CAF στο Λονδίνο, Tondo, Saga και Le Mois de l’ Estampe στο Παρίσι.

Ήδη το 1968, φοιτήτρια ακόμη στην Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts του Παρισιού, εικονογράφησε με έγχρωμες ξυλογραφίες σε όρθιο ξύλο το βιβλίο La belle Allemande ou les galanteries de Thérèse για τις εκδόσεις Les mille et un bibliophiles, Paris. Την ίδια χρονιά εικονογράφησε  τον τέταρτο τόμο των ποιημάτων του Paul Verlaine και τρία χρόνια μετά Les Fleurs du Mal του Charles Baudelaire, για τις εκδόσεις La Nouvelle Librairie de France, Paris, με λιθογραφίες.
Το 1981 εικονογράφησε με απρόμαυρες χαλκογραφίες το ποίημα Lui ici του Dimitri Analis για τις εκδόσεις Biren, Paris. Το 1992 το βιβλίο Fleur de mot της Sylvie Langlet με έγχρωμες χαλκογραφίες και ειδική προσωπική τεχνική για τις εκδόσεις Anke Kerlo, Berlin.
Το 2008 την ποιητική συλλογή Συμφωνία των Υγρών του Βασίλη Κουμή με ασπρόμαυρες χαλκογραφίες, για τις εκδόσεις Editions Synergie, Αθήνα. Και το 2012 την ποιητική συλλογή του Δημήτρη Κρανιώτη L’évidence fugace με σχέδια με μολύβι (mine de plomb) για τις εκδόσεις Al Manar, Paris.
Το 1975 έλαβε το Βραβείο Florence Gould από την Acaédmie des Beaux -Arts του Παρισιού για το λιθογραφικό έργο της . Έργα της υπάρχουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στη Πινακοθήκη Αθηνών, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλεως Auxerre, στο Ινστιτούτο Smithsonian των ΗΠΑ, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Γαλλία, Ελλάδα, Αγγλία, Αμερική, Σουηδία, Γερμανία, Βραζιλία, Ισραήλ, Αργεντινή και αλλού.

Last modified: 09/01/2016