Τα 100 χρόνια του Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού!

«Ένα Μουσείο – Μια Ιστορία 100 Χρόνων – Σύγχρονα Σχόλια» είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιεί το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την ίδρυσή του. Η έκθεση δυναμικής διάδρασης σύγχρονων εικαστικών με τις συλλογές του Μουσείου, πραγματοποιείται στο εμβληματικό μνημείο, στο τζαμί Τζισδαράκη στο Μοναστηράκι, την πρώτη του στέγη πριν από εκατό χρόνια. Η έκθεση διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου ως τις 28 Φεβρουαρίου.

Γιάννης Αδαμάκης

Οι καλλιτέχνες προσκαλούνται να «σχολιάσουν» με τα έργα τους το χώρο, το χρόνο, την ιστορία, τη συλλεκτική και εκθεσιακή πολιτική του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού και το πολιτισμικό φορτίο των αντικειμένων των συλλογών του. ΟΓιάννης Αδαμάκης, η Βάσια Α. Βανέζη, η Λυδία Βενιέρη, η Σοφία Βλαζάκη, η Μαρία Γρηγορίου, ο Στέλιος Καραμανώλης, η Ζωή Κεραμέα, η Αφροδίτη Λίτη, ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, η Τούλα Πλουμή, ο Μάκης Φάρος και ο Τάκης Ζερδεβάς, καθώς και η Γιούλα Χατζηγεωργίου, εκκινώντας από ένα αντικείμενο-έκθεμα, προτείνουν τη δική τους ανάγνωση, το δικό τους εικαστικό σχόλιο, εστιάζοντας στην πολυκύμαντη -και αλληλένδετη με τη νεότερη ελληνική ιστορία και την κυρίαρχη εθνική, πολιτική ιδεολογία- συλλεκτική πολιτική του Μουσείου.
Στην έκθεση «παρεμβάλλονται» επίσης τα προερχόμενα από τις δεκαετίες του 1960 και 1970, προορισμένα για τον Εθνικό Οργανισμό Ελληνικής Χειροτεχνίας, σχέδια του Δημοσθένη Κοκκινίδη, καθώς και τα φιλοτεχνημένα από κοινού με τη σύντροφό του Πέπη Σβορώνου ζωγραφιστά φορέματα, «σχόλια» με τη σειρά τους στη διαχρονικότητα αυτού του διαλόγου μεταξύ παράδοσης και νεοτερικότητας, παράδοσης και σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.
Επιμέλεια έκθεσης Έλενα Μελίδη, Αρχαιολόγος και Ιστορικός, Διευθύντρια του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Δρ Άννυ Μάλαμα, Ιστορικός της τέχνης, ΜΝΕΠ, Λουΐζα Καραπιδάκη, Ιστορικός της τέχνης, Αρχαιολόγος

Event Information
Τζαμί Τζισδαράκη, Μοναστηράκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, 12.00
Διάρκεια Έκθεσης: 8 Δεκεμβρίου – 28 Φεβρουαρίου 2019
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8.00 – 15.00
Πληροφορίες: Τηλ. 2103242066, 2103249698 www.mnep.gr

 

Last modified: 08/12/2018