Τζένι Σάβιλ: Η πιο ακριβοπληρωμένη ζωγράφος, εν ζωή

Η αυτοπροσωπογραφία της Τζένι Σάβιλ έγινε το ακριβότερο έργο εν ζωή καλλιτέχνιδας. Το έργο «Propped» που φιλοτεχνήθηκε το 1992, δημοπρατήθηκε από τους Sotheby’s την περασμένη Παρασκευή και πουλήθηκε προς 12,4 εκατομμύρια δολάρια με εκτίμηση 4 έως 5,2 εκ. H καλλιτέχνιδα εικονίζεται να ατενίζει προς το θεατή. Σε όλη την επιφάνεια του έργου υπάρχει ένα μήνυμα γραμμένο από Γαλλίδα κριτικό – φεμινίστρια.
Η Saville έχει αφιερώσει την καριέρα της στην παραδοσιακή εικαστική ελαιογραφία. Το ζωγραφικό της στυλ κατά κάποιο τρόπο παραπέμπει στο Λουσιάν Φρόιντ. Οι πίνακές της είναι συνήθως υπερμεγέθεις και οι φιγούρες πολύ πάνω από το φυσικό μέγεθος. Χρησιμοποιεί έντονους χρωματισμούς και δίνει μια αισθησιακή εντύπωση στο δέρμα, αλλά και γενικότερα στο γυμνό σώμα».

Η Jenny Saville στη Gagosian Gallery του Λονδίνου

Οι γυναίκες της είναι παραμορφωμένες, παχύσαρκες, συχνά ακρωτηριασμένες. Δίνει έτσι μια σοκαριστική αντίθεση με τα συμβατικά εξιδανικευμένα πορτρέτα των γυναικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στην τέχνη.
«Ζωγραφίζω τη σάρκα γιατί είμαι άνθρωπος», λέει. «Αν δουλεύεις με λάδια όπως εγώ όλα έρχονται φυσικά. Η σάρκα είναι το πιο όμορφο πράγμα που ζωγραφίζω».
Η Τζένι Σάβιλ γεννήθηκε στο Κέμπριτς το 1970. Μετά τις σπουδές της στη Γλασκόβη βρέθηκε με υποτροφία στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, όπου όπως λέει συνάντησε «πολλές γυναίκες με μεγάλα λευκά σώματα με σορτς και μπλουζάκι». Από τότε αυτό είναι το είδος του σώματος που ζωγραφίζει.

Last modified: 21/10/2018