Τα «φιλοσοφικά βουνά» του Ανδρέα Κοκκαλιάρη

Στην ατομική έκθεση, montes, ο Ανδρέας Κοκκαλιάρης παρουσιάζει σχέδια, γλυπτά και βίντεο, έργα που δημιούργησε πριν, μετά αλλά και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Σε μια  προσπάθεια συμφιλίωσης των σκέψεων του αλλά και του ίδιου με την έννοια της τέχνης. Τα έργα είναι εκφράσεις του εαυτού του, ιδέες και συναισθήματα, τα οποία θέλει να ξεχάσει και τα οποία μας καταπλακώνουν στη καθημερινότητα και ειδικά το διάστημα 2020-2021 που μας περιόρισε η καραντίνα. Η εσωτερική ενασχόληση με τους φόβους, τις σκέψεις και τις σχέσεις είναι αυτή που τον οδήγησαν στη δημιουργία έργων με βάση ένα τελετουργικό.
Η εμμονή του στα σχέδια είναι φανερή, αφού είτε δουλεύοντας γεμίζει με χρώμα περιοχές-σύμβολα και σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, κύκλος), είτε επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο προσπαθεί να βρει λύσεις που προκύπτουν μέσα από τα έργα του. Τα «φιλοσοφικά του βουνά», όπως τα αποκαλεί ο ίδιος, γλυπτά κατασκευασμένα από πηλό και σχέδια από στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές σε χαρτί, εμπνέουν τον καλλιτέχνη προς την κατασκευή κάποιων νοητών βουνών (κορυφογραμμών). Τα βουνά ή το βουνό  είναι κυριολεκτικά αυτές οι γραμμές που άλλοτε ίσιες, καμπυλωτές ή διαγώνιες δηλώνουν ένα φυσικό μέρος, έναν πραγματικό τόπο, αλλά μεταφορικά είναι  το βάρος των σκέψεων μας-των δυσκολιών  που κουβαλάμε μέσα μας και αναζητούμε τρόπους να ξεφύγουμε, να ηρεμήσουμε συνεχώς.
Αυτή η συνεχής παραγωγή εννοιών και συμβόλων εμβαθύνουν στο σκεπτικό του, αναγνωρίζοντας το χάος που επικρατεί στο μυαλό μας αλλά και στη τέχνη. Σημαδεύει το χαρτί, σημαδεύει το πηλό και δίνει βάθος στις σκέψεις του κατανοητές ή αχαρτογράφητες. Συγκεντρώνει έτσι  το αχανές των εννοιών, των συμβόλων, των υλικών και των ιδεών και βρίσκει ένα κατάλυμα πραγματικό ή μη, ένα μέρος, που θα μπορέσει να αποφύγει όλα αυτά που τον επηρεάζουν, στη φύση, στη πόλη και στη δημιουργία. Αυτό το κατάλυμα μπορεί να είναι ένα σχέδιο που φέρνει τη μορφή ενός βουνού ή ένα σημείο του αστικού τοπίου. Ένας χάρτης ή ένα σημείο που θα βρει και θα απομακρυνθεί εκεί.
Στο βίντεο, παρουσιάζει μία διαδρομή «βουνό» μέσα στη πόλη, οι γραμμές του φυσικού τοπίου έχουν μεταφερθεί μέσα στο αστικό τοπίο, στους δρόμους, στις πολυκατοικίες. Συνέχειες και γραμμές που άλλοτε χάνονται  και αλλού ενώνονται. Οι κορυφογραμμές εδώ έχουν αποτυπωθεί ως γραμμές των δρόμων και των κτιρίων. Τα πάντα ρέουν και αλλάζουν είτε βρίσκεσαι στη πόλη είτε στη φύση, οι έννοιες, τα σύμβολα, οι γραμμές, οι σκέψεις μεταμορφώνονται και αποτυπώνονται κάποιες φόρες με τον ίδιο τρόπο αλλά και κάποιες φορές άναρχα. Για αυτό άλλωστε επιλέγει αυτό το συνεχές στα έργα του, μία σχέση που θα μπορούσε να  εφαρμόζεται αέναα στον χρόνο αλλά και στο χώρο.
Επιμέλεια έκθεσης: Νάσια Καλαμάκη

Event Information
TAG project space, Βορέου 10, (υπόγειο), Αθήνα
Εγκαίνια: Σάββατο, 27 Μαΐου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου – 14 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 18.00-21.00, Σάββατο-Κυριακή 13.00-21.00Επικοινωνία: tagprojectspace@gmail.com και https://tagprojectspace.gr

Last modified: 30/05/2023